DOSAR DNA PENTRU INTERVENTII LA ICCJ – Parchetul anticoruptie a finalizat cauza in care avocatul Alin Anton a fost retinut 24 de ore. Anton a fost trimis in judecata pentru un presupus trafic de influenta comis cu cinci ani in urma: “Ar fi pretins suma de 10.000 euro, pe care ar fi si primit-o efectiv, in perioada aprilie-iulie 2019, prin 'Western Union'... Ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra judecatorilor din cadrul Inaltei Curti”
Un dosar cu un pretins trafic de influenta comis in 2019 a fost finalizat de DNA in 2024. Parchetul anticoruptie l-a trimis in judecata pe avocatul Alin Anton (foto), din Baroul Arges, pe care il retinuse initial, dar fata de care Inalta Curte a decis in cele din urma sa fie cercetat sub control judiciar.
Avocatul Alin Anton este acuzat ca, in primavara anului 2019, ar fi primit 10.000 de euro de la o persoana condamnata la inchisoare cu executare, sustinand ca ar putea interveni la judecatori ICCJ pentru ca acestia sa admita recursul in casatie al respectivului condamnat. Banii, precizeaza DNA, ar fi fost dati prin mai multe transferuri realizate prin intermediul “Western Union”.
Iata comunicatul DNA din 22 martie 2024 privind trimiterea in judecata a avocatului Alin Anton:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului A.A. avocat in cadrul Baroului Arges, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:
in primavara anului 2019, inculpatul A.A., in calitatea mentionata mai sus, ar fi pretins de la o persoana (martor in cauza), condamnata intr-un dosar penal la o pedeapsa cu inchisoarea in regim de detentie, suma de 10.000 euro, pe care ar fi si primit-o efectiv, in perioada aprilie-iulie 2019, prin mai multe transferuri facute prin intermediul sistemului 'Western Union'.
Banii respectivi ar fi fost pretinsi de inculpat pentru a-si trafica presupusa influenta pe care ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra judecatorilor din cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie si ca-i va determina pe acestia sa adopte o solutie de admitere a recursului in casatie pe care martorul, prin intermediul avocatului, urma sa o exercite.
Inculpatul a pus la dispozitia organelor judiciare suma de 10.000 euro, aceasta fiind depusa in contul Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, deschis pe numele persoanei mai sus.
in cauza, a fost efectuata o investigatie financiara, ocazie cu care s-ar fi constatat ca inculpatul si sotia sa nu ar fi putut justifica provenienta unei sume de bani de 2.235.121 lei.
In cursul urmaririi penale au fost dispuse masuri asiguratorii asupra sumei de 10.000 euro in vederea confiscarii speciale si asupra unui imobil (evaluat la suma de 442.856 euro) ce apartine inculpatului si sotiei sale, in vederea confiscarii extinse.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Alba Iulia, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii