ELIBERAREA MAGISTRATILOR – Se infiinteaza mult asteptata Sectie pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati. Noua structura va face pe viitor imposibil ca “Binomul DNA-SRI” sa mai deschida dosare judecatorilor si procurorilor care nu dau solutiile dorite de “Statul paralel”. Procurorii DNA nu vor mai fi numiti in baza unui simplu interviu pe care nimeni nu il vede si vor ajunge la parchetul anticoruptie doar daca vor avea o vechime de 8 ani
O decizie excelenta a fost luata, joi 7 decembrie 2017, de Comisia parlamentara pentru modificarea Legilor Justitiei. Comisia a hotarat infiintarea sectiei de investigare a infractiunilor comise de magistrati, care a provocat disperarea “Binomului DNA-SRI” si a propagandistilor acestora. O disperare cauzata de faptul ca prin aparitia acestei sectii santajul facut de “Binomul SRI-DNA” impotriva judecatorilor si procurorilor care nu dau solutiile dorite de “Statul paralel” nu va mai fi posibil.
Noua sectie va functiona in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand sa aiba competenta pe infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, pe infractiunile de serviciu si in legatura cu acestea, precum si pe infractiunile contra infaptuirii Justitiei: “In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru investigare a infractiunilor din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de codul penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a infractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM precum si de procurori si judecatori militari”.
Desigur, impotriva infiintarii acestei Sectii s-au pronuntat trompetele DNA din PNL si USR, la fel cum au facut-o PICCJ si CSM. In schimb, infiintarea a fost sustinuta de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), presedinta Dana Girbovan destramand manipularile propagandistilor si explicand ca noua Sectie nu va fi nicidecum controlata politic si nu va afecta independenta Justitiei, ci dimpotriva (click aici pentru a citi).
Gata cu santajul
Trebuie spus ca in momentul de fata la nivelul DNA exista o asemenea sectie de anchetare a infractiunilor de coruptie savarsite de magistrati, condusa de protejata Laurei Kovesi, procuroarea Florentina Mirica (foto dreapta). Avem de-a face insa cu o situatie absurda si extrem de periculoasa, in conditiile in care judecatorii care solutioneaza dosare in care parte este DNA pot fi ei insisi anchetati chiar de DNA. De altfel, de-a lungul timpului judecatorii din tara au acuzat ca aceasta sectie existenta in cadrul DNA reprezinta un mijloc de santaj si de presiune, oricand un judecator putandu-se trezi cu dosar la DNA doar pentru ca nu a dat solutia dorita de parchetul anticoruptie. Iar dosarul nu este neaparat obligatoriu sa fie trimis in instanta, ci el poate fi tinut la DNA, insa judecatorul sa fie suspendat din functie si lasat fara nicio sursa de venit. De asemenea, dosarul poate fi tinut la pastrare si scos doar daca judecatorul refuza sa isi incalce juramantul si sa devina o unealta a DNA.
Modificari pentru accederea in DNA
Pe de alta parte, o alta decizie importanta luata in Comisia parlamentara de modificare a Legilor Justitiei priveste modul in care procurorii vor putea promova la DNA. Concret, s-a decis ca procurorii sa ajunga la DNA in urma unui concurs, care va consta intr-un interviu sustinut in fata Sectiei pentru procurori a CSM si in evaluarea a minim cinci rechizitorii alese aleatoriu, precum si altor acte intocmite de candidati si considerate relevante, din ultimii cinci ani. Modificarile au fost sustinute inclusiv de asociatiile profesionale ale magistratilor. Pana in prezent procurorii DNA erau numiti in urma unui simplu interviu, tinut in spatele usilor inchise la DNA, pe care nimeni nu il vedea.
Totodata, o alta modificare, sustinuta la randul ei de UNJR si AMR, prevede si cresterea vechimii necesare pentru a ajunge la parchetul anticoruptie. Mai exact, procurorii care vor dori sa lucreze in DNA vor trebui sa aiba cel putin 8 ani vechime in functia de procuror sau judecator.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Jude 7 December 2017 18:00 +20
# santinela 8 December 2017 08:24 +2
# gogu de la strehaia 8 December 2017 08:31 +4
# jude 8 December 2017 09:21 +1
# KIW 8 December 2017 11:44 +1
# şisu 8 December 2017 12:18 +2