INSELATORIE NATIONALA – Au trecut 15 luni de cand Traian Basescu i-a cerut Procurorului General Tiberiu Nitu sa afle intr-un an cine a ucis 1000 de romani la Revolutie, dar nu s-a intamplat nimic. Marii procurori Kovesi, Vasilache si Nitu au manifestat dezinteres nu doar pentru depistarea asasinilor, ci inclusiv fata de deciziile CEDO de la Strasbourg, care a condamnat statul roman pentru tergiversarea dosarelor Revolutiei. Cat va mai plati Romania asemenea procurori?
Va mai amintiti de circul din data de 15 mai 2013, cand presedintele Traian Basescu, in urma unor negocieri de culise cu premierul Victor Ponta, l-a numit in functia de Procuror General al Romaniei pe Tiberiu Nitu? Cu acel prilej, aratandu-se preocupat fata de cei peste 1000 de martiri din decembrie 1989, Basescu i-a trasat un termen limita de un an lui Tiberiu Nitu, ca sa rezolve dosarele Revolutiei: “E un raspuns pe care Nitu trebuie sa mi-l dea pana anul viitor”. Anul 2014 a venit demult... a trecut mai bine de un an si trei luni si nu s-a intamplat nimic, dosarele Revolutiei fiind mutate intre timp de la Sectia de urmarire penala a ICCJ, inapoi la Sectia Parchetelor Militare condusa de unul dintre groparii acestor dosare – generalul Ion Vasilache, avansat de Basescu de doua ori in grad, de la gradul de colonel, la cel de general cu doua stele pentru “meritele” sale profesionale.
Faptul ca a trecut peste un an si trei luni si mai avem doar cateva luni pana cand Basescu isi va incheia mandatul, iar Tiberiu Nitu impreuna cu mana de procurori care a acaparat conducerea PICCJ sub regimul Basescu, nu au facut absolut nimic in aceste dosare in care exista peste 1000 de morti si peste 5000 de raniti, noua ne arata ca din nou romanii sunt victimele unei inselatorii nationale marca Basescu, care nu a urmarit in fapt niciun moment aflarea adevarului, ci doar sa puna in fruntea PICCJ oamenii pe care si-i dorea.
Daca ar fi vrut sa se afle adevarul despre crimele din decembrie 1989, oamenii pusi de Basescu in fruntea PICCJ (Kovesi, Nitu, Vasilache, Iacob etc) ar fi avut tot timpul sa o faca, mai ales dupa ce Romania a fost condamnata in urma cu mai multi ani la CEDO pentru tergiversarea dosarelor Revolutiei. Nesocotirea acestor decizii ale CEDO obligatorii pentru Romania pe noi ne convinge ca totul a fost un joc de la bun inceput si ca Basescu si procurorii sai politici au tinut intentionat dosarele la sertar. Laura Kovesi poarta cea mai mare responsabilitate intrucat 6 ani a fost Procuror General si sub mandatul ei Romania a fost condamnata la CEDO. De asemenea, ca sefa a DNA de ce nu deschide dosare penale pentru favorizarea infractorilor procurorilor care au tinut la sertar dosarele Revolutiei? Ea care face mare caz in dosarele cu demnitari politici de faptul ca s-ar implini prescriptia si baga frica in judecatori ca le va deschide dosare daca se va ajunge vreundeva la vreo prescriptie... De ce Traian Basescu a mai numit-o pe Kovesi sefa la DNA dupa esecul ei total in cazul dosarelor Revolutiei? Evident, orice roman de bun simt are raspunsul la aceste intrebari...
Marea amagire nationala marca Basescu – Tiberiu Nitu e unul dintre cei care au tras la ordin la Revolutie
Traian Basescu a semnat miercuri, 15 mai 2013, decretele de numire in functiile de conducere a marilor parchete a procurorilor propusi de ministrul interimar de Justitie de la acea vreme, premierul Victor Ponta. Este vorba despre Tiberiu Nitu, Procuror General al Romaniei, Bogdan Licu, prim-adjunct al Procurorului General, Codrut Olaru, adjunct al Procurorului General, Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA, Alina Bica, procuror sef al DIICOT si Giorgiana Hosu, adjunct DIICOT.
Presedintele le-a cerut acestora sa faca echipa si sa ridice nivelul de calitate si eficienta in lupta anticoruptie: “Am emis decret pentru nominalizarea tuturor. Am discutat cu cei sase procurori propusi si avizati pozitiv de CSM. Mesajele mele au fost: primul, sa faca echipa. Am cerut sa ridice nivelul de eficienta si de calitate in lupta anticoruptie... Le-am solicitat sa utilizeze in mod major procedura de confiscare extinsa, pentru care exista lege. Am cerut o buna colaborare cu Politia, cu structurile de informatii... O atentie deosebita am dat discutiei cu procurorul general Nitu. Pentru Nitu am avut o solicitare speciala, care e o restanta din vremea lui Kovesi: clarificarea macar a doua aspecte din Revolutie: cine a luat decizia politica si a cerut ministrului Apararii sa fie scoasa armata cu munitie de razboi impotriva poporului. Sunt de acord ca e dificil sa stabilesti exact cine a tras, dar istoria are dreptul sa consemneze in ce cadru s-a decis ca la Revolutie sa fie scoasa armata. E un raspuns pe care Nitu trebuie sa mi-l dea pana anul viitor. Doi, care e cadrul in care s-a luat decizia politica de a fi inarmate garzile patriotice cu armament si munitie de razboi. Sunt doua decizii politice esentiale, care au generat peste 1000 de victime”.
Actualul Procuror General al Romaniei Tiberiu Nitu este posesor al certificatului seria FD nr. 04201 din 16.11.1996 de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Remarcat prin Merite Deosebite, desi in decembrie 1898, in timp ce era militar in termen la UM 0596 Bucuresti – la ordin – a tras in casele din jurul Televiziunii Romane, precum si asupra unui elicopter care survola zona, in zilele de panica si diversiune de atunci. Fara a face o legatura cu Tiberiu Nitu, amintim ca multi oameni nevinovati au fost ucisi in respectiva zona, in casele lor, de gloante trase la intamplare... Cum se impaca ideea de revolutionar remarcat prin merite deosebite (care presupune o actiune voluntara de ati risca viata pentru daramarea regimului comunist), cu faptul ca in realitate Tiberiu Nitu s-a „remarcat” la revolutie tragand la ordin, in calitate de militar in termen, asupra unor cladiri apartinand unor civili, precum si asupra unor elicoptere – ramane ca opinia publica sa cantareasca. Cert e ca desi in Romania au existat revolutionari cu miile intial, iar apoi cu zecile de mii, Tiberiu Nitu a reusit performanta de a primi 8000 m.p. de teren in baza certificatului de revolutionar dobandit, lucru reusit de putini revolutionari autentici. Mai mult, Tiberiu Nitu a primit terenul dupa anul 2000, perioada in care devenise prim procuror al Parchetului Judecatoriei Ploiesti.
Declaratia de tragator a lui Tiberiu Nitu - fragmente
„Subsemnatul Nitu Tiberiu Mihail..... posesor al certificatului seria FD nr. 04201 din 16.11.1996 de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Remarcat prin Merite Deosebite, in legatura cu contributia si participarea mea la Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 declar urmatoarele:
Pe data de 28.09.1989 am fost incorporat la UM 0596 apartinand Ministerului de Interne... pe data de 02.12.1989 am fost trimis sa efectuez serviciul militar la Compania I-a a unitatii, Garda Televiziune. Arat faptul ca Compania I-a avea ca misiune paza si apararea a trei obiective de o importanta deosebita in Bucuresti, respectiv Televiziunii Romanie, Casa Radio si Palatul Telefoanelor. Eu am fost repartizat la Corpul de Garda al Televiziunii.... ziua efectuam serviciul de santinela pe perimetrul Televiziunii, in programul 6 ore cu 6 ore, iar noaptea nu mai intram in Corpul de Garda, ci stateam pe acoperisul cladirii corp Studiouri. In noaptea de 21/22.12.1989 am tras cu arma din dotare peste Calea Dorobantilor, in casele situate pe aceasta strada. Arat faptul ca am primit ordin sa tragem in aceste cladiri intrucat acolo ar fi teroristi. Personal, in momentele cand nu se tragea din partea noastra, am auzit zgomote de focuri de arma dinspre acele cladiri...
Pe data de 22.12.1989, orele 11.30.12.00 au trecut pe deasupra Televiziunii cele doua elicoptere in care se afla familia Ceausescu. Dupa un timp foarte scurt, nu mai tin minte exact, am deschis portile Televiziunii, astfel incat revolutionarii care protestau la porti au intrat in Televiziune. In acele momente eram in curte si m-am imbratisat cu civilii care ne multumeau ca nu am tras in ei.
In noaptea de 22/23.12.1989 am fost tot pe acoperisul Corp Studiouri si impreuna cu civili, care nu stiu de unde, dar unii aveau si arme, am tras in cladirile situate pe Calea Dorobanti, vis-a-vis de Televiziune.
In dimineata zilei de 23.12.1989, tot in jurul orelor 12.00... a trecut deasupra noastra un elicopter... gloantele trase din elicopter au trecut la circa 5-7 metri de talpile noastre muscand din acoperisul cladirii. Arat faptul ca noi eram in pozitia culcat, cu capul spre Calea Dorobantilor. Am tras si noi in elicopter, nu stiu daca l-am atins, dar acesta s-a indepartat foarte repede...
Arat faptul ca in perioada 16.12 – 24.12.1989 m-am aflat tot timpul in sediul Televiziunii si nu am fost implicat in luptele de strada ori in alte actiuni de represiune a populatiei, dimpotriva, asa cum am aratat mai sus, am permis accesul liber al revolutionarilor in Televiziune pe data de 22.12.1989 si nu a decedat nimeni cu aceasta ocazie. Atat declar, sustin si semnez personal, cele relatate de mine corespund adevarului” - Nitu Tiberiu Mihail (Declaratia olografa, integrala, a lui Tiberiu Nitu o puteti citi atasata la finalul articolului)
Generalul Dan Voinea i-a dat in scris lui Nitu ca nu a luptat impotriva Revolutiei
La 19 martie 2007, in timp ce instrumenta marele dosar al crimelor din decembrie 1989, nr. 97/P/1990 instrumentat la Sectia Parchetelor Militare, generalul magistrat Dan Voinea (procurorul acuzarii din procesul sotilor Elena si Nicolae Ceausescu de la Targoviste, din 25 decembrie 1989) i-a emis procurorului Tiberiu Nitu un „certificat de buna purtare” in care l-a informat:
„Urmare a cererii dvs va facem cunoscut ca din dosarul nr. 97/P/1990 rezulta ca in luna decembrie 1989, in calitate de militar in termen la UM 0596 Bucuresti apartinand Ministerului de Interne, ati primit misiunea ca impreuna cu colegii din unitate sa formati un dispozitiv de paza a cladirii Televiziunii romane, ocazie cu care ati efectuat mai multe activitati ordonate in acest sens, respectiv: scotociri in cladirile din zona si ati executat trageri la ordin spre anumite cladiri din care se executa foc. Din cercetarile efectuate pana in prezent rezulta cu nu ati organizat activitati, nu ati actionat, nu ati instigat si nu ati luptat, sub nicio forma, impotriva Revolutiei”.
Mai adaugam ca in data de 22 noiembrie 2012, la CSM, cu prilejul audierii lui Tiberiu Nitu, care candida pentru functia de Procuror General al Romaniei (pentru care a primit aviz negativ la acea data), seful de atunci al PICCJ Daniel Morar l-a intrebat cu subinteles pe Nitu: „Ne puteti explica cum ati obtinut cei 8.000 de metri patrati?”, dupa care vicepresedinta CSM Oana Haineala l-a intrebat la randul ei: „Cand ati formulat aceasta cerere, ocupati o functie de conducere in Ministerul Public?” Ambele intrebari au starnit indignarea candidatului Tiberiu Nitu, motiv pentru care, in motivarea avizului negativ, CSM l-a catalogat pe acesta drept „irascibil”, concluzionandu-se despre acesta ca are: „un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Nea Nicu... 24 August 2014 11:18 +10
# gogu 24 August 2014 13:51 +11
# Traian Bășină, stăpânul slugilor securiste 24 August 2014 14:10 +12
# remember 24 August 2014 20:39 +4
Citeza pe Nea Nicu...
# Valeriu Mangu 24 August 2014 17:37 -9
# socant 24 August 2014 22:57 -2
# ADEVARUL 25 August 2014 00:47 +2
# Catalin 25 August 2014 13:30 0
# ana 25 August 2014 15:01 +2
# basescu latra bine 25 August 2014 16:32 +2
# trist 28 August 2014 21:40 0
# dajbog ion 29 June 2016 20:14 0