DIICOT, BAGAT IN CONTROL PE CAZUL CARACAL – Sectia pentru procurori a CSM a trimis Inspectia Judiciara sa verifice cum instrumenteaza DIICOT dosarele privind traficul de persoane si de minori. Inspectia Judiciara va merge si la parchetele de pe langa judecatorii si tribunale, ca sa se intereseze de cauzele privind infractiuni de lipsire de libertate si de omor comise in contextul sesizarii disparitiei de persoane. Gestul procurorilor CSM vine in contextul tragediilor din Caracal (Documente)
CSM a dat militaria jos din pod! Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Inspectia Judiciara in control la toate structurile Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, ca sa verifice in ce fel parchetul instrumenteaza dosarele privind traficul de persoane si de minori. Mutarea procurorilor CSM vine in contextul in care rapirea celor doua adolescente din Caracal (Luiza Melencu si Alexandra Macesanu) a scandalizat o tara intreaga.
Si nu doar DIICOT va fi luata la bani marunti, ci si parchetele de pe langa judecatorii si tribunale. Mai precis, Inspectia Judiciara, ca urmare a sesizarii formulate de Sectia pentru procurori in sedinta din 6 august 2019, va controla in ce fel PJ-urile si PT-urile instrumenteaza cauzele privind infractiuni de lipsire de libertate si de omor comise in contextul sesizarii disparitiei de persoane. Cele doua hotarari ale Sectiei pentru procurori in care sunt expuse motivele pentru care s-a decis sesizarea Inspectiei Judiciare au fost publicate joi, 29 august 2019. In ambele cazuri, hotararile au fost adoptate cu unanimitatea voturilor celor prezenti, respectiv a procurorilor Codrut Olaru (foto stanga), Tatiana Toader (foto centru) si Cristian Ban (foto dreapta), de la sedinta Sectiei absentand procurorii Nicolae Solomon (presedintele sectiei) si Florin Deac.
Chiar daca procurorii CSM n-o spun cu subiect si predicat, contextul legat de parchetele de pe langa judecatorii si tribunale este arhicunoscut: incompetentul procuror-activist Cristian Ovidiu Popescu a tinut ore intregi politistii la poarta lui Gheorghe Dinca, impiedicandu-i sa intre peste criminal. Popescu a pretextat ca nu putea face perchezitie inainte de ora 6 dimineata, desi din casa lui Dinca se auzeau tipetele disperate ale Alexandrei si desi exista doua articole in Codul penal (20 si 159) care le permit politistilor actiunea imediata in situatii-limita – inclusiv perchezitii pe timp de noapte. Lumea Justitiei vi l-a prezentat deja pe Cristian Popescu in toata splendoarea lui de protestatar #rezistent de pe treptele Curtii de Apel Bucuresti (click aici pentru a citi).
Redam cel mai important pasaj din Hotararea nr. 692/2019 legata de DIICOT:
„Sectia pentru procurori are in vedere ca, urmare a evenimentelor recente care au generat ample dezbateri in randul opiniei publice cu privire la modalitatea in care procurorii si-au exercitat si isi exercita atributiile intr-un anumit segment de activitate, se impune efectuarea unui control la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (structura centrala si serviciile teritoriale) referitor la modul de instrumentare a dosarelor penale aflate in lucru avand ca obiect traficul de persoane si minori (modul de inregistgrare, ritmicitatea actelor de urmarire penala si efectuarea actelor procesuale de catre procurori personal sau prin delegare)”.
Prezentam principalul fragment din Hotararea nr. 703/2019 privind PJ-urile si PT-urile:
„Sectia pentru procurori are in vedere ca, urmare a evenimentelor recente care au generat ample dezbateri in randul opiniei publice cu privire la modalitatea in care procurorii si-au exercitat si isi exercita atributiile intr-un anumit segment de activitate, se impune efectuarea unui control la parchetele de pe langa judecatorii si la parchetele de pe langa tribunale in vederea identificarii eventualelor disfunctionalitati si a masurilor de remediere a acestora in instrumentarea dosarelor penale avand ca obiect infractiuni de lipsire de libertate si de omor (cu privire la modul de inregistgrare, ritmicitatea actelor de urmarire penala si efectuarea actelor procesuale de catre procurori personal sau prin delegare), comise in contextul sesizarii disparitiei de persoane”.
* Cititi aici Hotararea nr. 692/2019
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 29 August 2019 14:01 +11
# un mizantrop 29 August 2019 14:15 +3
# BeBEE Cat teren au retrocedat Prefectii in acte de 30 de ani 29 August 2019 14:27 +10
# BeBEE Presedinte Traian Basescu, Premieri Taricean si Boc 30 August 2019 13:16 +1
# Sectia porcurori a CSM trebuie bagata la puscarie ! 29 August 2019 16:04 +6
# DODI 29 August 2019 16:40 +5
# Cetateanul 29 August 2019 18:19 +5
# Pintea 29 August 2019 18:28 +4
# escu 29 August 2019 18:37 +6