25 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FLUCTUATIILE LA PRETUL ENERGIEI NU-I AFECTEAZA PE ROMANI – Guvernul Ciolacu pastreaza plafonarea preturilor pana in primavara lui 2025

Scris de: L.J. | pdf | print

3 June 2024 12:21
Vizualizari: 625

Cresterea preturilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflatiei in multe tari. Romania a fost primul stat european care a luat decizia de a plafona preturile la energie si gaze.



Aceasta masura a fost propusa de PSD la momentul in care a intrat la guvernare alaturi de liberali. Desi opozitia a cerut Guvernului Ciolacu sa renunte la aceasta masura pentru ca preturile s-ar fi stabilizat, vedem ca inca exista o instabilitate pe piata. In luna mai pretul de tranzactionare la energie electrica a crescut masiv.

In contextul actual al pietei energetice din Romania, Partidul Social Democrat vrea mentinerea plafonarii preturilor la energie. Aceasta masura vine pe fondul unei cresteri semnificative a preturilor energiei electrice pe piata de achizitie pentru ziua urmatoare (PZU), un fenomen recent observat in luna mai 2024.

Conform datelor furnizate de operatorul pietei OPCOM, pretul mediu PZU pentru luna mai 2024 a atins 406 lei/MWh. Comparativ cu luna aprilie 2024, cand pretul mediu era de 298 lei/MWh, aceasta crestere de 36% este notabila, mai ales in contextul in care luna mai nu este, in mod traditional, caracterizata de preturi marite sau un consum ridicat. De asemenea, aceasta crestere de pret reprezinta o inversare a trendului descendent din primele luni ale anului, potrivit economica.net.

Un factor important in cresterea preturilor din mai este decuplarea pietei spot romanesti, precum si a celorlalte piete din zona balcanica, de retelele din Ungaria. Problemele de retea din Ungaria au impiedicat importul de energie ieftina din vestul Europei, in special din surse regenerabile, catre Romania, pe parcursul mai multor zile. Acest fapt a dus la o presiune suplimentara asupra preturilor locale, care au depasit chiar si nivelul de 400 lei/MWh reglementat prin mecanismul de achizitie centralizata MACEE, noteaza economica.net.


Schema de plafonare la energie, mentinuta de PSD


Schema de plafonare si compensare la gaze si energie electrica continua inca un an, urmand ca din aprilie 2025 sa se revina treptat, pana in 2026, la piata libera, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptata recent de Guvernul Ciolacu. Actul normativ prevede si noi plafoane, mai mici, pentru consumatorii casnici si pentru companii.

Le-am promis romanilor ca mentinem plafonarea preturilor la energie si gaze pana in primavara lui 2025. Azi, facem un pas in plus si modificam plafoanele in favoarea consumatorilor! Este normal sa tinem cont de tendinta de reducere a preturilor la energie si gaze la nivel european. Populatia si economia raman in continuare protejate! Si ne asiguram, de asemenea, ca revenirea la piata libera se face etapizat, pana in 2026, cu preturi corecte pentru romani”, a declarat Marcel Ciolacu, in aprilie.

Schema de plafonare propusa de PSD claseaza Romania pe locul 4 la cel mai accesibil gaz si a cincea tara cu cea mai accesibila energie electrica in Uniunea Europeana, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana pe trimestrul 3 din 2023.

La nivel european si national o tendinta de scadere a preturilor la energie electrica si gaze naturale, ba chiar, in unele cazuri, preturile au scazut sub pragurile de plafon. Motiv pentru care Guvernul Ciolacu a actualizat si plafoanele, astfel incat aceste scaderi sa se reflecte si in facturile clientilor finali. Modificarile au intrat in vigoare de la 1 aprilie.

In concluzie, propunerea PSD de mentinere a plafonarii preturilor la energie pana in 2025 si revenirea treptata la o piata libera vine intr-un moment critic pentru piata energetica din Romania. Cu preturile in crestere si liberalizarea pietei la orizont, aceasta masura ar putea oferi un sprijin temporar atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei non-casnici, in fata volatilitatii pietei energetice.

 


sursa foto: Mediafax

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva