DNA NU SE ATINGE DE PDL (IV) – Dosarul RADET: Corpul de control al premierului a constat ca sefii RADET, Bogdan Becheanu, Dan Mavrodin si Ion Voicu, au produs prejudicii Statului roman de ordinul miliardelor de lei. Dosarul zace la DNA de aproape un an (Raportul)
Directia Nationala Anticoruptie continua sa tina la sertar dosarele in care se regasesc oameni din PDL sau apropiati ai acestora si care privesc nereguli comise in timpul guvernarilor Boc. Desi Corpul de control al primului ministru a facut, in toamna anului 2012, circa 30 de sesizari penale la DNA, care cuprindeau dezvaluiri cu privire la fraudele de sute de milioane de euro din institutiile conduse timp de patru ani de PDL, procurorii DNA nu catadicsesc sa se puna pe treaba. A trecut aproape un an de cand DNA a fost sesizat de Corpul de control al primului ministru, insa pana in prezent nu s-a deschis nici macar un dosar, desi pagubele produse statului roman sunt insemnate.
Lumeajustitiei.ro supune atentiei publice un alt raport al Corpului de control al primului ministru care zace in birourile Directiei Nationale Anticoruptie, condus de Laura Codruta Kovesi, si care dezvaluie prejudicii de ordinul milioanelor de lei.
Este vorba despre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), unde Corpul de control a descoperit, in baza unei adrese inaintata de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ca fostul director general al RADET, Mihai Bogdan Becheanu, directorul general adjunct, Ion Voicu, si fostul director economic, Dan Mavrodin, si-au exercitat atributiile in mod defectuos. Concret, inspectorii Corpului de control au concluzionat in raport ca Becheanu, Voicu si Mavrodin, in calitate de reprezentanti legali ai RADET au incalcat legea, efectuand in perioada 2010-2012 cheltuieli fara a obtine aprobarea Consiliului General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) in ceea ce priveste bugetele.
Mihai Becheanu si Dan Mavrodin sunt acuzati ca au depasit nivelul cheltuielilor cu salariile cu peste 5,49 de milioane de lei, fata de anul 2010, in conditiile in care operatorii economici care primesc subventii sau transferuri de la bugetul local pentru activitatea de exploatare nu pot depasi nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent. Corpul de control a stabilit ca directorul general adjunct, Ion Voicu, si-a efectuat in mod defectuos atributiile de serviciu, in momentul in care a aprobat cererea unei firme de a reesalona o datorie de 8,82 milioane de lei in trei rate anuale. Totodata, Raportul arata ca, in perioada 2010-2012 sefii de la RADET au incheiat mai multe angajamente de plata cu diferiti debitori pentru esalonarea datoriilor ca urmare a neachitarii contravalorii facturilor de enegie termica, incalcand in acest fel prevederile legale, care stabiliesc ca nu pot fi incheiate angajamente de plata cu acelasi debitor pentru noi debite, in conditiile in care acesta nu si-a onorat angajamentele anterioare.
RADET a strans, in perioada 2010-2012, datorii de ordinul miliardelor de lei
Raportul Corpului de control al primului ministru arata ca la data de 30 septembrie 2012 situatia creantelor si a datoriilor inregistrate de regie se ridicau la 889,8 milioane de lei, dintre care 777,2 milioane de lei reprezentau datorii fata de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, pentru subventii si ajutoare de incalzire.
Mai mult, in perioada 2010-2012, RADET a inregistrat cheltuieli suplimentare, in valoare totala de 695,5 milioane de lei.
Raportul Corpului de control mai dezvaluie ca la data de 30 septembrie 2012, RADET avea datorii la principalul furnizor, Electrocentrale Bucuresti, in suma totala de 2,2 miliarde de lei. De altfel, datoriile inregistrate de RADET sunt constituite din obligatiile de plata catre furnizorii de energie termica, energie electrica, apa si gaze naturale, si din penalitati calculate pentru neplata la termen a facturilor emise.
Pe de alta parte, inspectorii guvernamentali au constatat, in urma verificarilor, mai multe nereguli si la modul de atribuire a contractelor de achizitii publice. Spre exemplu, RADET a incheiat in anul 2012 un contract de remediere avarie – inlocuire retea termica, cu o valoare estimata de 5,6 milioane de lei, fara a aplica procedura de negociere si fara a publica in prealabil un anunt de participare. In acest caz, RADET a sustinut ca nu s-a procedat la publicarea prealabila a unui anunt de participare, intrucat a fost un caz de extrem urgenta. Datele arata insa ca, necesitatea acestor lucrari era cunoscuta de conducerea Regiei din anul 2007.
Becheanu, Mavrodin si Voicu, prinsi pentru lucruri marunte
In aceste conditii, desi Statul roman este prejudiciat cu buna stiinta in favoarea unor interese, persoanele care ar trebui sa fie trase la raspundere nu isi fac prea multe griji, intrucat stiu ca de ei nu se poate atinge nimeni.
Este si cazul fostului director general al RADET, Mihai Bogdan Becheanu, care a condus Regia din martie 2009, si care pana la data de 4 septembrie 2012, a ocupat functia de consilier general PDL in CGMB, cand in Consiliu s-a votat revocarea sa din functie.
Pe de alta parte, Mihai Becheanu s-a aflat si in vizorul Agentiei Nationale de Integritate care, in octombrie 2009, a sesizat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 acuzandu-l pe acesta de fals in declaratii, dupa ce s-a constatat ca nu a mentionat in declaratiile de interese, depuse in anii 2007 si 2008, cand era consilier in CGMB, ca detine si calitatea de asociat la SC ASCM SA si calitatile de asociat si administrator la SC Aldeco Art SRL.
In ceea ce ii priveste pe fostul director adjunct Ion Voicu si pe fostul director economic, Dan Mavrodin, acestia au fost pusi sub urmarire penala in data de 25 iunie 2013, sub acuzatia de luare de mita in forma continuata. DNA a stabilit ca Mavrodin si Voicu au cerut mita, in valoare de 600.000 de lei, de la reprezentantul unei societatii comerciale care avea contract cu RADET, pentru a incepe efectuarea platilor aferente materialelor livrate.
Nu putem sa nu remarcam faptul ca cei trei fosti directori ai RADET, desi au prejudiciar Statul Roman cu miliarde de lei, au fost "cautati" doar in declaratii de avere sau cercetati pentru sume marunte in comparatie cu cele de mai sus. De altfel, pana acum nicio masura nu a fost luata impotriva acestora in legatura cu prejudicierea Statului Roman.
*Cititi aici Raportul Corpului de control al primului ministru privind situatia de la RADET
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei.........,, 4 September 2013 21:20 +7
# frică mare 5 September 2013 16:06 +1
# dosar penal 4 September 2013 21:25 +5
# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei.........,, 4 September 2013 21:26 +7
# degeaba comentăm 4 September 2013 21:47 +4
# atitudine 5 September 2013 13:54 +4
# avocat traditional 5 September 2013 18:04 -1