14 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA NU SE ATINGE DE PDL (III) – Corpul de control al premierului: bugetul a fost prejudiciat cu 5,4 milioane euro dupa ce ex-ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a inchiriat mai multe licente educationale decat era nevoie. Funeriu si Valerian Vreme, ex-ministrul Comunicatiilor, sunt acuzati de fals intelectual, pe motiv ca ar fi mintit intr-un act oficial aprobat de Boc. Dosarul este la DNA din primavara. Funeriu si Vreme au devenit membrii partidului prezidential Miscarea Populara (Raportul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 September 2013 14:03
Vizualizari: 4830

Continuam serialul referitor la sesizarile facute la DNA de Corpul de control al primului ministru in legatura cu acte de coruptie din timpul guvernarilor PDL, sesizari care insa nu au produs niciun efect, desi ele au fost trimise de luni bune la procurorii anticoruptie. In episodul de azi, ne vom referi la fapte care privesc doi fost ministri ai PDL, in prezent membri ai partidului prezidential Miscarea Populara. Concret, este vorba despre consilierul prezidential Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, si Valerian Vreme, fost ministru al Comunicatiilor si societatii informationale. In sesizarea facuta la DNA, in primavara acestui an, Corpul de control al primului ministru a solicitat anchetarea celor doi fosti ministri pentru fals intelectual, iar in cazul lui Funeriu si pentru abuz in serviciu. Au trecut luni bune si nimic nu s-a intamplat.


Funeriu si Vreme acuzati ca au mintit intr-un act oficial, aprobat ulterior de premierul Emil Boc si care a stat la baza unui contract de 13 milioane de euro

Cazul pe care il vom prezenta astazi si care a facut obiectul verificarilor din partea Corpului de control al primului ministru, verificari soldate cu inaintarea raportului catre DNA, priveste inchirierea licentelor educationale. Mai exact, este vorba despre drepturile de utilizare a mai multor produse software. Iata ce se mentioneaza cu privire la acest aspect in Raportul Corpului de control al primului ministru din 15 mai 2013:

La data de 30.11. 2009 a incetat dreptul de utilizare a produselor software destinate unitatilor de invatamant din subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, condus in perioada respectiva de catre domnul ministru Daniel Petru Funeriu. Prin urmare, incepand cu data de 01.12.2009, produsele software Microsoft au fost utilizate in cadrul unitatilor de invatamant fara a exista un temei legal sau contractual. (…)

In perioada in care licentele educationale erau utilizate fara a exista un temei legal sau contractual, cu adresa nr. 10.126/19.01.2011, semnata de domnul ministru Daniel petru Funeriu, Ministerul educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a comunicat Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale necesarul de licente Microsoft utilizate in sistemul de invatamant, respectiv 179.259 licente pentru pachetele de tip Desktop Educational si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server. Cu adresa nr. 12211/05.07.2011, ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, domnul Daniel Petru Funeriu, a solicitat intr-un mod ferm si imperativ domnului ministru Valerian Vreme sa ia masurile necesare pentru a asigura licentele necesare in sistemul educational, in cantitatile specificate in adresa nr. 10.126/19.10.2011. Astfel, in adresa 12211/05.07.2011 s-au sustinut urmatoarele: “va solicit luarea masurilor care se impun din punct de vedere legal pentru asigurarea licentelor necesare in sistemul educational asa cum reiese din adresa mai sus mentionata”.

Imputernicirea acordata Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale de catre Guvernul Romaniei prin HG nr. 460/2009 a fost limitata la inchirierea licentelor pentru produsele software Microsoft utilizate in institutiile publice, expres prevazute in anexa nr. 2 la actul normativ mentionat. Pentru inchirierea licentelor educationale era necesara extinderea imputernicirii, printr-un act normativ cu aceeasi forta juridica, respectiv printr-o hotarare a Guvernului.

Pentru a crea aparenta ca extinderea imputernicirii de a inchiria licentele educationale se poate realiza fara emiterea unui act normativ, ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, domnul Daniel petru Funeriu, si ministrul comunicatiilor si societatii informationale, domnul Valerian Vreme, au semnat nota comuna denumita ”Nota privind licentele pentru produse Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli”.

In nota mentionata s-a consemnat faptul ca acordul-cadru incehiat in baza HG nr. 460/2009 “permite incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente ale MECTS, pentru scoli”. Aceasta afirmatie este necorespunzatoare adevarului intrucat dispozitiile HG nr. 460/2009 nu au reglementat inchirierea licentelor educationale, ci numai a celor necesare unui numar de 29 institutii publice prevazute in mod expres in anexa nr.2 la actul normativ mentionat. Pentru Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a fost prevazut un necesar de 5.294 licente, altele decat licentele educ ationale.

Nota comuna denumita “Nota privind licentele pentru produse Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli” a fost aprobata de fostul prim-ministru, domnul Emil Boc, si a constituit temeiul incheierii de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale cu D-CON.NET AG – lider de asociere a contractului de furnizare de produse nr. 108/17.08.2011, avand ca obiect livrarea unui numar de 179.259 licente pentru pachete tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windos Server. Cantitatile de licente au fost stabilite in baza adresei Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 10.126/19.01.2011, semnata de domnul ministru Daniel Petru Funeriu.

Pretul total pentru inchirierea licentelor, in perioada august 2011 – decembrie 2012, a fost de 13.904.599 EUR, dupa aplicarea unui discount motivat de faptul ca licentele sunt folosite exclusiv in sistemul educational. Pretul unitar (dupa aplicarea discountului) a fost de 53,73 EUR/licenta/an pentru licentele ProDesktop si 73,01 EUR/licenta/an pentru licentele Windows Server. (…)

Imputernicirea acordata Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale de Guvernul Romaniei, prin HG nr. 460/2009, a fost extinsa, in mod ilegal, printr-o nota semnata de ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, domnul Daniel Petru Funeriu si ministrul comunicatiilor si societatii informationale, domnul Valerian Vreme si aprobata de fostul prim-ministru domnul Emil Boc.

Prin nota aprobata de primul-ministru, in care s-au consemnat imprejurari necorespunzatoare adevarului, s-a creat aparenta de legalitate pentru incheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, avand ca obiect achizitia dreptului de utilizare a licentelor educationale Microsoft destinate unitatilor de invatamant de stat, contract care excede dispozitiilor HG nr. 460/2009”.

Incredibil: au fost inchiriate mai multe licente decat era necesar. Costurile au fost cu 5,4 milioane de euro mai mari

In Raportul Corpului de control sunt enumerate prevederile legale care au fost incalcate odata cu semnarea contractului 108/17.08.2011, contract care a fost incheiat fara aprobarea printr-un act normativ a creditelor de angajament necesare achizitionarii dreptului de utilizare a licentelor educationale. Potrivit Raportului, responsabil este ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme, in calitate de ordonator principal de credite.

Interesant este ca nici macar numarul de licente educationale inchiriate nu a fost corect. Mai exact, s-a prevazut inchirierea unui numar mai mare de pachete de tip ProDesktop si sisteme Windows Server decat numarul de statii de lucru pe care puteau fi instalate: “Stabilirea necesarului de licente educationale, transmis catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale prin adresa Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 101126/19.01.2011, semnata de domnul ministru Daniel Petru Funeriu, s-a realizat in mod defectuos, fara a tine cont de configuratia hardware a computerelor in sensul suportarii de catre acestea a unor produse software superioare fata de cele cu care au fost doate initial.

Prin incheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011 a luat nastere obligatia de plata a pretului de inchiriere a unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, desi, in concret, necesarul de licente in raport cu numarul de statii de lucru si servere compatibile cu noile produse era mai mic.

Din Nota de informare cu privire la activitatea in cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a optiunilor strategice cu privire la Acordul Cadru privind utilizarea licentelor Microsoft, numita prin Ordinul MCSI nr. 768/15.10.2012, intocmita la data de 28.12.2012, la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a rezultat faptul ca “(...) s-a platit pentru un numar mult mai mare de licente inchiriate decat numarul de licente utilizate in educatie. Din recalcularea valorii contractului cu numarul de pachete egal cu numarul de calculatoare (…) a reiesit faptul ca a fost angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar”.

Diferenta de plata intre pretul aferent numarului de licente educationale prevazut in contractul de furnizare de produse nr. 198/17.08.2011, stabilit in baza adresei nr. 10126/19.01.2011, semnata de domnul ministru Daniel Petru Funeriu, si pretul aferent licentelor educationale efectiv utilizabile in unitatile de invatamant a constituit paguba adusa bugetului statului, prin bugetul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale”.

Funeriu si Vreme acuzati de fals intelectual. Fostul ministru al Educatiei este acuzat si de abuz in serviciu

In acest context, Corpului de control al primului ministru a cerut procurorilor anticoruptie, odata cu inaintarea Raportului la DNA, cercetarea ministrilor Daniel Funeriu si Valerian Vreme pentru fals intelectual. In plus, fostul ministru al Educatiei este acuzat si de abuz in serviciu.

Iata ce se arata in Raportul Corupului de control cu privire la aceste acuzatii:

1. Fapta ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, domnul Daniel Petru Funeriu si a ministrului comunicatiilor si societatii informationale, domnul Valerian Vreme, de a semna si promova spre aprobare “Nota privind licentele pentru produsele Microsoft utilizate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturilor in scoli” in care s-a consemnat imprejurarea necorespunzatoare adevarului conform careia acordul cadru nr. 32/12.08.2009 incheiat in baza HG nr. 460/2009 “permite incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente ale MECTS, pentru scoli”, in conditiile in care in HG nr. 46/2009 nu a fost reglementata situatia licentelor destinate unitatilor de invatamant, avand drept consecinta incheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, angajament legal in baza caruia Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a efectuat plati in suma totala de 8.825.673,50 EUR, poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 289 Cod penal.

2. Fapta ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, domnul Daniel Petru Funeriu de a exercita in mod defectuos atributiile de serviciu, constand in aceea ca a comandat, in mod ferm si imperativ, Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, prin adresele Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 10126/19.01.2011 si nr. 12211/05.07.2011, pe care si le-a asumat prin semnare, inchirierea unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, destinate unitatilor de invatamant, necesarul de licente fiind stabilit in mod defectuos, fara a se tine cont de configuratia hardware a computerelor in sensul suportarii de catre acestea a unor produse software superioare fata de cele cu care au fost dotate initial, fiind luate in calcul toate statiile de lucru si serverele achizitionate in perioada 2001 -n 2008, prin programele SEI I – SEI V si RURAL, desi unele nu mai permiteau instalarea noilor produse software datorita configuratiei hardware, ceea ce a determinat incheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, in baza caruia Ministerul comunicatiilor si Societatii Informationale s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, avand drept consecinta nasterea obligatiei de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane EUR mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile in sistemul educational, suma care a constituit paguba adusa bugetului statului, prin bugetul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, prevazuta de art. 248 Cod penal combinat cu art. 248 (indice 1) Cod penal”.

Iata asadar o afacere care in care lucrurile par sa fie cat se poate de clare. Nici pana astazi insa dosarul nu a fost solutionat de catre procurorii DNA. Intre timp, atat Daniel Funeriu cat si Valerian Vreme au devenit membri ai noului partid indragit de presedintele Traian Basescu, Miscarea Populara. Ceea ce ne face sa credem ca lucrurile nu vor evolua in acest caz in viitorul apropiat.

* Cititi aici raportul Coprului de control al prim-ministrului in afacerea “inchirierea licentelor educationale”

Comentarii

# # bercea mondial: ,,,,e manevra lu frații miei.......,,   date 1 September 2013 14:54 +12

         Dar în Dosarul FLOTA, FLOTA ROMÂNIEI, exista probe evidente care contureaza elementele constitutive ale infractiunii   de SUBMINAREA ECONOMIEI NAȚIONALE  -art. 165 Cod penal    ????????    ARESTAȚI-L PE BĂSESCU TRAIAN ȘI CLICA

# PARCHET ANTI MAFIA STATALĂ date 1 September 2013 18:45 +7

DNA poate fi urnit împotriva ,,CARACATIȚEI,, numai prin miscări de strada , prin greve la nivel național. Nu mai plătim taxe și impozite dacă DNA protejează ,,CARACATIȚA,,.    Acum HAINEALĂ s-a dat la fund ????? Nu mai citește Lumea justiției ?????       Cum spune bercea, dosarele Băsescului, Videanului, Blagului, Funeriului, Duțului, de ce nu efectuați acte de cercetare, așteptați prescripția răspunderii penale ?, pentru voi cei care vă plătim din impozite și taxe vă pregătim o mare surpriză după plecarea ,,CARACATIȚEI ,, de la Grădina Botanică.

# Moşu date 2 September 2013 14:12 +6

Măi copii, nu vă mai agitați atât . Oare LULUȚA a fost pusă așa de ...flori de măr la DNA ? Păi nu și-a ASUMAT RĂSPUNDEREA NUMIRII premuerul ? Cine ar trebui să răspundă acum în fața poporului ? LULUȚA face ce îi dictează BASEXU și în nici un caz ce este corect . Hai , vă pupă Moșu , nu vă mai enervați că se hăhăie matrozul de bucurie .

# chiorete date 3 September 2013 10:10 +2

\"chiorete\" nu e linistit deloc.Sta cu morcovu in ..... de ce credeti ca umbla ca nebunu de colo-colo, prin tara, in campanie electorala (adevarat pe banii nostrii - atentie DNA !- E NORMAL, E LEGAL ?! nu prea cred , incalca Constitutia ? Oho....) sa-si mai traga un partid ca sa-l scape de \"mititica\" . Cand o exploda mamaliga unde o sa se duca ?!

# maidanezul basescz date 7 September 2013 11:23 +1

8) chiorul maidanezul si haita de procurorii :-* supusii lui ne musca,ne omora,ne fura,ne baga in custii ,cu procese fabricate la comanda canelui turbat basescu,cateaua udrea,haineala,ghica,danilet,kövesy,macovei,videanu,boc-pechinezu,ce latra la cluj, :P lingaii se aduna ca iubesc banii si averile fara munca :D

# Elena date 22 September 2013 09:55 0

Sunt curioasa cum va finaliza DNA dosare la administratii locale unde sunt legaturi de familie cu judecatori, cum e cazul de la Recas unde sotia viceprimarului e judecatoare...  http://www.pentrutimisoara.ro/stiri_timisoara/descindere-dna-la-primaria-recas.html

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.01.2025 – Lia a scapat la ICCJ. Georgescu a aflat primul termen

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva