6 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Inspectia Judiciara schilodita: 31 de inspectori controleaza 6.000 de magistrati. Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, nu stie cum sa rezolve lipsa de magistrati

Scris de: | pdf | print

4 March 2011 15:36
Vizualizari: 4325

Inspectia Judiciara si-a prezentat vineri bilantul de activitate pentru anul 2010, iar principala problema identificata de inspectorul sef, judecatorul Mihaela Tropcea, a fost numarul extrem de mic de inspectori, respectiv 31 dintre care 3 au functii de conducere, care au in atributii verificarea a peste 6.000 de magistrati. Pe de alta parte, judecatorul Mihaela Tropcea a prezentat presei noul site al Inspectiei Judiciare, unde vor putea fi gasite toate actele publice intocmite de inspectori. Prezent la eveniment, presedintele CSM, Horatius Dumbrava, s-a declarat multumit “per ansamblu” de activitatea Inspectiei Judiciare, dar a recunoscut ca aceasta are inca multe lipsuri, pe care CSM, impreuna cu Executivul si Legislativul, vor trebui sa le solutioneze.

 

Intrebat la conferinta de presa ce a urmat prezentarii bilantului Inspectiei, presedintele Horatius Dumbrava a recunoscut ca CSM are o problema majora la care incearca sa gaseasca solutii, cum ar fi de exemplu, marirea schemei de personal. Intrebat cum poate sa mareasca schema de personal cat mai urgent in conditiile in care candidatii la INM intra pe numarate, iar cei cu cinci ani vechime in profesii juridice nu trec de examenul de promovare, presedintele CSM a balmajit-o, fara sa dea un raspuns concret. Raspunsul presedintelui Consiliului este cu atat mai surprinzator cu cat in cursul sedintei de joi membrii CSM au decis sa continue programul privind volumul optim de munca al magistratilor, despre care magistratii au sustinut ca este principalul vinovat pentru stabilirea termenelor indepartate. De asemenea, Dumbrava nu s-a aratat ingrijorat de coruptia din sistemul judiciar, sustinand ca, din cunostintele sale, numarul magistratilor condamnati pentru coruptie este unul mic in raport cu numarul total al celor din sistem.

Tropcea: “Am realizat activitatile stabilite prin Calendarul aprobat de CSM”

Conform raportului de activitate prezentat vineri de judecatorul Mihaela Tropcea (foto 2): “Cu un efort uman substantial, Inspectia Judiciara a realizat si activitatile stabilite prin Calendarul aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2010, precum si atributiile specificein materie disciplinara. Nu poate fi ignorat faptul ca toate obiectivele de activitate ale Inspectiei Judiciare stabilite pentru anul 2010 au fost realizate cu un numar extrem de redus de inspectori raportat la numarul posturilor alocate Inspectiei Judiciare. De asemenea, trebuie retinut ca in sistemul judiciar romanesc functioneaza 4081 judecatori si 1986 procurori iar activitatea profesionala desfasurata de acestia face obiectul controlului exercitat de Inspectia judiciara prin cei 31 de inspectori judiciari. Lipsa acuta de personal constituie insa un risc permanent pentru realizarea pe viitor a atributiilor sale, precum si cu privire la eficienta si calitatea lucrarilor elaborate de catre inspectori judiciari.

Prin urmare, fata de atributiile Inspectiei Judiciare si importanta activitatii acesteia, apreciem ca se impune nu numai completarea locurilor vacante, dar si suplimentarea schemei inspectiei cu cel putin 30 de posturi de inspectori judiciari”.

Dumbrava: “Este inadmisibil sa ai 99,7% magistrati evaluati foarte bine”

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a sustinut vineri ca Inspectia are inca multe lipsuri in activitate, dar ca directia in care se indreapta activitatea acesteia este una buna. “Pe de alta parte, este inadmisibil sa ai 99,7% magistrati evaluati foarte bine”. Presedintele CSM a mentionat de asemenea ca una “dintre vulnerabilitatile este legata de termenele rezonabile, pentru ca exista o problema cu privire la primul termen de judecata. Numarul de cauze a crescut cu 20% in 2011 fata de 2010, si cu 25% in 2010 fata de 2009, astfel ca o solutie ar fi marirea schemei de personal, mai ales ca acum se asteapta inregistrarea a peste 75.000 de dosare numai cu privire la Registrul Comertului”. Intrebat cum poate CSM sa mareasca efectiv numarul de personal, in conditiile in care sunt extrem de putini cei care reusesc sa treaca fie prin examenul de la INM, fie cei care promoveaza concursul dupa cinci ani de profesie juridica, presedintele CSM a scaldat-o, explicand ca sunt peste 290 de posturi libere la judecatori si tot atatea la procurori, dar ca, de fiecare data, atat la examenele de la INM, cat si la cele cu cinci ani vechime, s-au prezentat cate 3.000 de candidati, astfel ca “bazinul este larg, iar CSM trebuie sa aiba grija la competentele celor care intra”. In mod paradoxal, desi presedintele CSM sustine ca primul termen in dosare este unul extrem de indepartat de la momentul inregistrarii unei cauze pe rol, programul privind volumul optim de activitate, identificat ca fiind principala cauza de tergiversare a cauzelor, este bun si trebuie continuat. Cel putin aceasta a fost decizia CSM dupa o sedinta foarte lunga care a avut loc joi.

* Cititi aici bilantul activitatii Inspectiei CSM pe 2010!

Comentarii

# Sandy Bridge date 6 March 2011 06:59 +6

cate au promis astia in ca sa fie alesi, ca vor face si vor drege, si acum nu sunt capabili de nimic. cred ca este cel mai slab csm avut vreodata

# Florescu adriana date 8 March 2011 09:59 -3

Nu confundati nerabdarea dumneavoastra, SB, cu non-actiunea "noului CSM": sa le dam timp, argumentele expuse aici sunt credibile,veridice. Astept de mult timp sa ma adresez unei institutii eficiente si impartiale, incat voi mai avea inca rabdare! Oare mereu trebuie sa aruncam "copilul odata cu copaia"?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva