psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

IN CONTRA LEGII – Promovarea ca judecator ICCJ a Ioanei Bogdan, sfetnica lui Daniel Morar la DNA, s-a facut in 2010 incalcandu-se Legea 303/2004 care stipula o vechime de minim 12 ani in magistratura. Ioana Bogdan avea doar 10 ani vechime! Ajunsa la ICCJ, Ioana Bogdan si-a facut datoria, decizia sa fiind decisiva in condamnarea la fond a lui Adrian Nastase in “Trofeul calitatii”. Daca s-ar dovedi ca numirea sa a fost nelegala, atunci si deciziile completelor din care a facut parte ar fi nule

Scris de: Adina A. STANCU | pdf | print

17 February 2014 17:11
Vizualizari: 8790

In Romania, desi Constitutia consacra, prin articolul 16, egalitatea in drepturi a cetatenilor si principul conform caruia „nimeni nu este mai presus de lege„, exista personaje importante a caror cariera a fost favorizata prin incalcarea legii, mai ales atunci cand a fost vorba ca ele sa ajunga in functii inalte de unde pot da decizii prin care adversari politici ce nu au fost pe placul guvernarii PDL-iste sa fie redusi la tacere sau chiar pusi in spatele gratiilor. Una dintre aceste persoane, susceptibila de lipsa de impartialitate in functia de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, este magistratul Ioana Bogdan (foto), fosta sfatuitoare a ex-sefului DNA, Daniel Morar. Punand cap la cap documentele ce au stat la baza numirii Ioanei Bogdan la ICCJ, reiese clar ca aceasta nu indeplinea conditia stipulata in Legea 303/2004, care prevedea o vechime de 12 ani ca procuror sau judecator. Or, la data numirii sale ca judecator suprem, Ioana Bogdan avea doar 10 ani si 10 luni, si nu 12 ani vechime ca procuror sau judecator. Faptul ca CSM a incalcat deliberat aceasta prevedere - intrucat nu putem sa credem ca toti membrii CSM nu au citit legea si care sunt conditiile impuse de ea - ar trebui sa atraga atentia autoritatilor judiciare asupra savarsirii unui posibil abuz. Pe de alta parte, daca se va constata acest lucru semnalat de noi, atunci se va pune problema nelegalitatii deciziilor date de completele din care a facut parte judecatorul Ioana Bogdan de la numirea sa la ICCJ si pana azi.


Cum a fost incalcata legea prin suspecte interpretari ale unei decizii a CCR

Ioana Bogdan nu indeplinea, la data numirii, conditiile legale pentru numirea in functia de judecator la ICCJ. Iata si de ce:

Ioana Bogdan a devenit procuror prin Decretul nr.450 din 28 decembrie 1999 semnat de Presedintele Romaniei Emil Constantinescu, publicat in Monitorul Oficial nr.5 din 10.01.2000, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti. Prin acelasi decret au mai devenit procurori Ramona Bulcu (n.red.-la aceasta ora, sef la Relatii publice si comunicare cu presa in PICCJ) si Dan Chiujdea (fost membru CSM). In timp, Ioana Bogdan a fost si procuror, si judecator, a avut o ascensiune fulminanta si a ajuns in DNA, consilier al procurorului sef Daniel Morar, dupa ce lucrase si la Inspectia Judiciara a CSM. L-a consiliat pe Daniel Morar la DNA , dupa care, in 2010, a fost propulsata de CSM ca judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In Legea 303/2004 in vigoare la acea data, la articolul 52 era prevazuta o vechime de cel putin 12 ani ca procuror sau judecator: Art.52 alin.(1) „Promovarea in functia de judecator la inalta Curte de Casatie si Justitie se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dintre persoanele care au indeplinit functia de judecator in ultimii 2 ani la tribunale sau curti de apel, au obtinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar, s-au remarcat in activitatea profesionala si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 12 ani”. Aveti documentul in facsimilul atasat acestui articol.

Ca sa promoveze anumiti magistrati la instanta suprema, CSM s-a folosit de o suspecta interpretare a unei decizii a Curtii Constitutionale, prin care s-a stabilit ca articolul 52 din Legea 303/2004 (n.red - articol in interiorul caruia se impunea si termenul de doi ani ca judecator la un tribunal sau curte de apel inaintea promovarii la ICCJ) este neconstitutional. Aceasta decizie a CCR a fost data in 2006, intr-un proces in care fostul procuror Victor Jitarasu Cornoiu reclama inechitatea fata de procurori a acestei mentiuni in articol, de vechime in ultimii doi ani ca judecator de tribunal sau curte de apel si o discriminare a procurorilor care au acelasi statut, de magistrat. Drept urmare, nu intreg articolul 52 a fost declarat neconstitutional, ci doar o parte din articol care prevedea ca procurorii nu puteau fi numiti la ICCJ decat daca aveau vechime de doi ani ca judecator. Ca atare, doar in acest sens, CCR a decis ca articolul 52 este neconstitutional, insa CSM a interpretat decizia CCR ca fiind actul prin care s-a eliminat obligativitatea ultimilor doi ani ca judecator/procuror, si a dat drumul la robinetul promovarilor. CSM a interpretat cum a vrut aceasta decizie, dar a incalcat legea, ca si in cazul Ioanei Bogdan, cand a fost numita la Inalta Curte ca judecator, desi nu avea vechimea totala de 12 ani ca procuror sau judecator.

Decizia nelegala din putul gandirii CSM-iste!

Plenul CSM a numit-o pe Ioana Bogdan judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Hotararea nr. 995 din 18.11.2010. Chiar in aceasta hotarare, CSM retine criteriile ce decurg din art.52 al Legii 303/2004, republicata: “promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dintre persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii`au indeplinit functia de judecator in ultimii doi ani la tribunale sau curti de apel; au obtinut calificativul “foarte bine” la ultima evaluare; nu au fost sanctionati disciplinar, s-au remarcat in activitatea profesionala si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 12 ani”. Prin aceeasi hotarare, CSM a retinut, culmea, in mod corect, faptul ca CCR, prin Decizia 866/28.11.2006, neconstitutionala este doar “partea care conditioneaza promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie de indeplinirea functiei de judecator in ultimii doi ani”. Mai mult, in hotarare se face trimitere si la alta prevedere din Legea 303/2004, conform careia “nu pot fi promovati in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii care au facut parte din servicile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori JUDECATORII CARE AU UN INTERES PERSONAL CE INFLUENTEAZA SAU AR PUTEA INFLUENTA INDEPLINIREA CU OBIECTIVITATE SI IMPARTIALITATE A ATRIBUTIILOR PREVAZUTE DE LEGE”. Or, atata timp cat Ioana Bogdan fusese consilier al sefului DNA inainte de a dori sa promoveze la ICCJ era clar ca aceasta nu ar putea sa judece cu impartialitate pe dosare care au fost lucrate de DNA, trimise spre judecare la ICCJ, in perioada in care aceasta il consilia chiar pe seful DNA!

Desi toate aceste considerente au fost trecute in hotararea CSM pentru a fi avute in vedere la promovarea Ioanei Bogdan in functia de judecator la ICCJ, Ioana Bogdan, care devenise procuror in noiembrie 2000, prin Decretul prezidential sus-mentionat si nu avea in noiembrie 2010 o vechime de 12 ani in magistratura – conditie ceruta de lege, a fost promovata! Ar mai fi de adaugat faptul ca Ioana Bogdan a fost detasata la DNA, avand functia de judecator la Tribunalul Bucuresti, or aceasta chestiune este contra naturii, intrucat un judecator este chemat sa cenzureze actele procurorilor, nu sa-i consilieze cum sa faca dosarele si apoi sa mai si ajunga judecator de instanta suprema, adica fix acolo unde sunt trimise marile dosare de coruptie instrumentate chiar de DNA!

Misiune indeplinita: condamnarea lui Adrian Nastase!

La promovarea Ioanei Bogdan ca judecator la ICCJ a pus umarul decisiv Sectia pentru judecatori a CSM, care prin Hotararea nr.1142/18.11.2010 “a constatat indeplinite conditiile prevazute de lege”, desi realitatea era cu totul alta! Pentru pelnul CSM nu a contat ce spune legea, a contat in schimb, printre altele, ca atu in promovarea Ioanei Bogdan, faptul ca aceasta a desfasurat activitate publicistica si prestatia la interviul sustinut. Asa se faca ca Ioana Bogdan a fost promovata judecator la Sectia penala a ICCJ incepand cu data de 1.12.2010., conform art. 1 al Hotararii Plenului CSM din 18.11.2010. Prin aceeasi hotarare au fost promovate inca doua judecatoare la ICCJ-Sectia penala: Cristina Rotaru si Magdalena Iordache.

Important de amintit, mai tarziu, Ioana Bogdan a facut parte din completul de 3 care a judecat pe fond la ICCJ dosarul “Trofeul calitatii”, alaturi de Ionut Matei si Cristina Rotaru. Ei bine, decizia Ioanei Bogdan la pronuntarea sentintei a fost decisiva si a dus la condamnarea fostului premier Adrian Nastase si infierarea lui ca “simbol al coruptiei anilor 2000-2004” fara nicio proba directa, in conditiile in care judecatorul Cristina Rotaru a avut o opinie separata, in sensul achitarii.

In final, lansam intrebarea: daca numirea Ioanei Bogdan ca judecator suprem s-a facut prin incalcarea legii, cum ar fi toate hotararile luate cu Ioana Bogdan in complet? Specialistii dau un raspuns clar: nule de drept. Pentru a face lumina in acest caz de posibil abuz al CSM ar fi nevoie, insa, de niste procurori cu adevarat independenti!

* Cititi aici extras din Decretul nr. 450 din 28.12.1999

* Cititi aici Hotararea nr. 995/18.11.2010

* Cititi aici extras din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor

 

 

 

Comentarii

# tepelus date 17 February 2014 17:20 +5

semnati si raspinditi http://www.petitieonline.com/raspunderea_materiala_pentru_magistrati_contra_votul_nostru#form

# un prost ! date 17 February 2014 17:28 +10

:zzz dragilor intreb : pai daca doamna ocupa un post in mod total penal,adica ea poate fi contestata si deci ,pe cale de consecinta orice hotararea pe care aceasta o dispune este lovita de nulitate ,nu-i asa musiu Cazanciuc ? si domnu Bordea sau cum lo fi chemand pe ala de la csm ce pastoresti ? si aia de la asociatia magistratilor din Romania unde mai muncesc ? cumva sau transferat pe la vreo multinationala sau vrun cabinet particular ca rusanu(care jumuleste asful si statul) doarme,dormiti fratilor cu totii ca asta ne paste sa ne fure si presul de sub picioare ! dormiti linistiti ca Dumnezeu NU doarme !

# magistrat date 17 February 2014 22:29 +7

Pai nu ma mai mira nimic... ,La ULTIMUL termen la ICCJ din 9 ian 2014 al magistratilor din Craiova, cine a intrat in complet si a ramas dosarul in pronuntare?GHICI?D-na jud.IOANA BOGDAN care pana atunci NU MAI FACUSE parte din acel complet.A fost prima si ultima oara!Si a fost bine pt DNA, chiar daca nu au gasit cei 21000 euro nici dupa 4 ani!Sa nu uitam ca...EXISTA UN DUMNEZEU!Dl Anghel si Diaconescu fiti puternici!Vor plati toti pt aceasta nedreptate!

# Valeriu Mangu date 17 February 2014 22:41 -2

Articolul \"Cui trebuie sa inainteze un membru al Guvernului demisia sa?\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# AVOCAT FLOCIST date 18 February 2014 02:06 0

Faceti o eroare logica in articol. Bogdan Ioana a fost procuror STAGIAR inca din 1998, iar incepand cu ianuarie 2000, prin decretul nr. 450/1999 atasat la finalul articolului a fost numita procuror DEFINITIV. Prin urmare, vechimea in magistratura a Ioanei Bogdan incepe in anul 1998, astfel incat la data numirii la ICCJ ere indeplinita conditia vechimii de 12 ani. Decretul de numire nu are nicio legatura cu data dobandirii calitatii de magistrat, ci numai cu data dobandirii definitivatului in profesie si, in cazul judecatorilor, cu dobandirea inamovibilitatii.

# leo date 18 February 2014 09:40 +1

si de cand se pune stagiatura la vechimea in magistratura? se pune la vechimea totala in campul muncii, nu la cea in magistratura...

# ALT AVOCAT (BOTIST) date 18 February 2014 02:20 +1

Da, la data numirii prin decret, Bogdan Ioana avea deja 2 ani vechime... Si ar fi trebuit sa va cada fisa, intrebandu-va de ce legiuitorul a prevazut 12 ani vechime (si nu 11 ori 13 de pilda). Ei bine, pentru ca 2 ani sunt de stagiu, dupa care urmatorii 10 sunt cu definitivat (care incepe de la publicarea decretului in revista oficiala a statului). Bun lucru ar fi fost daca ati ifi intrebat pe cineva inainte de a va apuca sa scrieti articolul...

# acu date 18 February 2014 15:26 +2

Inamovibilitatea jud. este data de decretul de numire emis de presedinte! Ioana bogdan nu are asa ceva!Toate cauzele judecate de dansa dupa 2004(lg. 33/2004) sunt nule!!!

# DTRYR date 18 February 2014 18:22 0

[quote name=\"acu\"]Inamovibilitatea jud. este data de decretul de numire emis de presedinte! Ioana bogdan nu are asa ceva!Toate cauzele judecate de dansa dupa 2004(lg. 33/2004) sunt nule!!![/quote] Esti tampit??? Decretul e atasat la finalul articolului !!!

# KANT date 18 February 2014 08:37 +1

\" IN CONTRA LEGII . . . \" corect, dar, \" in legea firii lor . . . . \" odata ajunsi \"sus\" pentru a-si prezerva si perpetua puterea se folosesc de \"un principiu\" des uzitat \" măreția dreptului constă în faptul că „legile sunt interpretabile \" .

# av. date 18 February 2014 09:02 -1

Dacă a fost numită prin decret prezidenţial în 1999, atunci se mai adaugă şi cei doi ani de stagiatură, anteriori examenului de capacitate, ceea ce înseamnă că a început activitatea ca magistrat în anul 1997. Prin urmare, s-ar putea ca numirea sa să fie legală.

# legis date 18 February 2014 09:46 +1

in aia doi ani a facut inm-ul. toti studentii care au terminat facultatea si s-au dus la inm au vechime in magistratura in INM sau li se adauga la vechimea totala?

# Av. date 18 February 2014 18:21 0

Perioada efectuarii cursurilor INM de catre auditorii de justitie constituie vechime in magistratura, astfel incat judecatoarea indeplinea cu prisosinta conditia vechimii de cel putin 12 ani la data promovarii. Motiv pentru care articolul vostru este detotcacatul !!!! Halal!

# Gutes Camelia date 23 July 2018 15:16 0

Stimabile Av., cu vechime sau nu, ioana bogdan distruge vieti, fara scrupule. Vezi si cazul Lucas Laurian, deja notoriu. Decizia de******a ioanei bogdan cu nr. 2951/06.11.2014 prin care i-a dat 4 ani de puscarie ar face sa se jeneze ca apartine acestei bresle si pe un student mediocru de la drept. Nu degeaba conduce ”completul negru”, cum i se spune. Am vazut-o in instanta, e un monstru. Pentru a te convinge, fa ceva sa ajungi pe mana ei. Adica iesi din anonimat, incearca sa faci administratie pe bune, de exemplu, nu fura, deranjeaza binomul si ai toate sansele s-o cunosti personal. Ai sanse sa pici la ea, desigur, ”aleatoriu”.

# Danu date 19 February 2014 10:21 +1

Dar nu putea fi gasit un judecator prestigios care avea 40,30 de ani, 20 de ani 17 ani vechime in toata tara? Cum de cazu \"privirea imbietoare\" (a cui oare?) tocmai pe Ioana Bogdan ? Cine a facut propunerea, se stie? De acolo trebuie plecata \"analiza cazului\"

# Danu date 19 February 2014 10:26 +3

Era o vorba dulce in socialism. Sa fii promovat trebuia sa ai pe cineva care sa te propuna si pe cineva care sa te sustina si \"sa te stie\"/ ca asa-i in democratie.Azi, \"imprumuta\"-i cuiva o pufoaica si te alege unde vrei

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva