GREU CU VORBIREA LIBERA – Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu a prezentat Bilantul de activitate al Ministerului Public pe 2013 citind de pe hartiuta de sub prezidiu. Emotiile lui Nitu au fost vizibile: “Valorile in crestere ale celor mai multi dintre indicatorii pozitivi ne indreptatesc sa ne autoevaluam activitatea in anul 2013 ca fiind foarte buna... Faptul ca expertii europeni au apreciat cifrele ca fiind mici, iar rezultatele in ansamblu, neconvingatoare nu trebuie sa ne demotiveze”
Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu a realizat primul Bilant de activitate al Ministerului Public de cand ocupa functia de sef al parchetelor. Datele din Bilantul pe 2013 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost prezentate miercuri, 5 martie 2014, in cadrul unei reuniuni care a adunat reprezentanti ai PICCJ, DNA, DIICOT, precum si procurori cu functii de conducere ai parchetelor din teritoriu. Evenimentul la care a participat crema procurorilor din Romania, la care presa evident ca nu a avut acces, a fost urmat de o conferinta de presa sau mai bine spus, de o scurta declaratie de presa de circa 20 de minute, in care au fost prezentate cateva aspecte din Bilantul de activitate al Ministerului Public pe anul 2013. Vizibil emotionat, pe tot parcursul declaratiei, Tiberiu Nitu a citit de pe niste foi pe care le tinea in mana, sub pupitrul la care se afla. Citirea declaratiei a fost facuta de asa maniera incat reprezentantii presei sa nu vada ca are un discurs scris, Nitu incercand din rasputeri sa tina ochii ridicati din foile de sub “masa” (foto).
In timpul declaratiei de presa a Procurorului General al Romaniei s-a facut referire atat la date din Bilantul pe 2013, cat si la planurile de viitor ale Ministerului Public, laudand totodata unele institutii aflate in subordine, printre care si DNA, pentru rezultatele din anul precedent.
Va mai amintiti probabil ca in momentul in care a fost numit Procuror General al Romaniei Tiberiu Nitu a strigat in toate zarile ca are de gand sa transforme Ministerul Public intr-o institutie transparenta si cu o buna relatia cu presa. Din pacate, nu asta a facut la primul moment important din activitatea sa de Procuror General. Dupa ce a citit regulamentar notitele pe care si le-a facut pentru Bilant, Tiberiu Nitu le-a multumit jurnalistilor pentru prezenta si a plecat. Nici macar insistentele reprezentantilor presei nu l-au induplecat pe acesta sa mai ramana pentru a raspunde unor intrebari clarificatoare legate de Bilant. In schimb, cu un deget ridicat a afirmat: “Am precizat inca de la inceput ca va fi vorba despre o declaratie de presa in care voi prezenta datele din Bilant”. Dupa aceste cuvinte, a iesit cu viteza luminii din sala de conferinte.
Iata ce a declarat Tiberiu Nitu in timpul declaratiei de presa:
„Anul 2013 nu a fost unul simplu: trei procurori s-au succedat la conducerea Ministerului Public in primele cinci luni ale anului, au survenit schimbari ale ocupantilor altor functii de conducere la nivel inalt, au fost mai multe vizite de evaluare ale expertilor Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ne-am confruntat cu perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri in materie penala. A fost un an in care resursele de care am beneficiat pentru a ne desfasura activitatea, desi, in general, mai mari decat in anii precedenti, nu au fost insa suficiente (…) Ne propunem ca in 2014 sa crestem procentul de rechizitorii din totalul cauzelor solutionate. Nu trebuie insa sa uitam faptul ca acordurile de vinovatie se realizeaza in cauze in care probatoriul este complet, actiunea penala este pusa in miscare chiar daca nu mai este exercitata si constituie tot acte de sesizare a instantei. (…) Este pentru prima data, in ultimii 10 ani, cand numarul dosarelor solutionate depaseste numarul celor nou-inregistrate in cursul anului. Este rezultatul unor eforturi si acumulari calitative a ultimilor ani pentru care meritele revin tuturor procurorilor care si-au desfasurat activitatea in cadrul parchetelor in acest interval, multi dintre ei sub coordonarea dumneavoastra, cei aflati in sala, carora in anul 2014 va expira cel de-al doilea mandat in functii de conducere. Poate ca nu intamplator este vorba de cei 10 ani care au trecut de la o alta schimbare fundamentala pentru justitia penala din Romania, trecerea atributiilor privind arestarea preventiva la judecator, ani in cursul carora s-a realizat o adaptare a mentalitatilor, a legislatiei, a strategiilor de combatere a infractiunilor, a tehnicilor de investigare la noua realitate. (…) In concluzie, valorile in crestere ale celor mai multi dintre indicatorii pozitivi si scaderea semnificativa a celor negativi sunt elemente care ne indreptatesc sa ne autoevaluam activitatea in anul 2013 ca fiind foarte buna.”.
Nitu nu se da batut in fata Comisiei Europene: “Faptul ca expertii europeni au apreciat cifrele ca fiind mici, iar rezultatele in ansamblu, neconvingatoare nu trebuie sa ne demotiveze, ci dimpotriva sunt de natura sa ne stimuleze sa muncim mai bine”
Vorbind despre rezultatele remarcabile pe care le-a realizat Ministerul Public sub conducerea sa, Tiberiu Nitu a precizat din notitele pe care le tinea sub masa ca nu are motive sa fie dezamagit de evaluarile efectuate de expertii europeni in cadrul Raportului MCV, chiar daca acestea nu au fost foarte optimiste, ci va face tot posibilul pentru a progresa, in asa fel incat sa aduca Romania la stadiul de parteneri credibili in Europa: „Faptul ca expertii europeni au apreciat cifrele ca fiind mici, iar rezultatele in ansamblu, neconvingatoare nu trebuie sa ne demotiveze, ci dimpotriva sunt de natura sa ne stimuleze sa muncim mai bine, sa ne organizam mai eficient resursele. Important este faptul ca suntem pe drumul cel bun, ca am inteles dezideratele si ne-am insusit valorile europene, ca avem disponibilitate pentru schimbarea mentalitatilor. Vom depune efort si in anul 2014, vom continua demersurile incepute pentru a demonstra ca suntem parteneri credibili, responsabili, seriosi si onesti, pentru a fi convingatori in sustinerea caracterului durabil si ireversibil al reformelor”.
Tiberiu Nitu lauda activitatea de la DNA a Laurei Codruta Kovesi
In timpul conferintei de presa sustinuta dupa prezentarea Bilantului activitatii Ministerului Public pe anul 2013, Tiberiu Nitu nu a ratat prilejul de a lauda activitatea de la Directia Nationala Anticoruptie, condusa in prezent de procurorul sef Laura Codruta Kovesi, candva sefa lui Nitu la Parchetul General: „Adoptarea OUG nr. 74/2013 este, tin sa subliniez, una dintre cele mai importante realizari in ceea ce priveste intarirea capacitatii de reactie a sistemului judiciar contra criminalitatii economico-financiare.
Pe sprijinul acestor specialisti ne bazam si in ceea ce priveste realizarea unei alte prioritati a Ministerului Public: cresterea gradului de recuperare a produselor infractiunilor si aplicarea pe scara mai larga a institutiei confiscarii extinse. In anul 2013 a fost acordata o importanta deosebita acestui domeniu, cu consecinta inregistrarii unor cresteri. Cele mai bune rezultate in materie sunt cele ale Directiei Nationale Anticoruptie, care nu doar ca a indisponibilizat bunuri reprezentand circa 75% din valoarea totala la nivelul Ministerului Public, dar a obtinut si prima hotarare judecatoreasca definitiva prin care s-a dispus confiscarea extinsa”.
Prioritatile Ministerului Public in 2014
Spre finalul conferintei, Procurorul General al Romaniei a afirmat ca printre prioritatile pe care Ministerul Public le-a stabilit pentru anul 2014 se numara si unificarea practicii judiciare, in sensul aplicarii in mod unitar la nivelul parchetelor a prevederilor noilor Coduri penal si de procedura penala. In acest sens, Tiberiu Nitu a opiniat ca este necesara o colaborare stransa cu Institutul National al Magistraturii si cu Consiliul Superior al Magistraturii in asa fel incat procurorii sa poata fi la curent cu modul de aplicare a noilor norme. Pe de alta parte, Nitu a dezvaluit ca Ministerul Public va lua parte la elaborarea Planului de actiune pentru punerea in aplicare a Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2014-2017, lucru pe care il considera necesar pentru imbunatatirea performantelor sistemului judiciar romanesc:
„O alta preocupare constanta a Ministerului Public a fost unificarea practicii judiciare, recomandare fixata si menţinuta in toate rapoartele M.C.V., precum si implementarea noilor coduri. In vederea interpretarii si aplicarii unitare a dispoziţiilor noilor coduri, penal si de procedura penala, la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie si Justiţie s-a constituit, prin ordin al procurorului general, un grup de lucru pentru redactarea unui material de analiza comparativa a dispoziţiilor vechi si noi din Codul penal si Codul de procedura penala. In acest mod s-au formulat indrumari pentru implementarea noilor instituţii care nu au corespondent in dispoziţiile anterioare.
Si in anul 2014 vom continua eforturile in acest sens, atat prin demersuri de unificare a interpretarii, constand in intocmirea de note de studiu privind problemele controversate, dar si in studierea practicii instantelor, in vederea eventualei promovari a unor recursuri in interesul legii, cat si in cadrul actiunilor de formare profesionala.
Pentru ca eforturile de implementare a noilor coduri trebuie sa aiba, in opinia noastra, un caracter unitar, vom colabora in acest domeniu cu Institutul National al Magistraturii si cu Consiliul Superior al Magistraturii pentru a transmite magistratilor, pe cat posibil, mesaje si puncte de vedere comune. (…)
In plus, ne vom aduce contributia la elaborarea Planului de actiune pentru punerea in aplicare a Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2014-2017, elaborata pe baza concluziilor Analizei independente a sistemului judiciar, realizata de expertii Bancii Mondiale. Este un demers la care participam cu toata convingerea, avand in vedere ideea care sta la baza acestuia: pentru imbunatatirea performantelor sistemului judiciar romanesc este necesara, in primul rand, armonizarea eforturilor tuturor institutiilor cu putere de decizie pentru stabilirea si realizarea unor obiective comune”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Eu 5 March 2014 16:46 +3
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 5 March 2014 17:27 +2
# visu 5 March 2014 17:38 0
# Romaniatv.net 5 March 2014 17:44 0
# Goe 5 March 2014 17:57 0
# ADEVARUL 5 March 2014 22:22 +1
# cocorico de ph 5 March 2014 22:35 +1
# ION 6 March 2014 01:43 +1
# obiectiva 6 March 2014 07:29 0
# unul din lumea cea mare 6 March 2014 11:53 0
# Tiberiu Nitu 26 August 2014 01:10 0