29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DREPTATE PENTRU MAGISTRATII SUSPENDATI – Guvernul a eliminat din noua Lege privind CSM prevederea care nu permite deducerea automata din perioada suspendarii disciplinare a intervalului in care judecatorul sau procurorul a fost suspendat de CSM pana la solutionarea definitiva a dosarului disciplinar: “In cazul in care sectia aplica sanctiunea disciplinara a suspendarii din functie, prin aceeasi hotarare deduce durata suspendarii dispuse din durata sanctiunii disciplinare aplicate”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 September 2022 12:03
Vizualizari: 3378

A avut ecou semnalul de alarma tras de Lumea Justitiei cu privire la faptul ca judecatorii si procurorii sunt tratati mai rau decat condamnatii.



In 2021, aratam ca Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii nu le da magistratilor sanctionati disciplinar definitiv prin suspendarea din functie pe o anumita perioada dreptul de a deduce din aceasta perioada pe cea in care statusera suspendati de catre sectia corespunzatoare a CSM pana la solutionarea definitiva a dosarului disciplinar. Pe scurt: o suspendare administrativa. Vorbim despre cauze solutionate definitiv prin suspendarea disciplinara fie prin mentinerea sanctiunii dispuse de catre sectia corespunzatoare a CSM, fie prin imblanzirea, de catre Inalta Curte, a excluderii din magistratura dispuse de catre sectia in materie disciplinara din cadrul Consiliului. Sau – dimpotriva – despre inasprirea pedepselor, in cazul in care ICCJ admite recursul Inspectiei Judiciare, nu pe cel al magistratului (o situatie pur ipotetica, neintalnita pana acum in practica instantei supreme).

Dupa cum spuneam, deducerea nu este prevazuta de lege, motiv pentru care judecatorii sau procurorii aflati in astfel de situatii sunt nevoiti ca, dupa solutionarea definitiva a cauzei disciplinare, sa ceara sectiei corespunzatoare din CSM deducerea perioadei de suspendare administrativa din cea de suspendare disciplinara.

Cu aceeasi ocazie, remarcam faptul ca situatia magistratilor este mai ingrata decat cea a condamnatilor cu executare, carora instantele le deduc automat din durata inchisorii a intervalului de arest preventiv sau la domiciliu. Deci fara ca persoana condamnata sa fie nevoita a deschide proces separat, in care sa solicite aceasta deducere (click aici pentru a citi).


Predoiu a prins semnalul


Din nefericire, varianta initiala – cea din 2020 – a noii Legi privind CSM pastra situatia din actuala Lege 317/2004. Din fericire, dupa ce Lumea Justitiei a avertizat asupra spetei, Ministerul Justitiei a operat modificarea, in varianta din iunie 2022 a proiectului de act normativ (Guvernul pastrand-o in versiunea trimisa in Parlament): a introdus deducerea automata din perioada suspendarii disciplinare a duratei suspendarii administrative. Iar prevederea a fost mentinuta de catre comisia parlamentara comuna constituita pentru avizarea proiectelor privind noile legi ale justitiei.

Concret, art. 54 alin. 8 din proiectul viitoarei Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii suna in felul urmator: „In cazul in care sectia corespunzatoare, solutionand actiunea disciplinara, aplica sanctiunea disciplinara a suspendarii din functie, prin aceeasi hotarare deduce durata suspendarii din functie dispuse in conditiile prezentului articol din durata sanctiunii disciplinare aplicate”.


Situatia unei judecatoare excluse de CSM, dar reprimite de ICCJ


Modificarea legislativa ne-a atras atentia odata cu revenirea in prim-plan a unei judecatoare care a obtinut din partea ICCJ inlocuirea excluderii din magistratura cu suspendarea timp de 6 luni. Este vorba despre magistrata Daniela Cimpoeru (foto) de la Judecatoria Panciu, fosta presedinta a instantei, cea care la inceputul acestei luni a primit un refuz din partea CSM cu privire la punctajul de la o evaluare profesionala (gasiti detalii aici, pe Lumea Juridica). Dar nu despre acel raport este vorba, ci despre dosarul disciplinar al judecatoarei Cimpoeru, in care aceasta a cerut si a obtinut din partea CSM deducerea suspendarii administrative din suspendarea disciplinara primita definitiv din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In 5 februarie 2020, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a exclus-o din magistratura pe fosta sefa a Judecatoriei Panciu pentru urmatoarele abateri disciplinare (prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor):

- c): „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”;

- t) teza a II-a: „exercitarea functiei cu grava neglijenta”.

Pe de alta parte, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a respins actiunea disciplinara a Inspectiei Judiciare legata de abaterea disciplinara de la litera m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.

In 1 februarie 2021, judecatorii supremi Corina Alina Corbu, Marian Buda, Veronica Nastasie, Minodora Condoiu si Mihaela Paraschiv au admis recursul Danielei Cimpoeru, inlocuindu-i excluderea din magistratura cu suspendarea timp de 6 luni (si numai pentru abaterea de la litera c).


Iata minuta deciziei nr. 21/2021 din dosarul nr. 2966/1/2020:


Admite recursul declarat de recurenta Cimpoeru Daniela impotriva Hotararii nr.4J din 6 februarie 2020, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.18/J/2019. Caseaza hotararea atacata si, in rejudecare, admite in parte actiunea disciplinara exercitata de reclamanta Inspectia Judiciara impotriva paratei Cimpoeru Daniela – judecator in cadrul Judecatoriei Panciu.

In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004, aplica paratei Cimpoeru Daniela – judecator in cadrul Judecatoriei Panciu, sanctiunea disciplinara constand in suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.c) din Legea nr.303/2004.

Respinge actiunea disciplinara exercitata de reclamanta Inspectia Judiciara impotriva paratei Cimpoeru Daniela – judecator in cadrul Judecatoriei Panciu pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.h) din Legea nr.303/2004, calificata prin hotararea recurata ca abaterea disciplinara prevazuta de art.99 lit.t) teza a doua din Legea nr.303/2004.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 1 februarie 2021”.

La 4 martie 2021, prin Hotararea nr. 317/2021 (anexata la final), Sectia pentru judecatori din CSM a admis solicitarea Danielei Cimpoeru, dispunand deducerea din cele 6 luni de mai sus a perioadei in care magistrata statuse suspendata administrativ. Este vorba despre un interval mult mai mare, de un an (6 februarie 2020 – 1 februarie 2021), motiv pentru care judecatorii CSM au constatat ca sanctiunea fusese deja executata.


Noua lege mai inlatura o nedreptate


Dupa cum ati vazut mai sus, in cazul judecatoarei Daniela Cimpoeru s-a creat o disproportie intre suspendarea disciplinara primita definitiv din partea ICCJ si suspendarea administrativa dispusa de CSM pana la solutionarea definitiva a cauzei: aceasta din urma a fost mai mare decat cea dintai, magistrata ajungand sa primeasca de facto o pedeapsa peste limita legala (art. 100 alin. 1 lit. d permite „suspendarea din functie pe o perioada pana la 6 luni”, ca sanctiune disciplinara). Din fericire, asemenea nedreptati nu vor mai fi posibile daca va intra in vigoare noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii in forma propusa de Guvern si adoptata de comisia parlamentara comuna: suspendarea administrativa va fi limitata la 6 luni. Asadar, atat sectiile disciplinare ale CSM, cat si completurile de 5 ale ICCJ vor fi obligate sa solutioneze rapid cauzele daca nu vor vrea ca magistratii vizati sa se intoarca la instantele sau parchetele lor pe durata judecatii disciplinare.

Limitarea este continuta in art. 54 alin. 7 din proiectul noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii: „Durata suspendarii din functie dispuse in conditiile prezentului articol nu poate depasi 6 luni, la implinirea acestui termen suspendarea incetand de drept. Incetarea suspendarii se constata prin hotarare de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii”.


* Cititi aici Hotararea 317/2021 privind-o pe Daniela Cimpoeru

* Cititi aici forma noii Legi CSM adoptata de comisia parlamentara comuna

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva