EXECUTIE GIRATA DE SECTIA DE PROCURORI – Doru Tulus si Mihaela Iorga Moraru au fost maziliti din DNA de “garantii independentei”, Ban, Lazarica & Co, fara sa fie lasati sa se apere in fata acuzelor incropite de sefa DNA. Orice subaltern care o va mai reclama pe Kovesi va avea aceeasi soarta intrucat procurorii din CSM sunt complicii ei. Presa a fost data afara din sala, ca sa nu auda rechizitoriul revocatilor la adresa sefei DNA (Foto)
Consiliul Superior al Magistraturii, organismul “independent” care “se supune in activitatea sa numai legii”, “garantul independentei justitiei" si forul la care magistratii se uita ca la soare s-a facut pres in fata procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi, dupa ce aceasta a descins marti, 4 iulie 2017, la sediul CSM din Calea Plevnei pentru a lua parte la sedinta Sectiei pentru procurori in care urma sa se puna in discutie cererile de revocare formulate de sefa DNA fata de procurorii anticoruptie Doru Tulus (foto stanga) si Mihaela Iorga Moraru (foto dreapta). Programata la orele 11.00, sedinta Sectiei pentru procurori a inceput in jurul orelor 14.00, dupa ce sedinta de Plen s-a prelungit din cauza deliberarilor si dezbaterilor generate de Memoriul pe care procurori Doru Tulus, Mihaela Iorga Moraru si Nicolae Marin – cei trei procurori care au reclamat-o pe Kovesi la Inspectia Judiciara pentru modul in care conduce institutia si pentru presiunile si/sau imixtiunile pe care le face asupra procurorilor in anumite dosare, actiunea fiind urmata, la cateva zile, de cererea formulata de Kovesi la CSM prin care s-a solicitat revocare a acestora din DNA – si-au exprimat dorinta de a-l prezenta in fata membrilor CSM.
In acest sens, judecatorii si procurorii din CSM au luat in discutie posibilitatea suplimentarii ordinii de zi in vederea prezentarii memoriului pe care procurorii Doru Tulus, Mihaela Iorga Moraru si Nicolae Marin l-au inaintat CSM, reusind, doar dupa cateva zeci de minute, sa decida ca celor trei procurori sa li se permita accesul in sala pentru prezentarea memoriului. Aceasta intrucat unii membri, atat judecatori, cat si procurori, s-au exprimat in sensul respingerii solicitarii procurorilor DNA, desi acestia comunicasera ca isi doresc sa prezinte o serie de evenimente petrecute in DNA, care ar trebui sa fie cunoscute si de reprezentatii CSM.
Ulterior acestui episod, Laura Kovesi a ajuns, in jurul orelor 11.00, la CSM, cu putin inainte ca Plenul sa permita accesul in sala celor trei procurori DNA veniti sa isi sustina memoriul.
De precizat ca, desi sedintele CSM sunt publice, s-a luat decizia ca prezentarea memoriului procurorilor DNA in fata Plenului sa fie nepublica, cu usile inchise.
S-a dorit, probabil, sa nu se afle “monstruozitatile” expuse de cei trei procurori din interiorul DNA, caci, surse avizate ne-au marturisit ca declaratiile facute de Tulus, Moraru si Marin in fata Plenului CSM pot zgudui sistemul din temelii si pot conduce chiar la revocarea Laurei Kovesi.
Teama unor judecatori si procurori de a fi martorii unor asemenea dezvaluiri din interiorul DNA a facut insa ca o sedinta care ar trebui sa fie publica sa devina secreta, iar tot ce s-a afirmat in cadrul Plenului sa ramana la nivel de zvon.
Dupa audierea celor trei procurori DNA, la deliberarile care, cu multe intreruperi, au fost transmise video, fara a se permite accesul in sala, a existat un moment de-a dreptul incredibil.
Concret, intr-o interpelare adresata procurorului general, judecatoarea Gabriela Baltag l-a intrebat in Plen pe Augustin Lazar de ce nu preia Parchetul General ancheta penala aflata la DNA, privitoare la inregistrarile facute publice de la sedintele DNA. Raspunsul a fost haluciant: “Adica vreti sa preiau eu ancheta care este de competenta DNA?”
In cele din urma, Plenul CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la continutul memoriului facut de procurorii Tulus, Moraru si Marin.
La scurt timp de la terminarea sedintei Plenului CSM, dupa discutii si rugaminti pe la usi si pe holuri din partea reprezentilor presei, si dupa multiple balbaieli si eschive ale vicepresedintelui Consiliului Cristian Ban, a fost permis accesul jurnalistilor in sala unde urma sa aiba loc marea confruntare dintre procurorii Doru Tulus si Mihaela Iorga Moraru si procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi. Pana atunci insa, pe holul de la etajul 1 din fata Sectiei pentru procurori, Laura Kovesi a stat intr-un colt, alaturi de cativa jurnalisti, in timp ce procurorii Tulus, Moraru si Marin intr-un alt colt, fiind despartiti de o mare de camere de filmat.
La momentul la care a fost strigat punctul 6 de pe ordinea de zi de la Sectia pentru procurori, Laura Kovesi si procurorii Doru Tulus si Iorga Moraru au intrat in sala pentru a-si sustine cauza.
Prezenta jurnalistilor in sala a fost permisa insa doar pentru 4 minute, intrucat sefa DNA si-a exprimat dorinta ca solicitarea de avizare a revocarii celor doi procurori sa se faca in sedinta nepublica, motivand ca “mai multe persoane sunt cercetate in doua cauze penale aflate in curs de solutionare la DNA”, iar aceasta ar afecta ancheta: “Domnule presedinte, cele doua referate pe care vi le-am inaintat privesc mai multe persoane care sunt cercetate de asemenea in doua cauze penale aflate in curs de solutionare pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie. Ca atare, cu aceasta situatie, cred ca ar trebui sedinta sa fie confidentiala pentru ca anumite aspecte din ancheta pot fi devaluate si ancheta vizeaza persoane, unele dintre ele cunosc despre ancheta, altele nu cunosc despre ancheta. Si in aceste conditii cred ca si colegii daca au ceva de spus pot spune liber.”
Fata de aceasta propunere, procuroarea Mihaela Iorga Moraru a precizat ca “personal nu am nimic impotriva sa fie sedinta publica” , in timp ce procurorul Doru Tulus s-a exprimat categoric ca doreste ca sedinta sa se desfasoare in fata presei: “Vreau ca sedinta sa fie publica. Cred ca se poate legenda o relatare despre un dosar penal despre care aflam si noi acum, astfel incat sedinta sa se poarte cu presa de fata”.
A urmat o pauza de 5 minute de deliberari cu privire la posibilitatea ca sedinta Sectiei sa fie una publica. In acest timp, Kovesi s-a invartit in loc, asteptand decizia Sectiei pentru procurori. De altfel, la finalul celor 5 minute, procurorii din CSM au decida dupa cum Kovesi a solicitat, respectiv declararea sedintei nepublice. Fara sa tina cont de faptul ca sedintele CSM sunt PUBLICE, iar in cadrul acestora nu se discuta aspecte privitoare la dosarele penale in curs, ci doar ceea ce priveste organizarea parchetelor (statistici) si cariera procurorilor.
Dupa circa doua ore de discutii si luari de pozitie, in jurul orelor 17.00, Sectia pentru procurori a decis sa ii revoce pe procurorii Doru Tulus si Mihaela Iorga Moraru din Directia Nationala Anticoruptie. Decizia de revocare a fost luata fara a se tine cont ca demersul lui Kovesi de a cere revocarea acestora din functie a venit dupa ce Tulus si Moraru au reclamat la Inspectia Judiciara modul nefiresc de conducere din interiorul DNA. La fel cum nu s-a tinut cont de faptul ca Laura Kovesi s-a prezentat la CSM cu o serie de documente de care procurorii vizati, in speta Doru Tulus si Mihaela Iorga Moraru, nu au luat la cunostinta si nu si-au putut formula aparari. Se impune, evident, amanarea pronuntari in cauza pana la momentul la care acestia isi puteau formula o aparare.
In opinia noastra, se impunea ca Sectia pentru procurori din CSM sa suspende solutionarea cererii de revocare pana la momentul la care Inspectia Judiciara solutiona memoriul procurorilor DNA, pentru a dovedi daca sunt reale sustinerile acestora, pentru ca abia apoi sa ia in discutie cererile de revocare facute, in mod evident, ca o replica la actiunea de demascare a practicilor din DNA de catre procurorii Tulus, Moraru si Marin.
De altfel, apreciem si ca membrii CSM ar trebui sa reconsidere notiunea de “transparenta” atunci cand vorbesc despre activitatea Consiliului, caci maniera in care s-au desfasurat marti, 4 iulie 2017, sedintele de Plen si de Sectii lasa de dorit, tinand cont ca ele sunt PUBLICE si exista solicitari ale jurnalistilor de a participa in sala la dezbaterile punctelor de pe ordinea de zi, nu la usi! Iar practica intreruperii inregistrarii ori de cate ori exista o discutie in contradictoriu in sala, nu face deloc cinste unui CSM care se vrea diferit de vechiul CSM.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pentru unii muma, PENTRU ALTII CIUMA 4 July 2017 19:03 +10
# Andrei 4 July 2017 19:05 +11
# Observator 001! 4 July 2017 19:05 +10
# DODI 4 July 2017 19:11 +10
# jenibilii 4 July 2017 19:15 +12
# stefania .olteanca 4 July 2017 20:10 +2
# Mirela 4 July 2017 21:18 -1
# Mirela 4 July 2017 20:48 +2
# Ioha cel mare 4 July 2017 21:12 +1
# PINTEA 4 July 2017 21:53 +11
# santinela 5 July 2017 08:13 +2
# justiţie independentă 5 July 2017 09:26 +1
# Marin ŢULUŞ, Olt 5 July 2017 09:50 -1
# stefania .olteanca 5 July 2017 20:42 -1
# cristinel 7 July 2017 09:58 0
Citeza pe Marin ŢULUŞ, Olt