Guvernul PNL asasineaza economic presa
“La inceput a fost Cuvantul. Si cuvantul era cu Dumnezeu...”
“Dumnezeu a zis: Sa fie lumina! Si s-a facut lumina...”
Iata doua citate biblice, care releva importanta Cuvantului in lumea pe care o cunoastem. Cuvantul a fost cel care a schimbat continuu lumea si fara indoiala cea mai puternica arma a omului. Chiar si azi in secolul vitezei si evolutiei, sub tot bombardamentul informational infernal, Cuvantul e cel fara de care niciun om nu poate spera la libertate si progres.
Din toate timpurile, Cuvantul a fost cel care a miscat lumea pe drumul evolutiei sale, iar cel mai pretios drept al omului, la egalitate cu dreptul la viata, a fost libertatea de exprimare.
Fara Cuvant si fara mass media (supranumita pe buna dreptate a patra putere in stat), am sta in bezna si nu am sti nimic din ce fac si decid alesii nostri in legatura cu viata noastra cea de toate zilele. Fara presa, cetatenii nu ar putea sa-si faca auzite nemultumirile si doleantele si nu ar exista democratie.
Sa nu uitam ca fostul regim ceausist-comunist, dat jos de la Putere in decembrie 1989 prin jerfa a 1000 de tineri care au cazut pe baricade, nu a fost daramat pentru ca se traia prost in Romania (caci se traia bine si orice om avea un salariu decent si un loc de munca asigurate), ci pentru ca rapise oamenilor dreptul sa vorbeasca liber si cenzurase intreaga presa, sub sanctiunea temnitelor si dosarelor politice.
Aceeasi soarta cu cea a regimului Ceausescu, o risca in prezent regimul PNL-Iohannis, care dupa ce a aruncat tara in blocaj economic total prin instaurarea (nejustificata in opinia mea) starii de urgenta, a luat masuri de protectie pentru o serie de angajati, discriminand intreaga presa, pe care practic o asasineaza economic. Blocand prosteste economia, fara sa prevada ca celelalte state din Uniunea Europeana injectii masive de capital pentru protejarea afacerilor, Guvernul PNL condus pe fata de presedintele Klaus Iohannis a lovit mortal institutiile de presa. A pus in genunchi institutiile de presa, care au inceput sa faca disponibilizari masive, dupa ce unele au ajuns sa resimta caderi ale contractelor de pana la 90%.
Guvernul PNL nu a luat nicio masura in privinta salvarii presei, cu exceptia anuntarii faptului ca “free-lancer-ii” (jurnalistii fara un contract permanent cu o institutie media), pot beneficia de un ajutor de somaj tehnic – masura care nu priveste sub nicio forma mass media, ci eventual ce se va intampla cu un colaborator din presa, dupa ce institutia care il platea a fost suprimata economic.
Prin asasinarea economica a presei – cauzata prin inactiune – Guvernul PNL incalca grav Constitutia Romaniei si pune statul roman in situatia de a raspunde civil si penal pentru eventuala suprimare a unor publicatii.
Potrivit art. 30 (4) din Constitutie: “Nicio publicatie nu poate fi suprimata”;
Potrivit art. 53 din Constitutie: “Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii... (…) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii;“
Cu alte cuvinte, prin prisma celor doua texte constitutionale, rezulta ca nicio publicatie nu poate fi suprimata prin masurile luate si chiar daca ar exista masuri de afectare a dreptului la libera exprimare cauzate de o amenintare la adresa sanatatii publice, masurile nu pot fi discriminatorii si nu permit falimentarea unei institutii de presa. Mai mult, discriminarea presei este evidenta deja in societate, intrucat desi presa face parte din categoria unitatilor economice ce nu pot fi suprimate, Guvernul PNL a anuntat masuri de salvare economica pentru alte categorii de agenti economici. Deci, pentru altii se poate...
Asadar, prin inactiune, Guvernul PNL se face responsabil de asasinarea premeditata a presei, prin starea de urgenta pe care o gestioneaza, si in cadrul careia nu au fost prevazute, pana in prezent, actiuni concrete de sprijinire a presei.
Ce este o institutie de presa
Putini cunosc cu ce se mananca exact o institutie de presa, desi toata lumea citeste presa.
Institutia de presa, chit ca este un post de televiziune, un ziar tiparit, un site on-line sau un post de radio este, mai intai de toate, o persoana juridica, o societate comerciala. Cu exceptia televiziunii si radioului de stat, toate celelalte institutii de presa sunt societati comerciale, care se guverneaza dupa principiile economiei de piata.
Nu primeaza pe ce domeniu este axata editorial, ci daca societatea are profit pentru a putea plati jurnalistii si celelalte cheltuieli. Daca institutia de presa nu este profitabila, ea falimenteaza si publicatia se inchide.
Presa in Romania nu are niciun ajutor de la stat. Ea livreaza produse informatice (creatii) pentru care cetatenii nu platesc nimic. Asa ca multi consumatori de presa, ar face bine sa inteleaga ca nu pot pretinde sa auda/citeasca ceea ce vor ei, intrucat nu contribuie cu nimic la existenta respectivei publicatii... daca nu le place, pot sa se mute in alta parte, e simplu...
O institutie de presa traieste din contracte de publicitate si promovare, pe care le atrag exclusiv pe calitatea continutului, notorietate, rating (numar de urmaritori). Nu ai publicitate, falimentezi. Inchizi pravalia si pleci acasa!
De aceea e necesar ca cei care citesc presa sa inteleaga ca fiecare publicatie are o politica a ei si o clientela de publicitate. Asa este peste tot in lume, fara exceptie. Ca si in politica, avem presa guvernamentala, cat si presa de opozitie, desi in principiu, dar nu obligatoriu, presa ar trebui sa fie critica cu cei de la Putere.
Frumusetea presei – rolul ei de caine de paza al democratiei - este ca desi pentru a exista trebuie sa fie o afacere profitabila, ea a fost si va fi mereu libera prin DIVERSITATE. Niciodata nu se va putea gasi o persoana care sa poata cumpara tacerea intregii prese. Pentru ca intotdeauna vor exista alte publicatii care vor spune adevarul.
Iata de ce, consumatorii de presa trebuie sa caute in diversitatea de publicatii, pe acelea unde vor gasi informatia de interes pentru ei.
Nu trebuie sa va deranjeze politica editoriala a unei publicatii, pentru ca nimeni nu e obligat sa scrie ceea ce vor unii sa citeasca. Nu-ti place, schimbi canalul. Ai de unde alege!
Abia dupa problema sustenabilitatii economice a unei institutii de presa, putem aduce in discutie deontologia profesionala a jurnalistilor dintr-o institutie de presa si alte aspecte, fara ca asta sa insemne ca se poate publica orice. Exista un echilibru in toate.
Cei care nu cunosc ce am spus mai sus, inseamna ca nu stiu ce este presa si ca au asteptari iluzorii. La fel ca si cei care cred ca presa e datoare sa spuna doar adevarul absolut, ceea ce este o aberatie, pentru ca nici macar Justitia dupa ani de proces nu poate stabili decat cel mult un adevar juridic (cel raportat la actele din dosar).
Guvernul PNL e are obligatia sa sprijine presa, nu sa o cumpere
Omorand mare parte din mediul de afaceri, Guvernul PNL a lovit mortal in presa, producand o cenzura, un atac la libertatea de exprimare, prin asasinat economic. Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu are niciun fel de legi care sa ajute institutiile de presa. Asta pentru ca politicienii nu iubesc presa. Institutiile de presa platesc TVA, impozit pe profit si toate taxele, la fel ca toate celelalte societati comerciale. Institutiile de presa, asa cum am aratat mai sus, nu vand nimic (chiar si putinele publicatii pe hartie pe care le mai vedeti la taraba, nu-si acopera din pretul afisat costurile de productie, pret din care peste 35% revine difuzorului/tarabei, restul fiind acoperit din incasarile din publicitate). Dar sunt obligate in mod aberant sa plateasca toate darile. In toate statele UE guvernele subventioneaza la greu presa de calitate, acesta fiind motivul pentru care peste tot in Vest veti vedea tarabele de presa pline de reviste si ziare, in timp ce la noi au disparut aproape toate. Pentru ca la noi nu se pune accent pe cultura si educarea cetateanului prin informatie. La noi s-a ajuns ca trei sferturi din presa sa fie finantata ocult, prin ONG-uri finantate din strainatate sau prin firmele paravan a unor servicii secrete. Atat ii duce capul pe cei din servicii, atata pot...
Saptamana aceasta, Guvernul PNL e pe cale sa faca o greseala care il poate costa enorm la imagine, daca nu va cantari de 10 ori ceea ce face. Pritoceste lansarea unei ordonante de urgenta, care sa prevada programe de publicitate de informare cetateneasca, prin care sa se ajute economic pe o perioada de mai multe luni activitatea unor institutii de presa. Actiunea Guvernului PNL era necesara si obligatorie, dar atentie la conditiile impuse pentru calificare: se cer praguri de rating/audienta pe care nu le pot intruni decat marile televiziuni si siteuri, ceea ce va face ca publicatii serioase, de traditie, sau specializate sa fie asasinate economic. Daca se vor face deosebiri intre cei mari si cei mai mici, Guvernul PNL va comite o discriminare, interzisa de lege. Nu poti sa asasinezi economic unele publicatii, si pe altele nu, fara sa incalci legea fundamentala.
De asemenea, se impun conditii eliminatorii ca orice institutie de presa sa aiba taxele si impozitele platite la zi. Precizez ca nu e cazul Redactiei Lumea Justitiei, ca sa nu fie loc de alte interpretari.
Tintind la sprijinirea doar a marilor institutii de presa din Romania, Guvernul PNL e pe cale sa ajunga sa fie acuzat ca va cumpara presa, in loc sa o sprijine. Pentru ca presa mare e cea care conteaza in calculul apropiatelor alegeri.
Mai mult, din informatiile mele, campania de sprijin e gandita initial pe 3-4 luni, “cu posibilitate de prelungire”. Aceasta posibilitate de sprijin seamana a naibii de mult cu o invitatie la a fi cuminte cu Puterea, ca binefacerile sa continue.
In al doilea rand nu cred ca o campanie de sprijin media e suficienta. Ea trebuie sa existe, dar insotita si de alte masuri economice.
Recomand Guvernului PNL sa ia in calcul scutirea totala de la plata TVA a institutiilor de presa, stergerea de datorii (acolo unde s-au acumulat din motive obiective), precum si scutirea de impozitul pe venit a jurnalistilor, cel putin pe anul in curs.
Ar fi cea mai mare greseala pentru presa din Romania ca in aceasta perioada extrem de critica economic sa se predea si sa cedeze tentatiei de a castiga bunavointa Guvernului PNL pentru cateva luni, cand actualul guvern are obligatia sa ia masuri de protectie economica a presei, sub sanctiunea unor eventuale raspunderi civile sau chiar penale.
Presa din Romania nu poate cersi bunavointa unui guvern vremelnic, de a face ceea ce este obligat sa faca prin lege.
Iar Guvernului PNL ii recomand sa sprijine presa, nu sa incerce sa o cumpere!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ?????? 23 April 2020 21:36 -1
# johanniskraut 24 April 2020 07:15 0
# VIKY 24 April 2020 07:15 +15
# saccsiv 24 April 2020 09:24 +4
# adrian 24 April 2020 12:14 +6
# Vlaicu Daniel 25 April 2020 19:22 +1