23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

E DE RAU - Raportul privind starea Justitiei pe anul 2010 intocmit de “Guvernul sistemului judiciar” - CSM (Sinteza)

Scris de: Adina A. STANCU - R. SAVALIUC | pdf | print

7 April 2011 09:41
Vizualizari: 4234

Lumeajustitiei.ro prezinta in premiera date din Raportul privind starea Justitiei pe anul 2010 realizat de CSM, pe baza datelor culese de la instantele si parchetele din intreaga tara. Acest raport urmeaza sa fie prezentat joi la CSM. Situatia nu e deloc roza si releva faptul ca in pofida eforturilor sustinute duse de personalul din sistemul judecatoresc, problemele majore persista, in special cele legate de finantare si resurse umane.

Iata problemele majore ale Justitiei, care reies din activitatea sistemului judiciar pe ultimii cinci ani:


Romanii au prea multe procese. Media de dosare pe an/judecator/procuror este de uriasa la nivelul judecatoriilor

Statistica oficiala arata ca fata de anul 2006 (cand numarul de dosare de la instantele din intreaga tara a fost de peste 2,1 milioane) s-a ajuns la un numar de peste 2,9 milioane cauze pe anul 2010. Greul este dus de judecatorii de la judecatorii, care au solutionat in 2010 in medie pe an 1020 de cauze. La tribunale media pe judecator a fost de 959 de cauze, iar la curtile de apel de 696 cauze. Comparat cu numarul de cauze din 2009, cresterea pe anul 2010 a fost de 21,79%.

Mai grava apare situatia la procurori, unde numarul de dosare s-a dublat in 2010 fata de 2009. Si aici procurorii de la parchetele de judecatorii duc greul cu o medie de 1323 cauze pe anul 2010, urmati de cei de la parchetele de tribunale cu 149 cauze pe an si de cei de la parchetele de curti de apel 14 cauze/an; DNA – 49/an; DIICOT – 70/an. Comparativ cu anul 2005, cand parchetele din intreaga tara au inregistrat un numar de 757.319 cauze, in 2010 s-a ajuns la cifra de 1.511.855 cauze.

Durata mare de solutionare a cauzelor pare sa nu aiba rezolvare in pofida eforturilor

Desi majoritatea covarsitoare a dosarelor (peste doua treimi) sunt solutionate intr-un termen care nu depaseste 6 luni - si asta in conditiile unei cresteri constante a numarului de dosare – raman destule dosare care isi gasesc solutionarea dupa un an sau doi, in special cele de litigii de munca. Nu se poate aprecia cu certitudine daca dosarele solutionate in timp scurt nu sunt in detrimentul calitatii actului de justitie.

Criminalitatea este in crestere. Numarul litigiilor de munca si de contencios s-a triplat

Se releva o crestere insemnata a dosarelor privind coruptia, crima organizata si evaziunea fiscala, la fel si numarul de inculpati trimisi in judecata. Surprinde faptul ca infractiunile economice au trecut de curand, in baza unei hotarari a CSAT in categoria infractiunilor care vizeaza siguranta nationala, si care sunt monitorizate de SRI. Totusi, grosul dosarelor de pe rolul instantelor nu sunt de natura penala, peste 85% fiind dosare civile, ceea ce releva ca justitia romana este mai degraba una civila. Se remarca faptul ca fata de 2005, in 2010 s-a triplat numarul litigiilor de munca si cele de contencios.

Scade numarul hotararilor atacate de justitiabili

Desi numarul de cauze a crescut considerabil in 2010, iar numarul magistratilor a ramas relativ constant, intre 65% - (la tribunale) si 85% (la judecatorii) din hotararile pornuntate raman neatacate. Autorii Raportului sustin ca acest lucru reflecta “gradul crescand al calitatii hotararilor pronuntate”, insa e posibil ca acest fenomen sa fie influentat si de criza economica.

Resursele materiale sunt insuficiente. Taxele judiciare de timbru sunt deturnate in mod ilegal

Daca 2009 a fost anul cu investitiile cele mai scazute din sistem, anul 2010 a inregistrat cea mai mica alocare a resurselor materiale pentru cheltuielile de functionare a instantelor. Investitiile in cazul parchetelor sunt insa mai mari decat cele de la instante. Grav este insa ca de la bugetul de stat nu se aloca decat 60-70% din necesarul solicitat, diferenta fiind “peticita” prin rectificari bugetare incropite in decursul anului, formula considerata ca incalcand legea si impiedicand reforma sistemului. Puterea judecatoreasca este singura dintre puterile statului care nu beneficiaza de dreptul de a forma, administra, angaja si utiliza independent fondurile bugetare. De asemenea, desi puterea judecatoreasca ar putea sa se autofinanteze prin taxele de timbru judiciare, aceste taxe au fost luate de cativa ani de politic printr-o lege care le varsa la bugetele primariilor locale, incalcandu-se art. 139 din Constitutie.

Peste 1110 de posturi de magistrati vacante

Politica de resurse umane este in continuare o piatra de moara pentru sistem, in 2010 inregistrandu-se un numar de 558 posturi de judecator vacante si 621 la procurori, in conditiile cresterii numarului de dosare. Nivelul de posturi vacante apare aproape neschimbat pe ultimii cinci ani.

* Cititi aici Sinteza Raportului privind starea Justitie pe anul 2010!

Comentarii

# Hai-da-de CSM! date 7 April 2011 22:23 +1

A dat Cel de sus sa spuneti cum se fura taxele justitiei. Daca faceti si actiuni pentru recuperarea lor, chiar o sa va cred :-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva