DNA ISI DA SILINTA PE VIZITA LUI JOE BIDEN – Cererea de arestare preventiva a judecatorilor Mircea Moldovan, Elena Roventa, Ion Stanciu si Sorin Ciprian Viziru de la TMB va fi judecata de Raluca Elena Costache de la Curtea de Apel Bucuresti. Cei patru magistrati au fost retinuti de DNA pentru luare de mita, pe motiv ca ar fi primit bani, carne, cherestea si haine. Ciudat, pana acum DNA nu a scurs in presa nicio stenograma din dosar. UPDATE - Cei patru judecatori au fost arestati
UPDATE - Judecatoarea Raluca Elena Costache de la Tribunalul Bucuresti a dispus masura arestarii preventive pentru 30 de zile in cazul judecatorilor Mircea Molodovan, Elena Roventa, Ion Stanciu si Sorin Viziru. Cei patru au depus deja contestatie impotriva masurii arestului preventiv.
Emotii pentru cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti, saltati de procurorii DNA in cursul zilei de luni, 19 mai 2014. Mircea Moldovan, Elena Roventa, Ion Stanciu si Sorin Ciprian Viziru vor afla daca vor fi sau nu arestati preventiv, marti, 20 mai 2014, chiar in ziua in care in Romania se afla vicepresedintele american Joe Biden. Cererea DNA va fi judecata de judecatoarea Raluca Elena Costache de la Sectia I Penala a Curtii de Apel Bucuresti.
Judecatorii Mircea Moldovan, Elena Roventa, Ion Stanciu si Sorin Ciprian Viziru au fost retinuti de procurorii DNA in noaptea de luni spre marti, dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM si-a dat avizul pentru retinere si arestare preventiva. Cei patru judecatori, acuzati de luare de mita, au fost scosi din sediul DNA, in miez de noapte, toti avand, cu o singura exceptie Elena Roventa, catuse la maini (foto).
Anterior, judecatorii Elena Roventa, Ion Stanciu si Sorin Ciprian Viziru fusesera ridicati de DNA chiar din sediul Tribunalului si dusi la audieri in baza unui mandat de aducere. In schimb, judecatorul Mircea Moldovan a refuzat sa le deschida usa politistilor si procurorilor veniti la el acasa pentru a-l lua si duce la DNA, iar intr-un final a sarit gardul din spatele casei sale si a fugit. Ulterior, el s-a prezentat singur la DNA.
DNA ii acuza pe judecatori ca au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata sume de bani cuprinse intre 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, faina, cherestea, obiecte vestimentare). Potrivit procurorilor, in schimbul acestor bani, judecatorii ar fi trebuit sa intervina pe langa alti magistratii de la diverse instante din Bucuresti sau din tara, „utilizand informatii detinute prin prisma atributiilor deduse judecatii, pe care le-au pus la dispozitia lichidatorilor judiciari, implicati sau interesati in procedura insolventei unor societati comerciale”.
Iata acuzatiile DNA:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au solicitat Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva a patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII civila, respectiv a inculpaților: STANCIU ION, MOLDOVAN MIRCEA, ROVENTA ELENA si VIZIRU CIPRIAN SORIN.
In referatul cu propunere de arestare preventiva intocmit de procurori se mentioneaza ca exista probe si indicii rezonabile care contureaza urmatoarea situatie de fapt:
Cei patru judecatori din cadrul Tribunalului București – Sectia a VII-a civila, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata sume de bani, bunuri, servicii in scopul de a indeplini/ a nu indeplini sau a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu ori pentru a-si exercita influenta pe langa magistratii judecatori, de la diverse instante din Bucuresti sau din tara, utilizand informatii detinute prin prisma atributiilor deduse judecatii, pe care le-au pus la dispozitia lichidatorilor judiciari, implicati sau interesati in procedura insolventei unor societati comerciale.
Astfel, in sarcina celor patru judecatori s-au retinut urmatoarele infractiuni:
1.MOLDOVAN MIRCEA
-cinci infractiuni de luare de mita, dintre care una in forma continuata (patru acte materiale) si abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
2.ROVENTA ELENA
-luare de mita,
3.STANCIU ION
-luare de mita in forma continuata (doua acte materiale),
4.VIZIRU CIPRIAN SORIN
-luare de mita.
Potrivit probelor administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, magistratii judecatori, personal sau prin intermediari au pretins si primit sume de bani sau bunuri in scopul:
-de a indeplini/ a nu indeplini sau a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor
-modalitatii de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari,
-desemnarii preferentiale a unor administratori judiciari,
-atribuirii preferentiale a unor dosare de insolventa,
-pentru a-si exercita influenta pe langa magistratii judecatori, de la diverse instante din Bucuresti sau din tara, utilizand informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator.
Astfel, referitor la inculpatul Moldovan Mircea, in unele cazuri acesta a contactat persoana interesata și i-a precizat ca „ii va da un dosar de ziua lui”, stabilind o intalnire „pentru a sarbatori”, precizand totodata ca, sunt fruntasi practicienii in insolventa care primeau "dosare bune". Prin sintagma ”dosare bune„ in materie de insolventa se ințelege din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce genereaza obtinerea unor venituri substanțiale de catre societatea de insolventa.
In alte cazuri oferta s-a materializat in prezentarea importantei dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecata, demersurile fiind exercitate in scopul de a-l determina pe beneficiar sa ofere sume de bani, in perspectiva desemnarii ca administrator judiciar.
De asemenea, probatoriul administrat a relevat in cazul judecatorului sindic Moldovan Mircea faptul ca, pretinderea s-a manifestat atat prin solicitarea adresata martorului denunțator, de angajare a unei nepoate la societatea sa de insolventa dar si prin declararea nereala a insolventei, in cazul a doua societati comerciale.
Acelasi judecator a lasat sa se creada ca in schimbul unor beneficii materiale poate realiza interventia intr-un dosar penal, pentru punerea in libertate a unui condamnat.
Probele administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca inculpații au primit sume de bani și bunuri, dupa cum urmeaza:
Moldovan Mircea:
-sume de bani (3.000 - 4.000 lei) direct, prin Western Union (8000 lei ) sau direct pe cardul de salariu;
-produse alimentare (peste, carne de vita/miel);
-cherestea si aproximativ 90 de metri patrati de lambriuri, in valoarea totala de 6.652 lei;
-TV color.
Stanciu Ion:
-suma de 10.000 lei reprezentand “rata de vacanta”;
-obiecte vestimentare achitate de un practician in insolventa, pentru sotia judecatorului;
Roventa Elena:
-suma de 10.000 lei, ce a fost remisa prin mascarea plicului intr-o revista.
-o parte din suma de 174.000 euro, reprezentand onorariul unui practician in insolventa;
Viziru Ciprian:
-suma de 10.000 lei;
-o sacosa cu produse (in vederea solutionarii in favoarea unui practician in insolventa a unor dosare de insolventa).
Astfel, elementele definitorii ale activitatii infractionale a celor patru judecatori ai Sectiei a VII a civila s-au structurat pe mai multe paliere:
-intalniri periodice, aparent protocolare sau profesionale, chiar in incinta Tribunalului Bucuresti, in fata cladirii Tribunalului Bucuresti sau in proximitatea instantei;
-intalniri periodice discrete, manifestate sub forma plimbarii cu masina prin Bucuresti pentru a putea fi discutate aspectele infractionale, modul conspirat de comunicare, atunci cand vorbeau la telefoanele mobile;
-identificarea dosarelor de insolventa “bune” in care sa fie desemnati sau cele in care judecatorii puteau pronunta solutii favorabile mituitorilor si cumparatorilor de influenta;
-formularea „ofertelor”, constand in hotarari judecatoresti favorabile, prilej cu care nu era exclus din analiza niciun dosar, trimiterea mesajelor prin intermediul unor persoane de incredere catre si de la practicienii in insolventa (inclusiv prin intermediul unei rude a judecatorului Moldovan Mircea, angajata tocmai in acest scop, la societatea unui practician in insolventa“.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# je 20 May 2014 17:01 +21
# Ultimul Charlot 20 May 2014 22:07 -6
# manifest 21 May 2014 15:09 0
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 20 May 2014 17:06 +6
# Mihai 20 May 2014 20:21 -1
# unul din lumea cea mare 20 May 2014 22:00 +7
# MOTOTOLU 20 May 2014 19:57 +19
# Mihai 20 May 2014 20:16 0
# Fasaitu` 21 May 2014 16:51 0
# ADEVARUL 20 May 2014 20:12 +8
# slim 20 May 2014 20:45 -3
# obiectiva 20 May 2014 20:50 0
# ARGUS 21 May 2014 07:42 -4
# obiectiva 21 May 2014 07:48 0
# obiectiva 21 May 2014 09:31 -1
# Liberte,egalite,fratenite! 23 May 2014 00:06 0
# unul din lumea cea mare 21 May 2014 11:41 0
# ARGUS 21 May 2014 14:37 +1
# unul din lumea cea mare 21 May 2014 18:15 0
# unul din lumea cea mare 21 May 2014 18:33 0
# unul din lumea cea mare 21 May 2014 18:43 0
# gherase 20 May 2014 21:24 +7
# Gogu 21 May 2014 07:37 +1
# nu exista magistrati 21 May 2014 12:50 +1