FII AVOCAT IN SCOALA TA – UNBR a lansat a treia editie anuala a evenimentului „Fii avocat in scoala ta”. Vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu: „Drogurile sunt un subiect cu un mare impact social... Alta tema importanta: daca un copil dispare de acasa, politia sa-l poata localiza dupa telefon, card sau tableta”. Avocata Teodora Calipetre: „Vrem ca toti copiii sa aiba sansa de a invata despre drepturile lor si sistemul juridic... Vrem sa aducem lumina educatiei juridice unde nu a stralucit inca”
Evenimentul „Fii avocat in scoala ta” (FAST) a ajuns la a treia editie. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a organizat vineri, 29 septembrie 2023, etapa din acest an a proiectului, la hotelul Caro din Bucuresti.
Avocatii participanti la reuniune au subliniat progresele inregistrate pana acum, educatia juridica ajungand la din ce in ce mai multi elevi din toate colturile tarii. Anul acesta, organizatorii isi propun extinderea educatiei juridice in scoli din comunitati defavorizate si promovarea justitiei preventive, de natura sa ocroteasca, nu doar sa reactioneze si sa pedepseasca.
„Potrivit datelor oficiale furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii, anual sunt inregistrate aproximativ 3 milioane de dosare penale, iar aproximativ 1 din 4 adulti este implicat in fiecare an ca justitiabil intr-o cauza penala”, precizeaza avocatii care fac voluntariat in proiectul FAST.
In cadrul reuniunii de vineri, vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu a declarat ca proiectul FAST trebuie sa se concentreze pe pericolele legate de droguri si pe posibilitatea ca politia sa poata gasi mai repede copiii disparuti.
Iata intregul comunicat al UNBR:
„Proiectul national 'Fii avocat in scoala ta' – FAST – continua in anul scolar 2023 – 2024
Lansarea proiectului national FAST, etapa a III-a, a avut loc in 29 septembrie 2023, la Bucuresti, in prezenta reprezentantilor din Ministerele Justitiei, Educatiei, Afaceri Interne si ai Administratiei Prezidentiale.
SORIN ION (foto 2), Secretar de Stat in Ministerul Educatiei:
'Din punctul nostru de vedere, acest an este cel care va aduce schimbari legislative extrem de importante. Au intrat in vigoare legile privind invatamantul preuniversitar si universitar, iar numarul de acte normative subsecvente este enorm, probabil ca vorbim de ordinul sutelor. Odata cu aceste legi, avem deschisa calea introducerii educatiei juridice in programele scolare. Trebuie insa luat in calcul daca ne dorim ca educatia juridica sa devina materie obligatorie. In acest caz, exista riscul ca interesul copiilor sa scada'.
George SERBAN (foto 3), Secretar de Stat in Ministerul Justitiei:
'Credem ca deficitul de cunostinte juridice in randul intregii populatii, nu doar a tinerilor, trebuie corectat si ca o minima informare asupra unor mecanisme, norme, principii de functionare a sistemului juridic nu poate decat sa aduca destinatarilor informatiei avantaje considerabile pe termen mediu si lung. Ministerul Justitiei saluta proiectul derulat de UNBR plecand de la premisele ca implicarea avocatilor in viata comunitatii este esentiala pentru intarirea respectului cetatenilor fata de profesie si ca intelegerea legislatiei si a principiilor de drept sunt necesitati pentru functionarea unei societati democratice si pentru statul de drept'.
Bogdan DESPESCU (foto 4), Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Interne:
'Sunt sapte structuri din Guvernul Romaniei implicate in acest plan care priveste educatia tinerilor. Introducerea pregatirii juridice in curriculum este foarte importanta mai ales la liceu. Sunt activitati pe mai multe domenii de educatie, iar un fenomen care trebuie abordat este cel privind mediul online – copiii, victime ale infractiunilor online. Este nevoie de educatie pe toate palierele, inclusiv pe linie de consum de droguri. Un alt domeniu este cel rutier: indisciplina pietonala este pe locul al doilea in ceea ce priveste cauzele accidentelor rutiere. Si din aceasta perspectiva este important parteneriatul nostru'.
Avocatii voluntari in proiectul FAST apreciaza ca proiectul va continua in anul scolar 2023 – 2024 cu o serie de obiective noi care privesc extinderea educatiei juridice in scoli din comunitati defavorizate si promovarea justitiei preventive, de natura sa ocroteasca, nu doar sa reactioneze si sa pedepseasca. Potrivit datelor oficiale furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii, anual sunt inregistrate aproximativ 3 milioane de dosare penale, iar aproximativ 1 din 4 adulti este implicat in fiecare an ca justitiabil intr-o cauza penala.
Teodora Calipetre (foto 5), membru al Departamentului de Educatie Juridica al UNBR si coordonator FAST Constanta:
'In aceasta a treia editie, ne dorim sa ajungem in acele comunitati care, din diverse motive, au avut si au si mai putin acces la educatie de calitate in general si la educatie juridica in special. Stim ca educatia este un instrument puternic pentru a depasi obstacolele si pentru a construi un viitor mai bun. Vrem ca toti copiii, indiferent de locul in care s-au nascut sau de circumstantele in care traiesc, sa aiba sansa de a invata despre drepturile lor si despre sistemul juridic romanesc.
Pentru a atinge acest obiectiv, suntem hotarati sa colaboram cu organizatii non-guvernamentale, cu scoli din medii defavorizate si cu centre de plasament minori. Vrem sa aducem lumina educatiei juridice in locuri unde poate nu a stralucit inca si sa oferim tinerilor incredere in abilitatile lor si in viitorul lor.
Sergiu STANILA (foto 6), Vicepresedinte UNBR si coordonator FAST Timis:
'Realizam ca exista un consens inca de la primele luari de cuvant. Cred ca nu ar trebui sa omitem ca prin efortul autoritatilor si al tuturor celor implicati, educatia, fie ca e juridica, financiara sau de alta natura este pentru tineri. Nu pentru avocati, nu pentru judecatori sau pentru actualii profesori. Tindem sa formalizam domeniul si aici urmeaza sa gasim raspunsuri care sa fie agreate de toata lumea: cine va sustine acele cursuri, care va fi continutul lor. Scopul nostru comun este educatia pentru tineri!'
Lorena Dumitrache (foto 7), coordonator FAST Dambovita:
'Exista la momentul actual in scolile din Romania materii care complinesc informatia de natura juridica: educatie civica, educatie sociala, dar acestea sunt incomplete. Nu putem vorbi despre drepturi si obligatii cata vrem nu stim ce se intampla daca acestea sunt incalcate. Din acel moment, lucrurile devin serioase. In judetul Dambovita au fost 3800 de elevi beneficiari ai proiectului FAST'.
Daniel FENECHIU (foto 8), Vicepresedinte UNBR:
'Proiectul nostru vizeaza o implicare a avocatilor care au ceva de oferit elevilor in legatura cu acele probleme care sunt prioritare si actuale pentru ei. De aceea consider ca noi, ca structura profesionala a avocatilor, trebuie sa ramanem in zona de responsabilitate sociala.
Principalul obiectiv in etapa urmatoare va fi acela de a selecta temele cu care sa ducem proiectul mai departe. Constatam ca drogurile reprezinta un subiect cu un mare impact social, deci va fi un subiect important si in plan legislativ. Alta tema importanta este preventia in privinta teritorialitatii persoanei disparute: daca un copil dispare de acasa si parintele doreste sa-l gaseasca, politia sa aiba posibilitatea sa-l localizeze dupa telefon, card bancar sau tableta'.
In perioada urmatoare, membrii Departamentului de Educatie Juridica al UNBR, alaturi de coordonatorii FAST, vor pregati afise cu numerele de urgenta unice la nivel national care sa vina in sprijinul tinerilor care sunt victime ale abuzului sau care au cunostinta despre astfel de situatii. Acestea vor ajunge in toate cele 18 mii de scoli din tara”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii