KOVESI, LA JUDECATA ANI – Lumeajustitiei.ro a sesizat Agentia Nationala de Integritate. Inspectorii ANI se vor pronunta pe cei 4022 euro incasati de Laura Kovesi, ca expert privat in deplasari din Muntenegru, Moldova si Albania. Kovesi nu a reprezentat DNA sau vreo institutie romaneasca in aceste deplasari remunerate. Potrivit legii “functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior" (Sesizarea)
Redactia Lumeajustitiei.ro a sesizat luni, oficial, Agentia Nationala de Integritate in privinta prezumtivei stari de incompatibilitate a procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi (foto). Consideram o datorie civica, jurnalistica, sa facem aceasta sesizare in urma informatiilor obtinute in urma unei anchete jurnalistice intinse pe perioada noiembrie 2015 – august 2016. Nu stim cat va dura aceasta ancheta, nu avem mari sperante ca institutiile statului in Romania functioneaza la fel pentru toti cetatenii, dar in urma demersului nostru pe care il vom mediatiza pas cu pas, opinia publica va putea sa-si formeze o opinie corecta asupra problemelor de interes general pe care le-am semnalat si a modului in care institutiile cheie ale statului lucreaza sau nu in interesul cetateanului. Daca va fi gasita incompatibila, prin cumularea functiei de procuror cu cea privata de expert pe baza de contract, sefa DNA risca pierderea functiei si sanctionarea disciplinara. Publicam in continuare sesizarea trimisa la ANI:
SESIZARE
privind starea de incompatibilitate a dnei LAURA CODRUTA KOVESI, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie
In fapt,
In urma investigatiei jurnalistice efectuate de reporterii publicatiei Lumeajustitiei.ro pe parcursul perioadei 2015 - 2016, a reiesit din actele obtinute si potrivit declaratiei de avere pe anul 2015 a numitei Laura Codruta Kovesi, ca aceasta a participat in cursul anului 2015, in calitate de expert privat, la mai multe programe europene, de unde a incasat suma totala de 4022 euro, dupa cum urmeaza:
-participare ca expert in programul european EU Grant – Albania (600 euro);
-participare ca expert in programul european TAIEX – Muntenegru (1650 euro);
-participare ca expert in programul european TAIEX – R. Moldova (1772 euro);
Participarea dnei Laura Codruta Kovesi la respectivele programe europene, in calitate de expert privat, s-a facut in nume propriu, fara ca aceasta sa reprezinte parchetul la care lucreaza ori vreo alta institutie a statului roman, desi pe durata acestor programe si-a pastrat calitatea de salariat al PICCJ – DNA.
Spre exemplu: TAIEX este un program al Comisiei Europene, prin care se acorda asistenta tehnica si schimb de informatii institutionale statelor aflate in proces de pre-aderare la Uniunea Europeana (Albania, Bosnia, Serbia, Turcia, Moldova etc). TAIEX recruteaza experti din statele UE in diferite domenii de interes, contra cost. Cine doreste sa participe ca expert TAIEX trebuie sa isi trimita datele personale, insotite de un CV si documente care sa-i ateste expertiza/ pregatirea intr-un anume domeniu de interes european, iar angajatii TAIEX, functie de programele pe care le deruleaza, aleg din marea masa de doritori, persoanele cu pregatirea pe care o considera oportuna. Prin urmare, functia de expert selectionat de TAIEX este una privata, pe perioada determinata, remunerata, iar in cadrul programului, expertii selectionati nu reprezinta nicio institutie a statului de origine.
Rezulta ca activitatea de expert privat indeplinita contra cost de dna Laura Codruta Kovesi, in nume propriu, pe baza de contract, nu se inscrie in sfera activitatilor didactice prestate in invatamantul superior, singurele permise de lege in cazul judecatorilor si procurorilor.
Potrivit legislatiei Romaniei:
Art. 125 din Constitutia Romaniei: “(3) Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.”
Art. 5 din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor: “(1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.”
Art. 101 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei: „Functia de judecator si procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior."
Art. 21 alin. (1) din Codul deontologic al magistratilor: “Judecatorii si procurorii nu pot cumula aceasta calitate cu nici o alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior."
Absentele de la serviciu, respectiv de la conducerea DNA, pe perioada acestor programe, s-au bazat pe avize de la CSM care nu au valoare de lege, si care reprezinta simple opinii legale/ administrative ale sefilor Consiliului, aceste avize putand avea cel mult valoarea unei scutiri de la serviciu, pe perioada in care dna Laura Codruta Kovesi si-a abandonat atributiile de procuror sef al DNA; stricto sensu, avizele CSM au fost pentru “participare” la respectivele programe, si in niciun caz, din parcurgerea lor, nu rezulta ca au fost acordate in mod explicit pentru indeplinirea unei functii de expert privat, remunerate, pe perioada determinata - activitate care este interzisa strict de lege. Chiar si Hotararile CSM invocate in raspunsul oferit de DNA publicatiei Lumeajustitiei.ro - care au vizat participarea unor magistrati la diferite programe europene cu finantare externa - nu au indicat ca posibila decat “participarea”, nicidecum cumularea functiei de magistrat cu indeplinirea unei functii publice sau private, alta decat cea din invatamantul superior. Nici nu s-ar fi putut altfel, intrucat CSM nu poate legifera si adauga la lege.
Relevant este faptul ca in luna octombrie 2015, CSM a recunoscut public faptul ca exercitarea de catre magistrati a unor activitati pe termen scurt ca expert este o activitate incompatibila cu functia de judecator, procuror.
Acest fapt rezulta din consultarea pe siteul www.csm1909.ro, la rubrica “Ordine de zi”, a punctului 16 de pe ordinea de zi solutionata din 28.10.2015, unde apare urmatoarea hotarare a Plenului: “Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Ministerului Justitiei cu urmatoarele propuneri de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: La articolul 5, dupa alineatul (1), se introduce un nou alineat, alineatul (1/1) cu urmatorul cuprins: „(1/1) Indeplinirea unor misiuni temporare in strainatate in cadrul unor organizatii internationale sau al institutiilor Uniunii Europene, exercitarea unor activitati pe termen scurt ca expert, manager de proiect, consilier rezident ori echivalent in cadrul unor programe cu finantare internationala in interesul justitiei, precum si calitatea de expert in domeniul formarii profesionale juridice, in conditiile legii, NU sunt incompatibile cu functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar.”
Fata de aceste situatii de fapt de netagaduit rezultate din activitatea noastra jurnalistica, care in opinia noastra releva o situatie de incompatibilitate, sesizam Agentia Nationala de Integritate in vederea constatarii starii de incompatibilitate a procurorul sef al DNA dna Laura Codruta Kovesi, prin cumularea functiei de procuror cu cea de expert privat remunerat pe baza de contract.”
* Cititi aici declaratia de avere a Laurei Kovesi pe 2015, in care recunoaste banii luati
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ! ? ! ? ! 29 August 2016 18:42 +12
# unul din lumea cea mare 29 August 2016 19:23 +16
# BULĂ 30 August 2016 00:16 +10
# tropa-tropa 29 August 2016 19:17 +18
# DODI 29 August 2016 20:25 +20
# Golan 29 August 2016 20:52 +11
# Cetateanul 29 August 2016 22:57 -10
# Ionuț B. 31 August 2016 07:50 +4