DUPA UDREA POTOPUL – Decizia ICCJ din dosarul Gala Bute arunca in aer suprematia legislatiei nationale. Avocatul Adrian Toni Neacsu: “Hotararea CJUE va face posibila respingerea tuturor cererilor de rejudecare pe calea contestatiei in anulare a apelurilor judecate de completele considerate nelegale de catre CCR... Hotararea CJUE da puteri aproape discretionare judecatorilor nationali, care o vor putea invoca pentru a respinge aplicarea deciziilor CCR“. Raspunderea disciplinara devine istorie
Decizia Completului de 5 judecatori al ICCJ pronuntata in majoritate in dosarul "Gala Bute" (prin care a fost mentinuta condamnarea Elenei Udrea dispusa de un complet nelegal constituit) arunca in aer Constitutia Romaniei, deciziile Curtii Constitutionale si suprematia dreptului intern. Intr-un comentariu pe Facebook, extrem de pertinent si corect, avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) atrage atentia asupra faptului ca in urma deciziei ICCJ din dosarul Gala Bute, instantele nationale vor putea respinge pe bada rulanta toate contestatiile in anulare formulate in temeiul Deciziei CCR nr. 685/2018 privind componenta completelor de 5 judecatori ai ICCJ din care faceau parte de drept sefii instantei supreme, acestia nefiind trasi la sorti, in pofida prevederilor legale.
Practic, acest lucru este posibil, subliniaza avocatul Adrian Toni Neacsu, ca urmare a Hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care da putere judecatorilor romani sa respinga aplicarea Deciziilor CCR. Mai grav este ca Hotararea CJUE va putea fi aplicata in detrimentul Deciziilor CCR fara tragerea la raspundere disciplinara a judecatorilor in baza art 99 lit.ş) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care statueaza: "Constitutie abatere disciplinara (...) Nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii".
Acest lucru este extrem de periculos, atrage atentia avocatul Adrian Toni Neacsu in postarea sa, intrucat CCR este singurul interpret al Constitutiei Romaniei, iar deciziile pe care le pronunta sunt obligatorii. Or, magistratii care aplica Hotararea CJUE in detrimentul deciziilor CCR aleg practic sa inlature principiul suprematiei constitutiei la cazuri punctuale.
Redam in continuare postarea avocatului Adrian Toni Neacsu:
"Colegul Bogdan Barbuceanu face acum pe Realitatea aceeasi greseala pe care era sa o fac si eu spunand ca hotararea din 21 decembrie 2021 a CJUE nu se aplica decat cauzelor cu fraude europene. Din pacate atat hotararea cat si precedentul de astazi se aplica si faptelor de coruptie in general. Hotararea CJUE va face posibila respingerea tuturor cererilor de rejudecare pe calea contestatiei in anulare a apelurilor judecate de completele considerate nelegale de catre CCR. Asta desi aplicarea hotararii CJUE era conditionata, chiar prin motivarea si dispozitivul ei, de constatarea ca rejudecarea ar fi reprezentat un risc de neraspundere penala pentru persoanele respective, mai exact prin riscul prescrierii faptei (in Gala Bute din cate stiu faptele se prescriau in 2026). Hotararea CJUE da puteri aproape discretionare judecatorilor nationali, care o vor putea invoca pentru a respinge aplicarea deciziilor CCR, fara ca prin asta sa poata fi trasi la raspundere disciplinara. Pentru cine inca nu stie, CCR este singurul interpret oficial al Constitutiei Romaniei, iar deciziile sale obligatorii se asimileaza constitutiei noastre insasi. Prin acest mecanism judecatorii nationali pot inlatura principiul suprematiei constitutiei la cazuri punctuale, dupa cum vor interpreta sau considera de cuviinta".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Obs 13 April 2022 09:33 0