8 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA l-a trimis in judecata pe fostul vicepresedinte al Comisiei de control al SRI, deputatul Ion Stan, pentru doua infractiuni de trafic de influenta. Camera Deputatilor a respins la sfarsitul anului trecut cererea procurorilor de incuviintare a arestarii lui Stan

Scris de: G.T. | pdf | print

27 February 2013 17:00
Vizualizari: 3182

 

Procurorii DNA l-au trimis in judecata miercuri, 27 februarie 2013, pe fostul vicepresedinte al Comisiei de control al SRI din Parlament, deputatul Ion Stan (foto). Acesta este acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta, dupa ce, potrivit DNA, in 2009 si 2012 ar fi cerut de la denuntator bani sau produse destinate pentru campaniile electorale. In schimb, Ion Stan i-ar fi promis denuntatorului contracte cu autoritatile locale.


Iata acuzatiile pentru care Ion Stan a fost trimis in judecata de DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului STAN ION, deputat in Parlamentul Romaniei, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 12 -14 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion, deputat in Parlamentul Romaniei, a solicitat unui denuntator 130.000 lei, bani destinati achizitionarii combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in cursul campaniei electorale, precum si achizitionarii de produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare. Inculpatul Stan Ion a pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari, de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator.

In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul soferului sau, Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare (in total 60.000 lei) o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala.

In perioada mai-noiembrie 2009, inculpatul Stan Ion, avand functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a unui partid politic, in baza unei pretinderi anterioare, a primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 535.000 lei. In schimb, inculpatul l-a lasat pe denuntator sa creada ca are influenta asupra unor functionari, respectiv primari ai unor localitati din judetul Dambovita, astfel incat ar putea sa determine acele primarii sa incheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de catre denuntator.

Avand in vedere circumstantele legate de imunitatea parlamentara, procurorii au dispus, fata de deputatul Stan Ion, masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, pe o durata de 30 zile. Durata masurii preventive a fost prelungita succesiv, urmand ca ultima prelungire sa expire la 21 martie 2013. Toate plangerile formulate de inculpat impotriva masurii obligarii de a nu parasi tara au fost respinse de instanta.

Fata de Sarca Florin, soferul inculpatului Stan Ion, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta, intrucat a reiesit ca faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii sub aspectul laturii subiective, respectiv intentia directa si cunoasterea faptei penale a autorului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la inalta Curte de Casatie si Justitie”.

DNA a cerut arestarea preventiva a lui Ion Stan. Comisia Juridica a aprobat, plenul Camerei Deputatilor a respins solicitarea

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva deputatului Ion Stan in 22 noiembrie 2012, cu cateva saptamani inainte de alegerile parlamentare. DNA a cerut apoi de asemenea Parlamentului sa incuviinteze arestarea preventiva a deputatului, care si-a dat demisia din PSD, dupa ce premierul Victor Ponta a cerut excluderea sa din partid.

In acest sens, la 27 noiembrie 2012, procurorul sef interimar al DNA, Laura Oprean, a trimis Ministerului Justitiei solicitarea de a sesiza Camera Deputatilor cu privire la arestarea preventiva a deputatului Ion Stan: “Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a inaintat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor (republicata) si art. 193 din Hotararea Camerei Deputatilor nr. 8/1994 (republicata) privind Regulamentul Camerei Deputatilor, incuviintarea arestarii deputatului STAN ION, inculpat in dosarul nr. 334/P/2012, in sarcina caruia au fost retinute doua infractiuni de trafic de influenta”.

Fix in aceeasi zi, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, i-a trimis presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cererea de incuviintare a arestarii deputatului Ion Stan: “In baza datelor comunicate de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, in temeiul art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei (republicata), art. 24 Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor (republicata) si art. 193 din Hotararea Camerei Deputatilor nr. 8/1994 (republicata) privind Regulamentul Camerei Deputatilor, ministrul Justitiei a transmis presedintelui Camerei Deputatilor solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a domnului deputat STAN ION, acuzat de savarsirea a doua infractiuni de trafic de influenta, ce fac obiectul unui dosar penal instrumentat de catre procurorii anticoruptie”.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat arestarea preventiva a lui Ion Stan, care insa a fost respinsa, in 21 decembrie 2012, de Plenul Camerei Deputatilor.

Comentarii

# Sebastian date 27 February 2013 18:34 +4

Se pare ca justitia se pate infaptui si prin derogare de la modelul Statului de drept modernizat, adica fara catusi pe maini. O judecata dreapta nu se poate realiza decat incatusat? Am sentimentul ca si oamenii, chiar neinitiati in stiinta dreptului, nu mai cad chiar atat de usor prada unui populism de cea mai joasa speta.

# Cristi Vasilică Prostuleț date 28 February 2013 07:20 +6

Danilet Prostuleț trebuie sa plece din magistratura. Cine mai vrea sa fie coleg cu asta? Marea majoritate a colegiilor de la judecatorii l-au revocat prin vot. Nu mai este loc pentru el in magistratura. Sa se apuce de cantat.

# DOREL date 28 February 2013 09:52 +2

Alta comanda politica. Da\' cam prea tarziu executata ! Parerea mea ...

# Cata date 28 February 2013 11:04 +3

DNA, o sa-ti rupi dintii in acest caz! vreau ca numele procurorului de caz sa fie facut public! vreau sa vad si eu cine sint nemernicii care raspund comenzilor politice si straine venite dinspre ambasada sua, gitensteain, si dinspre basescu!

# VIKY date 28 February 2013 11:42 +2

Daca Ion Stan a fost incatusat pentru trafic de influenta, cum se mumeste angajarea surorii lui MORAR la primaria Targu Mures in schimbul spalarii a 6 dosare penale a primarului FLOREA?. Morar ar trebui inchis fara drept de apel, nu pus PG. Daca doamna Pivniceru face aceasta gresala, Romania poate sa isi ia ramas bun de la democratie, iar dosarele politice se vor deschide ca apa de la robinet.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.01.2025 – O fosta procuroare s-a plictisit dupa doar 10 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva