FURTUL DE 250 MILIOANE EURO – Omul de afaceri Adrian Mititelu contraataca. Mititelu cere revizuirea deciziei CAB de achitare a fostilor sefi FRF si LPF, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir in dosarul DNA privind dezafilierea abuziva a clubului Universitatea Craiova. Dezafilierea a cauzat un prejudiciu de peste 250 milioane euro clubului patronat de Mititelu. Condamnati la fond, Sandu, Dragomir, FRF si LPF au sfarsit cu achitare intr-un dosar in care avocat a fost Doru Traila
Un furt de 250 de milioane euro revine in atentia judecatorilor. Ne referim la cazul clubului de fotbal Universitatea Craiova, patronat de omul de afaceri Adrian Mititelu, care a fost dezafiliat de la Federatia Romana de Fotbal peste noapte si in mod abuziv, credem noi, astfel incat toti jucatorii legitimati au devenit liber de contract si au ajuns la alte echipe pe gratis, ori in baza unor sume platite la negru catre anumite zone decizionale. O actiune in urma careia Adrian Mititelu si clubul Universitatea Craiova au fost prejudiciati cu peste 250 milioane euro, asa cum au aratat expertizele de specialitate. In momentul de fata, Adrian Mititelu a formulat o cerere de revizuire a deciziei care a inchis acest caz, cerere aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti si care va avea primul termen vineri, 13 septembrie 2024.
Povestea este urmatoarea: totul s-a intamplat in 2011, an in care Universitatea Craiova a fost executata de FRF si LPF, conduse de Mircea Sandu (foto stanga) si Dumitru Dragomir (foto dreapta), si dezafiliata de la Federatia Romana de Fotbal. Operatiunea a avut loc in contextul in care nimic nu misca in fotbal fara acordul lui Sandu si Dragomir, iar Adrian Mititelu (foto centru) intrase intr-un conflict serios cu acestia. De altfel, inca de la acea data in mediile de fotbal si in presa de specialitate s-a vorbit despre o actiune de razbunare la adresa lui Mititelu, actiune in urma careia Universitatea Craiova trebuia sa fie falimentata, iar jucatori de zeci de milioane de euro sa fie luati de alte echipe.
Condamnari pe linie la fond
Cazul a fost anchetat de DNA, care, in 2013, a dispus trimiterea in judecata a presedintelui Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, precum si a celor doua entitati – FRF si LPF. Faptele: abuz in serviciu contra intereselor persoanelor forma calificata, folosire a influentei ori autoritatii persoanei care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite si sustragere de sub sechestru.
In 13 iunie 2016, prin sentinta Tribunalului Bucuresti nr. 1461, pronuntata in dosarul nr. 9319/3/2014, toti cei patru inculpati au fost condamnati dupa cum urmeaza:
-Mircea Sandu, presedinte FRF, la 3 ani inchisoare cu suspendare;
-Dumitru (Mitica) Dragomir, presedintele LPF, la 3 ani inchisoare cu suspendare;
-Federatia Romana de Fotbal, amenda penala de 370.000 lei;
-Liga Profesionista de Fotbal, amenda penala de 370.000 lei.
Pierderile Universitatii Craiova dupa executia FRF au fost de 1.098 milioane lei
Foarte important: prin aceeasi sentinta, Tribunalul Bucuresti a confirmat si existenta unui prejudiciu urias cauzat clubului Universitatea Craiova. Mai exact: 258 milioane euro. In acest sens, rapoartele si studiile de specialitate existente la dosar, pe baza carora TMB si-a fundamentat sentinta pe latura civila, au stabilit ca pierderile si daunele materiale cauzate Universitatii Craiova, ca urmare a hotararii Comitetului Executiv al FRF din 20 iulie 2011 privind excluderea si dezafilierea clubului din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, au fost de 1.098 milioane lei, echivalentul a 258 milioane euro, la acea data.
Achitare in apel, Doru Traila avocat
Lucrurile s-au schimbat insa radical in faza a doua a procesului. Apelul impotriva sentinte TMB a fost judecat de un complet format din judecatorii Ovidiu Richiteanu Nastase si Carmen Gaina de la Curtea de Apel Bucuresti, magistrati care nu au fost niciodata cunoscuti ca numarandu-se printre cei care dau achitari. Cu toate acestea, prin Decizia nr. 887 din 15 iunie 2017, pronuntata in dosarul 9319/3/2014, judecatorii Ovidiu Richiteanu Nastase si Carmen Gaina au desfiintat sentinta Tribunalului Bucuresti si au dispus achitarea tuturor inculpatilor. Evident, a picat automat si plata prejudiciului de peste 250 milioane euro.
Un element, extrem de important din punctul nostru de vedere, trebuie amintit. Si anume ca unul dintre avocatii din dosar, aparator al Federatiei Romane de Fotbal, a fost avocatul Doru Traila. Nimeni altul decat cel care astazi este inculpat de DNA impreuna cu generalii SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava pentru presupuse interventii in Justitie pentru obtinerea de solutii favorabile clientilor, inclusiv la Curtea de Apel Bucuresti.
Confirmarea celui mai mare furt din istoria fotbalului romanesc
La sapte ani de la acel moment, iata ca omul de afaceri Adrian Mititelu face o miscare surpriza si cere revizuirea deciziei CAB de achitare a lui Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF si LPF. E necesar sa fie spus ca o eventuala admitere a revizuirii nu ar avea un impact prea mare din punct de vedere penal, in conditiile in care faptele sunt prescrise, deci Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF si LPF nu risca vreo condamnare. O admitere a revizuirii ar dovedi insa existenta celui mai mare furt din istoria fotbalului romanescu, intrucat este de neconceput ca un club sa fie eliminat peste noapte din toate structurile si competitiile, iar niste jucatori care apartin unei societati comerciale ce a dat bani pe ei sa fie declarati liber de contract si sa ajunga gratis (sau in baza unor comisioane ascunse) la alte echipe.
Altfel, potrivit art. 453 din Codul de procedura penala, revizuirea pe latura penala poate fi ceruta cand:
a) s-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute la solutionarea cauzei si care dovedesc netemeinicia hotararii pronuntate in cauza;
b) hotararea a carei revizuire se cere s-a intemeiat pe declaratia unui martor, opinia unui expert sau pe situatiile invederate de un interpret, care a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in cauza a carei revizuire se cere, influentand astfel solutia pronuntata;
c) un inscris care a servit ca temei al hotararii a carei revizuire se cere a fost declarat fals in cursul judecatii sau dupa pronuntarea hotararii, imprejurare care a influentat solutia pronuntata in cauza;
d) un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmarire penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere, imprejurare care a influentat solutia pronuntata in cauza;
e) cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia;
f) hotararea s-a intemeiat pe o prevedere legala care, dupa ce hotararea a devenit definitiva, a fost declarata neconstitutionala ca urmare a admiterii unei exceptii de neconstitutionalitate ridicate in acea cauza, in situatia in care consecintele incalcarii dispozitiei constitutionale continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.
Iata comunicatul DNA din iulie 2013 privind trimiterea in judecata a lui Mircea Sandu si Dumitru Dragomir:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
SANDU MIRCEA, presedintele FEDERATIEI ROMANE DE FOTBAL (FRF) si DRAGOMIR DUMITRU, presedintele LIGII PROFESIONISTE DE FOTBAL (LPF) si vicepresedinte al FRF, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor forma calificata, infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii persoanei care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000) si infractiunea de sustragere de sub sechestru
precum si a persoanelor juridice fara scop patrimonial,
FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL si LIGA PROFESIONISTA DE FOTBAL, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata si infractiunea de sustragere de sub sechestru.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 20 iulie 2011, la o sedinta a Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Fotbal s-a hotarat excluderea provizorie a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. Excluderea a fost pusa pe seama incalcarii grave a statutului Federatiei, fara a se detalia si motiva in ce au constat incalcarile si gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea careia nu s-au respectat prevederile statutare, inculpatii Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, in calitatea lor de conducatori ai Federatiei Romane de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal si-au folosit influenta si autoritatea fata de ceilalti membri ai Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Fotbal.
Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint incheiat de un consilier juridic si pe sustinerile celor doi reprezentantii ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir. La baza acuzatiilor formulate impotriva S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A au stat o serie de actiuni civile intentate de club fostului antrenor si manager, actiuni care au fost prezentate, in mod nereal, ca fiind indreptate impotriva federatiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpati drept incalcare grava a statutului.
Desi masura urma sa fie supusa validarii Adunarii Generale a Federatiei Romane de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit ca respectiva hotarare intra in vigoare de la data adoptarii sale, respectiv 20 iulie 2011.
Ulterior, la data de 25 iunie 2012, printr-o sentinta civila, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca masura excluderii provizorii a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A., a fost adoptata cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa in aplicare s-au produs deja consecinte iremediabile din punct de vedere material si al activitatii sportive, care se perpetueaza in timp”.
Concret, urmare a deciziei de excludere a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. din Federatia Romana de Fotbal, contractele civile dintre S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. si jucatorii sai de fotbal au fost desfiintate, iar jucatorii au fost legitimati la alte cluburi sportive, fara nicio contraprestatie aferenta drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, in conditiile in care drepturile federative fusesera puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existentei unor obligatii fata de bugetul statului. Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. si totodata indisponibilizase un numar de 39 de jucatori de fotbal care aveau incheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei. Suma respectiva de 15.800.000 lei este considerata a fi prejudiciu cauzat prin infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru si ale Ligii Profesioniste de Fotbal.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.
Avand in vedere ca membrii Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Fotbal (altii decat inculpatii Mircea Sandu si Dumitru Dragomir) prezenti la sedinta din 20 iulie 2011 si-au exercitat votul referitor la excluderea S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. numai ca urmare a exercitarii influentei si autoritatii de catre Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, fara a fi in deplina cunostinta de cauza referitor la continutul a ceea ce s-a sustinut ca este o abatere disciplinara grava, fata de acestia (10 persoane fizice) s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Emil Petrus Vasilescu 12 September 2024 22:26 0
# Victoria 13 September 2024 21:28 +1