DNA A CERUT RETINEREA SI ARESTAREA – Laura Kovesi a cerut CSM sa incuviinteze saltarea judecatorului Stan Mustata de la CAB sub acuzatiile de luare de mita, trafic de influenta, cumparare folosire in orice mod direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. In cauza au mai fost puse sub urmarire alte cinci persoane, printre care si un grefier al Curtii de Apel Bucuresti
UPDATE - Stan Mustata este asteptat sa revina la sediul DNA, in cursul zilei de marti 29 aprilie 2014, la ora 18:00, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii le-a incuviintat procurorilor retinerea si arestarea preventiva a judecatorului de la CAB.
UPDATE - Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat marti, 29 aprilie 2014, ca Sectia pentru judecatori a CSM a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a judecatorului Stan Mustata de la CAB, formulata de DNA: “In sedinta din data de 29.04.2014, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a magistratului Stan Mustata, judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti.
Hotararea Sectiei pentru judecatori a C.S.M. a fost luata in baza art. 42 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare. Solicitarea a fost prezentata Sectiei pentru judecatori a Consiliului de catre P.I.C.C.J - Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei".
Directia Nationala Anticoruptie condusa de procurorul Laura Codruta Kovesi a declansat marti, 29 aprilie 2014, urmarirea penala fata de judecatorul Stan Mustata (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti, ridicat in cursul diminetii de procurorii, chiar din curtea casei sale, si dus la sediul central al DNA, unde a fost audiat mai bine de trei ore. Potrivit unui comunicat de presa al DNA, din data de 29.04.2014, procurorii anticoruptie au cerut Sectiei de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a judecatorului Stan Mustata, suspectat de savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta, cumparare folosire in orice mod direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Procurorii DNA au stabilit ca "exisa indicii rezonabile" ca, in perioada octombrie 2013-aprilie 2014, judecatorul Stan Mustata de la CAB impreuna cu alte cinci persoane au constituit sau aderat la un grup infractional in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, cu scopul obtinerii de beneficii materiale. Conform comunicatului DNA, alaturi de magistrat au mai fost puse sub urmarire penala alte cinci persoane, printre care si un grefier al CAB.
In ce priveste modalitatea spectaculoasa prin care procurorii DNA s-au obisnuit sa ii salte pe suspecti, fara ca inainte sa parcurga procedura de citatie, este de remarcat cum DNA isi argumenteaza excesul de zel, invocand art. 265 alin. 2 din Codul de procedura penala: „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca aceasta masura se impune in interesul rezolvarii cauzei".
In cazul de fata, ne intrebam care era urgenta aducerii cu mandat a judecatorului Stan Mustata de la CAB, la primele ore ale diminetii, fara citare?
Sa fi avut legatura cu vreunul dintre dosarele pe care le avea pe ordinea de zi de marti 29 aprilie 2014?
Prezentam in continuare comunicatul DNA:
"Ca urmare a unor informatii aparute in mass media in cursul diminetii de 29 aprilie 2014, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa faca urmatoarele precizari:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata Mustata Stan, judecator la Curtea de Apel Bucuresti si alte cinci persoane, intre care un grefier de la aceeasi instanta.
In cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, cele sase persoane au constituit sau aderat la grupul infractional in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara (luare de mita, trafic de influenta, cumparare folosire in orice mod direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii) urmarind obtinerea de beneficii materiale.
In cazul magistratului, suspect in cauza, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Cpp: „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca aceasta masura se impune in interesul rezolvarii cauzei”.
La data de 29 aprilie 2013, judecatorului Mustata Stan i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
La aceeasi data, avand in vedere calitatea sa de judecator, procurorii anticoruptie au cerut Sectiei de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a suspectului.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 29 April 2014 14:03 +8
# nina 29 April 2014 14:23 -11
# unul din lumea cea mare 29 April 2014 14:29 +8
# >>>>>>>>>>>>>>>>>> 29 April 2014 17:55 +6
# cacatul basescu basinosul 29 April 2014 19:47 +6
# mircea 29 April 2014 23:24 -8
# Valeriu Mangu 29 April 2014 22:55 -2