EXPLOZIE DNA - Sase judecatori din Iasi sunt pusi sub acuzare de procurorul Eva Emilian, alaturi de notari si avocati, intr-o retea cu afaceri cadastrale. Aflat in vizorul DNA, prin firma sa PROMIXT SRL, fiul Ricai Vasiliu, sefa Inspectiei Judiciare, a ales calea colaborarii cu anchetatorii
Un imens scandal privind posibila existenta a unei retele de coruptie in care sunt angrenati magistrati din instantele iesene, alaturi de notari si avocati, a izbucnit dupa ce procurorul DNA Eva Emilian a inceput urmarirea penala si a pus sub acuzare nu mai putin de 38 de persoane, audierile incepand inca de acum cateva zile. Cap de afis este Cristina Valeanu, presedintele Curtii de Apel Iasi. Directia Nationala Anticoruptia Iasi a inceput ancheta impotriva acesteia dar si a altor cinci magistrati din cadrul Tribunalului si al Judecatoriei Iasi - Maria Samoil, Georgiana Claudia Mocanu, Mirela Anton, Adriana Carmen Stoienel, Carmen Dascalu. Toti acesti judecatori au fost chemati, incepand cu data de 17 septembrie 2012, la audieri. De asemenea, la DNA au fost citate avocata Doina Stupariu si notarul Iulia Paduraru. Procurorii DNA cerceteaza modul in care au fost solutionate mai multe dosare intentate impotriva Oficiului de Cadastru si Publicitatea Imobiliara. Potrivit publicatiei bzi.ro, cei sase judecatori ieseni chemati la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA) sunt acuzati de neglijenta in serviciu si abuz, dar urmeaza ca procurorii anticoruptie sa realizeze si probatoriul din care sa reiasa ca solutiile date in aceste cazuri puse sub lupa DNA au legatura cu o fapta de coruptie.
Ce rol are fiul inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare a CSM, Rica Vasiliu in povestea de la DNA
Procurorul Emilian Eva a pornit ancheta impotriva acestor magistrati, in urma unui dosar pe care il are de mai mult timp in instrumentare in ceea ce priveste anumite retele imobiliare. Potrivit unor surse judiciare, multi ieseni ar fi reusit sa-si intabuleze terenurile cu ajutorul instantelor de judecata, dar si cu ajutorul firmei Promix SRL, desi nu ar fi avut actele tocmai in regula. In dosarul asa-ziselor escrocheriilor imobiliare, mai multe persoane au intrat in atentia anchetatorilor. Conform informatiilor judiciare pe care le detinem, circuitul afacerii cu iz penal era urmatorul: reteaua identifica terenuri situate in zonele rezidentiale din municipiul Iasi, aflate in proprietatea Consiliului Local Iasi, dar care nu erau ocupate sau intabulate. Ulterior, falsificau actele de provenienta ale acestora (contracte de vanzare-cumparare autentificate, certificate de mostenitor, hotarari judecatoresti) si le cumparau aparent legal.
Potrivit acelorasi surse judiciare, actionari ai societatii Promix SRL Iasi sunt inginerii cadastristi Raduc Bogdan si Ciprian Cravelos. Vazand ca se ingroasa gluma in ceea ce-i priveste, Cravelos Ciprian Vasiliu (n.red.- unicul administrator al firmei, pe o perioada de 98 de ani), care este fiul Ricai Vasiliu – sefa Inspectiei Judiciare, s-a hotarat sa ofere procurorilor anticoruptie informatii despre mafia escrocheriilor imobiliare, iar, in aceste conditii, procurorul Emilian Eva a ajuns sa-i citeze la DNA pe cei sase judecatori. Foarte important este faptul ca aproape toate actele cadastrale ale operatiunilor de vanzare cumparare ale persoanelor care au reusit sa-si inscrie dreptul de proprietate in Carta Funciara, pe baza unor acte false, erau facute prin intermediul firmei SC PROMIXT SRL.
Alte nume grele din justitia ieseana au iesit la iveala, din acelasi dosar, in urma anchetei escrocheriilor imobiliare
Pornind de la acelasi dosar al escrocheriilor imobiliare, justitia ieseana a adus in prim-plan trei judecatori urmariti penal pentru coruptie. Fostul presedinte al Tribunalului Iasi, Radu Tarniceriu, actualmente judecator la Tribunalul Militar, si judecatoarele Manuela Ciopraga si Monica-Oana Lacusta, care, in prezent, sunt anchetati de procurorul de la DNA Iasi, Emilian Eva pentru ca au dat o sentinta favorabila fostului primar din comuna Gorban, Ioan Leonte, catalogata de anchetatori drept una ”cu dedicatie”. In urma acestei sentinte s-a intabulat, in favoarea unei societati detinuta de mama primarului dreptul de proprietate asupra unui teren de 282,5 hectare, „in conditiile in care suprafata facea parte din domeniul privat al statului”.
Potrivit acuzarii, judecatorul Radu Tarniceriu, le-a convins pe cele doua magistrate sa dea acest verdict, in urma promisiunii pe care i-a facut-o Leonte, si anume, ca va primi pentru acest serviciu 50.000 de euro. Magistratul Radu Traniceriu si Emanuel Osoianu (depsre care se crede ca ar fi ”creierul” afacerii imobiliare), pentru a fi siguri ca promisiunea va fi onorata, au cerut fostului primar o participatie la firma detinuta de mama sa, iar cu o jumatate de ora inainte ca pronuntarea sa devina favorabila lui Leonte, la un notar din Iasi se semnau deja actele prin care Osoianu devenea actionar cu 20% procente in societate.
Si alti judecatori ieseni au fost prinsi de Anticoruptie
Sa nu uitam si de magistratii Camelia Acrasmaritei si Angela Ungureanu, de la Judecatoria Iasi, care sunt judecate pentru fapte de coruptie. De asemenea, Georgeta Buliga, fosta presedinte a Curtii de Apel Iasi a fost condamnata la patru ani si sase luni de inchisoare pentru ca a primit 8.000 de euro mita ca sa dea o sentinta favorabila intr-un dosar. Judecatoarea a fost eliberata conditionat.
Judecatorii ieseni, indignati de faptul ca procurorii verifica hotararile date de instante
Lumeajustitiei.ro a fost contactata de mai multi judecatori care au precizat ca nu este normal ca hotararile judecatoresti sa fie verificate de organele de ancheta penala decat daca in spatelor lor ar sta o fapta de corptie savarsita de judecator, care sa sustina competenta dar si un veritabil abuz. Magistratii spun ca acest caz este asemanator cu cazul celor trei judecatori ai Curtii de Apel Bucuresti - Liliana Badescu, Veronica Cirstoiu si Dumitrita Piciarca care au fost acuzate de DNA de abuz in serviciu si favorizarea infractorului pentru ca au dat o solutie in care s-au bazat in motivatia deciziei, pe autoritate de lucru judecat in cauza respectiva (n.red. - cazul Dinel Staicu). Procurorul care s-a ocupat de caz, Florentina Mirica de la DNA a dat, recent, solutia de scoatere de sub urmarire penala, ajungandu-se la concluzia ca pe aspectele anchetate cu privire la cele doua infractiuni puse in carca celor trei magistrati nu se contureaza o infractiune prevazuta de legea penala (art.10 litera b).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Calin 11 September 2012 18:50 0
# EVA TINE-TE TARE DA-LE PESTE BOT!!!!!!! 11 September 2012 19:49 +3
# DOREL 12 September 2012 09:12 +6
# procurorul de caz 11 September 2012 18:53 +7
# Dan 11 September 2012 18:54 +8
# livia 11 September 2012 19:46 +9
# Pacat ca nu sunt procuror 11 September 2012 19:55 -3
# momo 11 September 2012 22:55 +4
# mda 11 September 2012 18:57 -7
# livia 11 September 2012 19:38 +9
# EVA NU TE LASA , DISTRUGE-I 11 September 2012 19:55 0
# STUPARIU SI-A CUMPARAT GIP-ult NOU- NOUT ,DE UNDE BANUTI?? 11 September 2012 20:01 +6
# pakypara 11 September 2012 21:15 +7
# nana 13 September 2012 17:54 +1
# Istratie 12 September 2012 14:42 +2
# Laurenţiu 12 September 2012 14:59 0
# gicu 12 September 2012 15:03 -1
# Istratie 12 September 2012 15:05 +1
# Ilarion 12 September 2012 18:18 0
# dintrodoara 19 October 2012 18:18 0
# johnn 6 November 2012 19:57 0
# Toni 19 November 2012 17:42 0
# Killer Elite 13 December 2012 02:33 0
# constantinescu 13 March 2013 17:41 0
# Johny 5 February 2015 03:22 0