EXCLUSIV – In 2007, autoritatile din Liban au realizat o comisie judiciara internationala, la cererea DIICOT din Romania, audiindu-l pe libanezul Youssef Tartoussi. Din documente reiese ca Omar Hayssam a primit pe vas numele unui cetatean rus, Samir Omar, si a fost dus cu barca, de la bordul navei IMAN T, spre Tartous-Siria, de o persoana ramasa neidentificata. Codrut Olaru a cerut ca Interpol Israel sa-i puna la dispozitie date despre o posibila mituire a unor ofiteri SRI (Documente)
Intrebarea legata de aducerea in tara, dupa mai bine de sapte ani de la fuga aranjata in Romania a condamnatului Omar Hayssam, este simpla: cum si de unde a fost adus sirianul? Niciunul din factorii responsabili in administrarea acestei probleme nu a scos vreun cuvant legat de locul de „extractie” si preluare de catre autoritatile romane a detinutul sirian. Multe dintre variante au dus catre Liban. Informatii extrem de importante referitoare la fuga lui Omar Hayssam reies, insa, si pot folosi la completarea acestui ”puzzle„ misterios legat de fuga lui Hayssam din corespondenta autoritatilor romane cu cele egiptene si libaneze si raspunsurile date de catre cei audiati la cererea DIICOT, in 2007, in cadrul unei comisii judiciare internationale solicitate de seful DIICOT de atunci Codrut Olaru. In exclusivitate, Lumeajustitiei dezvaluie, azi, informatii de interes public, cu mentiunea ca ele se regasesc intre copertile dosarului legat de fuga sirianului din Romania, rechizitoriul fiind intocmit de DIICOT si confirmat de Procurorul general al Romaniei de la acea veme, Laura Codruta Kovesi.
Jurnalistii sirieni au scris despre predarea lui Hayssam aratand ca acesta a fost adus in Romania pe ruta Damasc-Beirut (Liban)-Bucuresti. Tot ce e posibil, pentru ca din documentele de la dosarul fugii lui Hayssam rezulta ca sirianul a fost luat cu o ambarcatiune de la bordul navei IMAN T, de catre o persoana ramasa si acum neidentificata (posibil ofiter de informatii sirian) si dus in Tartoussi-Siria. Totusi, si Libanul a ajutat la ancheta realizata de DIICOT, audiindul pe Youssef Tartoussy, cetatean libanez. Asadar, in cauza Hayssam, a existat acest „Triunghi„ al Bermudelor – Egipt, Liban, Siria, in care sirianul condamnat pentru terorism in Roma a disparut timp de peste sapte ani. Cine a coordonat fuga lui Hayssam? La aceasta intrebare nimeni nu a raspuns. Se pare ca este si va ramane multa vreme secret de stat de importanta deosebita.
Conform documentelor aflate la dosarul privind fuga lui Omar Hayssam, rezultatele investigatiilor Directiei de Cercetari Penale din cadrul Directiei de Securitate din Alexandria – Egipt au certificat existenta unei agentii de transport sub numele de ”Agentia de transport Corus” cu sediul in strada Nasr, nr.18, al carui proprietar este Ahmad Muhammad Al-Miza, iar reprezentantul legal era Hani Muhammad Abdallah, dar in realitate cel care se ocupa cu afacerile firmei era Mustafa Muhammad Tartoussi, rezident in Romania si posesor al firmei de transport maritim ”Askila” si al unui birou, ”Tartoussi Group”, in cadrul Directiei Navale Romania-Constanta.
In luna iunie 2007, in Egipt, la Cairo, a plecat o delegatie romana condusa de seful DIICOT Codrut Olaru, procurorul de caz Catalin Borcoman, Adrian Badea (ofiter de politie), Anca Sandu (ofiter de politie si translator de limba araba) si Ionel Gheorghe (consilier la Ambasada Romaniei din Cairo). Conform procedurilor internationale, toti membrii delegatiei romane au putut asista doar ca auditori la Comisia rogatorie realizata de Procuratura Generala din Egipt. In cel priveste pe Mustafa Tartoussi, patron peste firma ce detinea si nava Iman-T, cu care s-a stabilit ca a fost ”extras” Omar Hayssam din Romania, a fost efectuata in dosarul 121/P/2007 si o Comisie judiciara internationala realizata de autoritatile judiciare din Liban, la care autoritatile romane nu au participat desi fusesera anuntate. Materialul contine 72 de file, din care 36 in limba araba si 36 in limba romana. In cadrul acestei comsiii rogatorii a fost audiat doar Youssef Tartoussi, cetatean libanez, capitan al vasului IMAN-T.
Aceasta comisie judiciara internationala s-a realizat in baza adresei Ministerului de Externe a Romaniei, Directia Consulara nr. 1829/12/126/1 din 12.03.2007, care avea la baza adresa emisa de PICCJ – DIICOT cu nr. 628/D/P/2005 din 31.10.2007 si transmisa Ministerului de Justitie si autoritatilor libaneze competente.
Dupa cum se stie, din probele administrate in dosarul 628/P/2005, anchetatorii au ajuns la concluzia ca Hayssam a parasit teritoriul Romaniei ilegal si pregatirea plecarii sale din tara s-a desfasurat in perioada 23-30 iunie 2006, dupa ce acesta fusese pus in libertate la Curtea de Apel Bucuresti (in 26.04.2006), fiind ajutat sa urce la bordul vasului Iman-T, aflat la acea data sub pavilion nord-coreean, de catre Mukhles Omar si Mustafa Tartoussi, agentul navei. Vaporul a avut destintatia Tartous-Siria, cu escala la Alexandria-Egipt. Vasul a plecat din Portul Constanta in 30 iunie 2006, la ora 5.30 dimineata, sub comanda cetateanului libanez Youssef Tartoussi, varul lui Mustafa Tartoussi, acuzat la data realizarii Comisiei rogatorie din Liban, de catre procurorii DIICOT ca a inlesnit fuga din tara a sirianului.
In dosarul fugii lui Hayssam, au fost urmariti penal atat Mustafa Tartoussi, cat si Mukles Omar, dar si Youssef Tartoussi.
DIICOT a solicitat autoritatilor libaneze ca Youssef Tartoussi sa fie audiat pe teritoriul libanez sau la Ambasada Romaniei de la Beirut. Audierea lui Youssef Tartoussi a fost realizata in baza dispozitiei Procurorului General de Casatie, Said Mirza, din Liban, emisa in 3.04.2007. Procedura audierii a fost garantata de Avocatul General de Casatie, judecatorul Muhammad Dirbas.
In 2007, anchetatorii aveau informatii ca Hayssam se afla in Liban intr-un spital!
Youssef Tartoussi, nascut in 5.09.1965, libanez, a fost audiat in Liban, fara ca autoritatile DIICOT-Romania sa participe la audieri, in data 18.10.2007, orele 11.00, in fata unui asa numit ”avocat principal”. Cu toate ca in prima declaratie pe care a oferit-o, l-a luat pe ”nu” in brate spunand ca ”nu cunosc pe nimeni care sa se numeasca Hayssam Omar” si ca el nu a fost informat ca aceasta persoane sa se afla la bordul navei Iman-T, la carei capitan era, el a revenit ulterior, oferind informatii interesante.
In timpul audierii sale, una din intrebarile puse de autoritatile romane prin intermediul autoritatilor libaneze releva faptul ca DIICOT avea date conform carora Omar Hayssam se afla in Liban din luna decembrie 2006. Iata intrebarea anchetatorilor: ”Noi avem informatii conform carora Hayssam Omar a intrat in Liban in luna decembrie 2006 si ca este posibil sa fi intrat intr-unul din spitalele din nord. Ce informatii ai tu in legatura cu acest subiect?”. Youssef Tartoussi a spus ca nu are legatura cu acest subiect, ca in decembrie 2006 se afla in Alexandria si a plecat in Liban abia pe 29 decembrie 2006, ca sa-si petreaca ”sarbatoarea sacrificiului” cu familia. Autoritatile l-au intrebat de ce exista o contradictie intre perioada in care Tartoussi a fost in Liban si patrunderea ilegala a lui Hayssam pe teritoriul libanez unde a intocmit niste procurori pentru sotia sa, pe care le-a autentificat la un notar din Tartous (Siria). Tartoussi a aratat ca el nu stie nimic de prezenta lui Omar pe teritoriul libanez, nici despre rudele lui Hayssam din Liban si nici daca l-a vizitat pe Mustafa Tartoussi in Liban.
Dezvaluirile lui Yousef Tartoussi in fata autoritatilor libaneze
Ulterior primei sale audieri, Youssef Tartoussi a revenit si conform documentelor din Liban atasate la dosar, ”a declarat ca doreste sa spuna adevarul si sa dea toate informatiile pe care le detine despre fuga si facilitarea plecarii lui Hayssam Omar de pe teritoriul Romaniei”. Iata pasaje importante din declaratie:
”Va informez ca in luna iunie a anului 2006, in timp ce lucram pe vasul Iman-T, in functia de capitan, si ma aflam in incinta portului Constanta, am fost informat de agentul naval Mustafa Tartoussi ca va trimite o persoana necunoscuta la bordul vasului Iman T si a prezentat direct subiectul, instiintandu-ma ca aceasta persoana are probleme cu autoritatile romane, fara a mai aminti numele persoanei, felul problemelor sau cetatenia acestei persoane. Nu a mai adaugat nimic si a revenit dupa cateva zile, cand s-a terminat incarcarea vasului si a intocmit actele de calatorie. Mustafa Tartoussi m-a instiintat din nou ca va trimite acea persoana la bordul vasului, fara ca eu sa am vreo legatura cu aceasta persoana sau sa stiu ceva cu exceptia faptului ca va sta in camera inginerului sef, numitul Ibrahim Seikh si ca acesta din urma este responsabil de toate solicitarile acestei persoane. (...) In dimineata zilei urmatoare si dupa parcurgerea distantei limita, Ibrahim Seikh, inginerul sef, a venit la mine si m-a instiintat ca persoana de care vorbisem se afla intr-una dintre cabine. Inginerul este singurul raspunzator pentru aceasta situatie si nimeni altcineva nu mai stia. Cand am ajuns in afara apelor teritoriale romanesti l-am contactat telefonic pe Mustafa Tartoussi si l-am intrebat daca autoritatile romanesti fusesera informate sau nu. Acesta mi-a zis ca totul e in regula”.
Youssef Tartoussi a spus ca l-a contactat pe Mustafa Tartoussi de mai multe ori, inclusiv cand a intrat in dana portului Alexandria pentru a-l putea inregistra pe cel aflat la bordul navei la autoritatile egiptene, dar Tartoussi i-a cerut sa astepte: ”In cele din urma mi-a slicitat sa inregistrez persoana sub numele de Sami Al-Omar sau Omar. De mentionat ca eu l-am instiintat pe agentul acredita al Horus Shipping despre toate detaliile pe care mi le daduse Mustafa Tartoussi. Dupa putin timp, agentul Hany Zeidan m-a contactat si mi-a cerut sa nu-l inregistrez cu nici un nume si sa las situatia asa cum era si sa consider ca acest individ nu se aflase niciodata la bordul vasului. Am intrat in dana portului si dupa finalizarea formalitatilor legate de ancorarea la chei, s-a inceput operatiunea de descarcare in prezenta lui Youssef Tartoussi, Hany Zeidan si a unei persoane pe care n-o cunosteam, despre care am aflat ulterior ca se numeste Samir Al-Omar si ca are cetatenie rusa. Au urcat la bordul navei si s-au indreptat catre cabina lui Samir Seikh si am intrat si eu in aceeasi cabina unde am vazut persoana mentionata si am aflat ca se numeste Hayssam Al Omar, de aproximativ 50 de ani, si apoi am facut cunostinta. Apoi, numitul Hayssam Al Omar a iesit cu cartea de identitate a lui Samir Al-Omar. (...) Samir a ramas in camera pana a iesit Hayssam, apoi s-a intors Hany Zeidan si l-a insotit pe Samir din nou de la vapor, au plecat din port, iar eu m-am linistit (...) Am inceput sa returnez incarcatura de ceapa in Rusia. Apoi a inceput razboiul din iulie 2006, cand israelienii au atacat Libanul”.
La acel moment, aeroportul si porturile din Liban au fost inchise, iar lui Youssef Tartoussi i s-a cerut sa plece in Siria si sa ramana in Tartous, pentru a se intalni cu capitanul sirian al navei, dar Youssef spune ca n-a fost de acord sa se duca spre Siria si apoi spre Rusia, pentru ca risca pierderea vasului: ”Am dormit in seara aceea in cladirea Tartous (...). Agentul maritim Muhammad Telwani, cetatean egiptean a urcat la bord insotit de Hayssam Omar si mi-a dat restul de bani, precum si salariile echipajului. A rezolvat cu actele oficiale ale lui Hayssam, care s-a urcat la bordul vasului in vazut tuturor si am plecat spre Tartous. Cand am parasit dana din Tartous, i-am cerut lui Hayssam Omar actele, pasaportul sau un act care sa ii certifice identitatea. A refuzat si m-a instiintat ca exista o barca cu motor care-l va transporta, deoarece el nu s-a aflat la bordul vasului. Vasul se afla in zona de asteptare. Barca cu motor ne-a transportat pe mine si Hayssam Omar pana pe uscat si am iesit din dana fiecare in alta directie. (...) M-am intors in Liban asa cum facusera si niste rude de-ale mele si am rupt legatura cu Mustafa Tartoussi din cauza ca ma implicase in fuga lui Hayssam Omar. (...) La cinci ore dupa sosirea noastra in portul Alexandria si plecarea lui Hayssam Omar de pe vas, impreuna cu agentul Hany Zeidan, eu mergeam cu inginerul principal Ibrahim Seikh in port. Acesta m-a anuntat ca Hayssam Omar mi-a lasat suma de 800 de euro. I-am luat de la el si asta e tot ce am primit in decursul acestei operatiuni. Nu consider ca aceasta suma reprezinta un pret normal pentru o fuga. (...) Nu stiu cine este persoana care l-a preluat pe Hayssam Omar cu barca cu motor. Nu stiu cum a ajuns Hayssam Omar la bordul vasului si nu stiu cine l-a ajutat in Romania”.
Intereant este ca la pagina 32 din documentele sosite de la autoritatile libaneze se arata urmatoarele (vezi facsimil 2): ”La ancheta in timpul audierii lui Youssef Tartoussi, nu au participat anchetatori romani, in ciuda faptului ca autoritatile romane au fost instiintate cu privire la acest lucru”.
Adresa lui Olaru catre Ambasada Israelului
Pe de alta parte, a existat o adresa semnata de catre procurorul sef DIICOT de atunci, Codrut Olaru, catre Ambasada Israelului in Romania, din data de 12.04.2007, prin care se solicita o intalnire cu domnul Mordechai Tzivin, avocatul israelian despre care DIICOT arata ca este autorul unor informatii aparute in presa romana ”in care se mentioneaza faptul ca autoritatile din Israel, respectiv Interpol Israel, se afla in posesia unor inregistrari ale unor convorbiri intre un cetatean sirian stabilit in Romania si un cetatean israelian in care se face referire directa la detalii legate la fuga lui Omar Hayssam din Romania”.
In adresa se mai arata: ”De asemenea se mentioneaza faptul ca Interpol Israel ar detine date si in legatura cu o dare de mita de catre acest cetatean sirian unor oficiali din cadrul Serviciului Roman de Informatii. In aceasta situatie, va rugam sa verificati daca Interpol Israel detine intr-adevar aceste informatii sau informatii conexe cu acestea si in caz afirmativ, in ce masura ni le-ar putea pune la dispozitie”. Nu se stie daca Interpol Israel a raspuns vreodata la aceasta adresa si nici continutul in cazul in care a existat un astfel de raspuns.
In concluzie, punand cap la cap toate aceste informatii, se contureaza o varianta care duce la ipoteza ca Omar Hayssam ar lucra pentru mai multe servicii secrete, ca posibila sa plecare din Romania s-ar fi putut realiza in baza unui accept la inalt nivel intre autoritatile romane si alte autoritati , posibil cele israeliene (in cazul in care Hayssam putea fi folosit informativ in conflictul dintre Israel si Liban despre care se face referire in declaratia lui Youssef Tartousi). Sa fie aceasta miza unei ”intelegeri” ce nu poate fi probata material din ratiuni de securitate nationala?
* Cititi aici fragmente din declaratia lui Youssef Tartoussi
* Cititi aici o parte din corespondenta cu autoritatile din Liban
* Cititi aici adresa sefului DIICOT Codrut Olaru catre Ambasada Statului Israel
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# hellio 2 August 2013 14:50 +4
# gelu 4 August 2013 17:35 +3
# Scriitori de limba romana aveti? 2 August 2013 15:39 +7
# ... 2 August 2013 15:55 +3
# BENE 2 August 2013 15:56 +4
# gelu 2 August 2013 17:25 +8
# Tare 2 August 2013 17:44 +11
# D. Zamfir 3 August 2013 11:58 +4
# george dubarca mafiot spagar cu interlopii 2 August 2013 17:46 +5
# BOOR 2 August 2013 18:30 -8
# VEK 5 August 2013 11:53 0
# Karina 2 August 2013 18:49 +3
# hunter 2 August 2013 19:18 +1
# Ionel Hasotti 2 August 2013 19:36 +2
# un cetatean nedumerit 2 August 2013 23:38 +6
# Adrian Grigoriu 3 August 2013 21:52 +1
# fanel 3 August 2013 00:05 +4
# Adrian Grigoriu 2 August 2013 21:54 +2
# bonus 3 August 2013 20:56 +1
# obiectiva 4 August 2013 11:44 +5
# TRIADA MORTII,BASESCU-BOUT-HAYSSAM 6 August 2013 17:53 +1