DNA A NENOROCIT ROMANIA – Senior editorul Lumeajustitiei.ro Razvan Savaliuc a dezvaluit in Parlamentul European efectele tragice ale pretinsei lupte impotriva coruptiei: "A fost distrusa clasa politica autentica... Oamenii de afaceri romani au fost decimati... Patronii trusturilor de presa importante au fost inculpati si condamnati... Un numar urias de judecatori si procurori au devenit tinta dosarelor DNA, ajungandu-se la o teama generala in a mai judeca dupa probe"
Tindem sa credem ca sefa DNA Laura Kovesi regreta momentul in care s-a decis sa vina in Parlamentul European pentru a se lauda cu experienta detinuta in lupta anticoruptie din Romania. Ceea ce se dorea a fi un exemplu de buna practica pentru Ucraina in lupta impotriva coruptiei s-a transformat, probabil, in exemplul de "asa nu" pe care ucraineni il vor aplica in tara lor. Asta dupa ce senior-editorul Lumeajustitiei.ro, jurnalistul Razvan Savaliuc, a demascat-o pe Laura Kovesi si practicile Directiei Nationale Anticoruptie – institutie pe care o conduce de aproape patru ani si jumatate, dupa alti sase ani petrecuti in fruntea Parchetului General – prezentand ucrainenilor si parlamentarilor europeni realitatea cutremuratoare a efectelor "luptei anticoruptie" dusa de "mama catuselor" in ultimii ani.
In timpul Conferintei sustinute la Camera A5G1 din Parlamentul European despre "Lectii de invatat din Romania: schimb de bune practici intre autoritatile anticoruptie din Romania si Ucraina", organizate de Rebecca Harms, un europarlamentar ALDE din Germania, si Petras Austrevicius, membru al PE din Lituania, la care au participat, alaturi de Razvan Savaliuc, ziaristul Mirel Curea si deputatul PSD Liviu Plesoianu, Laura Kovesi a fost nevoita sa asculte statistica sumbra prezentata de senior editorul Lumeajustitiei.ro, care vine sa demonstreze ca lupta anticoruptie din Romania a condus la distrugerea mediului de afaceri romanesc, a presei independente, a clasei politice autentice, dar si a timorarii magistratilor, care au ajuns sa se teama sa mai judece in functie de probe, de teama de a nu fi luat de DNA.
Iar mai presus de toate, a aratat Razvan Savaliuc in discursul sustinut in fata Laurei Kovesi si a europarlamentarilor prezenti in sala, lupta anticoruptie a distrus destinele a nu mai putin de 46 de oameni care au fost trimisi in judecata si plimbati ani de zile prin instante intr-un dosar semnat chiar de sefa DNA si finalizat, in cele din urma, cu 46 de achitari rusinoase.
Fata de aceasta situatie, Razvan Savaliuc i-a adresat Laurei Kovesi o intrebare absolut legitima: "De ce nu va dati demisia dupa ce ati trimis 46 de oameni nevinovati in judecata?"
Raspunsul, asa cum era de asteptat, a intarziat sa apara (click aici pentru a citi), Laura Kovesi preferand sa dea replica statisticii prezentate de senior-editorul Lumeajustitiei, replica pe care o prezentam la finalul articolului.
Prezentam in continuare discursul sustinut de senior-editorul Lumeajustitiei.ro Razvan Savaliuc in Parlamentul European:
"Anticoruptia in Romania - Un experiment ratat
Doamnelor si domnilor,
Sunt jurnalist de investigatii de 25 ani si conduc cea mai importanta publicatie pe zona justitiei din Romania – Lumea Justitiei.
Am sa fac o scurta expunere a situatiei din Romania pentru ca reprezentantul Ucrainei sa poata sa inteleaga care sunt pericolele de evitat in ceea ce priveste lupta anticoruptie, iar apoi o sa am un set de intrebari pentru doamna Kovesi.
Dupa 12 ani de lupta anticoruptie, cu defilari in catuse, procese televizate, care au rezultat din protocolul ilegal dintre marile parchete si Serviciul Roman de Informatii, va invit sa analizati daca modelul romanesc anticoruptie mai poate fi tolerat, nu in Ucraina, ci in Uniunea Europeana.
Efectele luptei anticoruptie duse de DNA in Romania sunt urmatoarele:
- a fost distrusa clasa politica autentica, liderii politici cu priza la mase au fost siliti sa se retraga masiv din viata publica dupa ce DNA le-a facut dosare penale. Rezultatul: avem o clasa politica lipsita de lideri autentici, care se remarca prin lipsa de patriotism si curaj de a lua decizii importante pentru societate;
- in administratia publica si locala nimeni nu mai are curaj sa semneze pentru investitii, achizitii publice, sa ia decizii in beneficiul comunitatii, intrucat oricand un procuror DNA ii poate trimite in judecata pe motive de oportunitate. Rezultatul: nimic nu se mai construieste in Romania pe bani publici;
- oamenii de afaceri romani au fost decimati, sute de firme inchise si zeci de mii de oameni trimisi in somaj ca urmare a anchetelor marilor parchete pe coruptie si evaziune fiscala. Rezultatul: zonele de activitate a firmelor romanesti vanate selectiv au fost preluate de companii multinationale si banci straine, care isi permit azi sa nu plateasca taxe si impozite, externalizand profiturile, fara a fi anchetate niciodata de DNA;
- patronii trusturilor de presa importante au fost inculpati si condamnati, cu rezultatul inchiderii a zeci de institutii de presa de traditie (televiziuni si cotidiene nationale) Rezultatul: presa veritabila a fost inlocuita de o propaganda favorabile institutiilor de forta, adica serviciilor si DNA;
- un numar urias de judecatori si procurori au devenit tinta dosarelor DNA, ajungandu-se la o teama generala in a mai judeca dupa probe.
Si acum intrebarea pentru doamna Kovesi, pentru cine nu vrea sa creada... (n.red. - moment in care Savaliuc este intrerupt din sala). Va rog sa ma lasati sa vorbesc, eu cred ca domnul din Ucraina este foarte interesat sa afle, daca vreti sa aflati ce se intampla in anticoruptia din Romania! Daca am venit doar sa facem o ridicare in slavi a DNA-ului romanesc, eu zic ca nu ajuta pe nimeni.
Doamna Kovesi, cum va explicati ca rata achitarilor in Romania este intre 10% si 37%, iar spre comparatie, media de achitari in Romania pentru celelalte cateva sute de parchete este de doar 1%, faptul ca majoritatea achitarilor in Romania se dau pe lipsa de probe si ca dumneavoastra personal, intr-un singur dosar pe care l-ati semnat, ati incasat 46 de achitari pe lipsa de probe? Cum va explicati acest lucru? Si de ce nu va dati demisia dupa ce ati trimis 46 de oameni nevinovati in judecata?"
Laura Kovesi: "Daca am avea condamnari in toate dosarele, nu cred ca am putea vorbi de o democratie reala sau de un control judecatoresc real"
Iata raspunsul oferit de Laura Codruta Kovesi la afirmatiile facute de Razvan Savaliuc in Parlamentul European:
“In ceea ce priveste acea sustinere total neadevarata ca am distrus clasa politica. DNA nu investigheaza politiceni, DNA investigheaza persoane care detin functii in institutii publice si care comit fapte de coruptie. Imprejurarea ca o persoana care este secretar de stat, sau ministru, sau primar, detine in acelasi timp si o functie intr-un partid, nu este o chestiune care sa ne fie imputabila noua. Noi investigam acea persoana datorita calitatii de angajat al unei institutii a statului. Am fost acuzati de foarte multe ori ca facem dosare politice. Acele dosare au fost judecate de judecatori, de cele mai multe ori de la instanta suprema in stat, si am obtinut hotarari definitive de condamnare, care nu au fost pronuntate de un judecator, care au fost pronuntate de complete de la instante diferite si in componenta diferite, asupra carora s-au pronuntat judecartori de la mai multe instante de la nivel diferit. Cat priveste functionarii publici speriati sa semneze, pot sa va spun ca zilnic se semneaza mii de documente in Romania, se deruleaza mii de proceduri de achizitii publice spre exemplu si sunt foarte multi functionari publici care vin la DNA si denunta fapte de coruptie. Cred ca acest lucru denota incredere in activitatea pe care noi o avem si nicidecum o teama de o institutie. Un om cinstit nu are de ce sa se teama. Iar faptul ca peste 85% din investigatiile noastre sunt deschise ca urmare a unor sesizari pe care le primim de la persoane fizice sau institutii dovedeste acest lucru.
In ceea ce priveste firmele romanesti, cred ca este important de subliniat competenta pe care noi o avem si care se poate raporta doar la calitatea de cetatean roman sau la fapte de coruptie care se comit in Romania. De aceea majoritatea persoanelor pe care le investigam, ca sunt persoane fizice sau juridice, sunt romanesti si exista in activitatea noastra si situatii in care au fost anchetate firme straine sau reprezentanti ai unor firme straine care au comis fapte de coruptie pe teritoriul Romaniei.
In ceea ce priveste solutiile de achitari, as preciza ca media europeana este in jur de 20-25%, iar procentul de achitari pe care noi il mentinem constant in ultimii ani este de 10%. Cred ca acest lucru dovedeste o sanatate a sistemului de justitie din Romania. Daca am avea condamnari in toate dosarele, nu cred ca am putea vorbi de o democratie reala sau de un control judecatoresc real. Iar acest procent de 10% este sub limita prevazuta...sau sub limita mediei europene. Va multumesc”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Capota I. 17 October 2017 23:51 +19
# robert 18 October 2017 02:40 +2
# nae girimea 18 October 2017 06:51 +2
# Liberation 18 October 2017 06:52 +4
# quitmonty21 18 October 2017 07:48 +3
# quitmonty21 18 October 2017 08:18 +3
# Marin TULUS Olt 18 October 2017 08:34 -1
# Mihai L. 18 October 2017 08:43 +6
# Marin ŢULUŞ.Olt 18 October 2017 08:46 0
# Michelle 18 October 2017 09:50 +3
# florin 18 October 2017 10:29 -2
# stanciulescu daniel 18 October 2017 10:52 0
# Ciolanis 18 October 2017 12:55 +1
# MIRA 18 October 2017 18:29 +1
# Mihai 18 October 2017 19:36 0
# SWEDEN 19 October 2017 16:59 0
# Petre 9 May 2018 11:41 0