28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Inspectia CSM confirma ancheta Lumeajustitiei.ro! CSM a sesizat Parchetul General impotriva lui Victor Cornoiu-Jitarasu pentru ca a judecat doua recursuri la Inalta Curte in timp ce era procuror

Scris de: | pdf | print

24 February 2011 15:14
Vizualizari: 4347

Comisia de Disciplina pentru Judecatori a CSM a sesizat Parchetul General pentru cercetarea unor posibile infractiuni comise de fostul magistrat Victor Cornoiu-Jitarasu (foto) ca urmare ca urmare a dezvaluirilor Lumeajustitiei.ro, in care am aratat ca Victor Cornoiu-Jitarasu, la ordinul presedintelui Sectiei Penale a Inaltei Curti, judecatorul Anton Pandrea, a solutionat doua recursuri, desi nu avea calitatea de judecator la momentul pronuntarilor, ci de procuror. Victor Cornoiu -Jitarasu nu numai ca a intrat in componenta completelor de judecata in timp ce era procuror, dar a si determinat o persoana din Parchetul General sa ii modifice in carnetul de munca, data la care i-a incetat calitatea de procuror, si a incercat sa faca acelasi lucru si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, numai ca la aceasta institutie nu a reusit sa convinga pe nimeni sa faca rectificarea. Modificarea datei in carnetul de munca, facuta la Parchetul General a fost semnata de “conducatorul institutiei”, adica de Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei. Curios este ca Inspectia CSM a decis sa sesizeze Parchetul General numai cu privire la Victor Cornoiu-Jitarasu, nu si cu privire la judecatorul Anton Pandrea, seful Sectiei Penale a instantei supreme, cel care l-a desemnat pe Victor Cornoiu -Jitarasu sa intre in completele de judecata, desi stia ca acesta nu avea calitatea de judecator, decretul acestuia de numire nefiind publicat inca in Monitorul Oficial.

 

Cornoiu-Jitarasu pus de judecatorul Anton Pandrea sa solutioneze cauze, desi avea calitatea de procuror

Conform rezultatelor verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Anton Pandrea l-a desemnat pe Cornoiu-Jitarasu sa intre in completele de judecata, mai inainte ca acesta sa fi fost numit judecator, prin decret prezidential. ”(...) La nivelul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a (re)configurat la data de 17 septembrie 2010 si 'Planificarea completelor de serviciu la domiciliu pentru cazuri urgente' pentru luna octombrie 2010, astfel ca domnul Victor Cornoiu-Jitarasu a fost planificat in zilele de sambata, 02.10.2010, respectiv de duminica, 03.10.2010, pentru a compune completul de recursuri, alaturi de alti doi judecatori. Planificarea activitatii de judecata la nivelul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a realizat de catre presedintele Sectiei penale”. O alta dovada a faptului ca presedintele Sectiei Penale a fost cel care a dispus intrarea in sedinta a lui Jitarasu este si argumentul retinut de Inspectia Judiciara a CSM: “in vederea participarii la sedinta de judecata, domnul judecator Jitarasu Cornoiu Victor a fost convocat telefonic de catre doamna prim-grefier, in dimineata zilei de 01.10.2010, in baza planificarii intocmite de catre presedintele Sectiei penale. In data de 02.10.2010, domnul Victor Cornoiu-Jitarasu a facut parte, in calitate de judecator, din compunerea completului ce asigura permanenta (cauzele urgente), judecand dosarele nr. 1219/44/2010 si 7948/1/2010”.

Procurorul Jitarasu s-a crezut judecator urmare a unui comunicat de presa

Inspectia CSM a precizat ca, inainte ca Jitarasu sa intre in sedintele de judecata, “in 30 septembrie 2010, a fost postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale un Comunicat de presa din care rezulta ca, in aceeasi data, de 30.09.2010, Presedintele Romaniei a semnat, printre altele, si decretul privind eliberarea din functia de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a domnului Cornoiu Jitarasu Victor si numirea sa in functia de judecator la inalta Curte de Casatie si Justitie. In acest context, domnul judecator Cornoiu Jitarasu Victor a participat la sedintele de judecata din datele de 01.10.2010 si respectiv, 02.10.2010, la Sectia penala a instantei supreme, pornind de la propria-i apreciere, conform careia la data de 30.09.2010, cea a semnarii decretului de numire de catre Presedintele Romaniei, a dobandit inamovibilitate, iar raporturile sale de serviciu cu Parchetul au incetat”. Conform inspectorilor CSM, o eventuala nepublicare a decretului lui Cornoiu-Jitarasu in Monitorul Oficial ar fi atras inexistenta decretului, pe cale de consecinta, si inexistenta calitatii sale de judecator, ca atare, Jitarasu a avut calitatea de judecator numai din momentul publicarii decretului de numire in Monitorul Oficial. Inspectorii CSM au sustinut ca Jitarasu nu era judecator in momentul in care a judecat doua cauze, invocand “art. 100 din Constitutia Romaniei, potrivit carora decretul de eliberare din functia de procuror si, respectiv, de numirea in functia de judecator exista doar incepand cu data publicarii acestuia in Monitorul Oficial, care in cazul de fata este cea de 04.10.2010”. In plus, apararea lui Jitarasu, cum ca s-a crezut judecator pentru ca a citit un comunicat de presa a fost respinsa de Inspectie: “Imprejurarea ca la data de 30.09.2010 a fost adus la cunostinta publicului, printr-un comunicat de presa, faptul semnarii decretului de catre Presedintele Romaniei nu echivaleaza cu publicarea decretului in Monitorul Oficial, doar dupa acest ultim moment decretul existand si producand efecte juridice”.

Victor Cornoiu-Jitarasu a incercat sa stearga urmele, determinand-o pe Kovesi sa ii modifice datele din carnetul de munca. La Inalta Curte i s-a infundat

Inspectia Judiciara a mers pe firul descris de Lumeajustitiei.ro si in urma verificarilor, a ajuns la concluzia ca fapta lui Jitarasu poate fi incadrata la exercitarea functiei de magistrat cu grava neglijenta. Jitarasu nu mai poate fi insa cercetat disciplinar, pentru ca, intre timp, s-a pensionat. Insa, poate fi cercetat penal, mai ales pentru ca, in incercarea sa de a-si sterge urmele, Jitarasu a determinat o persoana din Parchetul General sa ii modifice data la care a fost eliberat din functia de procuror, modificare semnata de “conducatorul institutiei”, adica de Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. “Dupa publicarea decretului prezidential in Monitorul Oficial, s-a consemnat in cartea de munca a domnului Cornoiu Jitarasu Victor la rubrica 'mutatia intervenita' ca: 'se elibereaza din functia de procuror la PICCJ si se numeste in functia de judecator la Inalta Curte', data initiala fiind 30 septembrie 2010. Ulterior, “domnul Victor Cornoiu-Jitarasu a formulat o cerere verbala de rectificare a datelor mentionate in cartea de munca (...) in aceste conditii, aceeasi persoana cu atributii de operare a mentiunilor in carnetul de munca a efectuat modificari (...), barand cu o linie peste numerele 10.04 (ce semnifica 4 octombrie, data publicarii decretului prezidential), trasand cu pasta de culoare rosie 09.30 (semnificand septembrie 30), fiind pastrat anul 2010, astfel ca practic s-a operat modificarea (rectificarea) din 4 octombrie 2010 in 30 septembrie 2010. (…) Totodata, s-a procedat la rescrierea in intregime pe 'foaia tip suplimentara la carnetul de munca, capitolul date privitoare la activitatea in munca', fiind trecut la rubrica anul, luna ziua din nou (ca prima data): 2010/10/04, pe baza 'Monitorului Oficial al Romaniei, Decret: 935 din 30.09.2010'. Sub mentiunile descrise mai sus se afla stampila institutiei, adica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar alaturi exista semnatura conducatorului institutiei. Asadar, se poate constata ca in privinta rectificarii carnetului de munca, acestea au fost efectuate de catre persoana cu atributiile respective, fiind semnate si parafate potrivit procedurii in materie”.

Dupa modificarile facute la Parchetul General, Jitarasu a contestat ordinul de numire in functia de judecator, semnat de presedintele instantei supreme, judecatorul Livia Stanciu in data de 6 octombrie, si a cerut Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa ii schimbe data de incadrare in functia de judecator de la 4 octombrie, ziua publicarii decretului in MO, in 30 septembrie. Cererea lui Jitarasu a fost respinsa de Colegiul de Conducere al instantei supreme.

* Cititi aici Nota Comisiei de Disciplina pentru Judecatori a CSM, prin care Parchetul General a fost sesizat in cazul Jitarasu!

 

 

 

Comentarii

# doru date 25 February 2011 07:22 +3

sa ne crucim, cum zic babele...
ia vedeti motivarea Comisiei de ce persoana nu raspunde disciplinar:
De asemenea, nu poate fi angajata raspunderea disciplinara a domnului Victor Cornoiu-Jitarasu ca judecator, dat fiind ca la data savarsirii faptelor avea calitatea de procuror.

Cu alte cuvinte, chiar daca exista indicii privind savarsirea faptei, pentru considerentele aratate mai sus se poate aprecia insa ca nu sunt indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii in privinta subiectului raportului juridic disciplinar.
IN CONCLUZIE - nu raspunde ca procuror caci acum este judecator si nu raspunde ca judecator deoarece a savarsit faptele avand calitatea de procuror.
Nota bene ca a sesizat Parchetul existand indiciile unei infractiun, dar pe cat facem pariu ca solutia parchetului este deja cunoscuta :(

# doru date 25 February 2011 07:24 +1

citatul complet este acesta, scuzati
"Asadar, chiar daca domnul Victor Cornoiu-Jitarasu a dobandit calitatea de judecator la data de 04.10.2010, avand la datele de 01.10.2010 si 02.10.2010 calitatea de procuror, nu mai poate fi efectuata cercetarea sa in aceasta calitate, deoarece, prin eliberarea din functia de procuror, au incetat raporturile de serviciu specifice, astfel ca nu mai sunt indeplinite conditiile legale pentru angajarea raspunderii disciplinare ca procuror.

De asemenea, nu poate fi angajata raspunderea disciplinara a domnului Victor Cornoiu-Jitarasu ca judecator, dat fiind ca la data savarsirii faptelor avea calitatea de procuror."

# duda date 25 February 2011 08:25 +1

Atentie, se scapa din vedere esenta. Crocodilul chelios, Anton Pandrea, este cel care l-a obligat pe Jitarasu (asta macar are par pe cap si n-a turnat pe nimeni) sa intre in sala!!! Este instigare clasica! Galerie: cheliosul dupa gratii, cheliosul dupa gratii, cheliosul dupa gratii!

# doru date 25 February 2011 09:20 -1

sunt convins ca un judecator de formatie nu ar fi acceptat sa savarseasca o astfel de ilegalitate(astea sau sunt "mai crestini decat Papa" sau fac magarii "sa merite"). O gainarie ca asta e specifica unui fost procuror - sunt obisnuiti sa calce legea in picioare (deformatie profesionalacultivata in ani de zile de "planuri la arestari")

# neculai date 25 February 2011 12:44 +1

Omul nu a avut ce face. L-a trecut pandrea pe lista, ca membru de complet, a trebuit sa intre in sala. Nu s-a trecut singur pe lista membrilor. Imi place duda cu porecla gasita, intru si eu in cor: crocodilul chelios dupa gratii!

# neculai date 25 February 2011 12:44 +1

Omul nu a avut ce face. L-a trecut pandrea pe lista, ca membru de complet, a trebuit sa intre in sala. Nu s-a trecut singur pe lista membrilor. Imi place duda cu porecla gasita, intru si eu in cor: crocodilul chelios dupa gratii!

# Van Gogu date 25 February 2011 15:38 0

bine bine dar el a sol.un recurs cu arestati preventiv, ce facem acum, cu arestatii,ca a fost judecat recursul de 2 jud. si 1 procuror + procurorul de sed.egalitatea perfecta 2 la 2.

# doru date 25 February 2011 18:54 -1

"Omul nu a avut ce face..."
hai ca asta e buna! Judecator la ICCJ, procuror de ani de zile, jurist de profesie, sarmanul om a fost nevoit sa accepte sa incalce legea ca "l-a pus sefu". Pai daca scuza asta tinea pe bune, 90 la suta din cauzele instrumentate de d-l procuror trebuiau sa primeasca solutii de NUP.

# Alberto Kurtyan date 26 February 2011 14:36 -1

Am citit de-alungul anilor ce spune Cornoiu din ziare.
E dus cu pluta tataie asta.

# doru date 27 February 2011 06:49 0

cred ca s-a vrut sa i se faca o favoare inainte de pensionare (probabil pentru merite "deosebite") - cateva luni la Suprem, pensionare si pensia se va calcula raportat la salariul de la ICCJ. Dar cum am mai spus, unii nici sa fure nu stiu ca lumea d'apoi sa mai faca dreptate...
Oricum, mecanizmul le-a reusit - nefiind sanctionat disciplinar si cu un NUP in brate de la Parchet e alt "pensionar de lux" ca doar acum nu va mai fi sanctionat disciplinar ca e pensionat deja, nu?

# un roman date 27 February 2011 12:27 -1

Sa vedem cum vor mai blatui aceasta situatie fara precedent in istoria juridica a Romaniei!Unul din arestatii preventiv. a carui recurs a fost judecat de acest Cornoiu, a sesizat CEDO. Acum e si Europa cu ochii pe ei. Sa vedem pana unde le va merge tupeul celor ce vor sa il acopere pe Pandrea si pe acest Cornoiu! Omul sta ilegal in arest din 2 octombrie asa ca Parchetul nu se poate ascunde si sa dea NUP, decat daca se cred mai presus de lege precum cei doi! Imi vine sa ii strang de gat la cate destine au distrus incompetentii astia, de parca Romania e ograda lor nu tara romanilor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva