O SEMNAM, DAR O DAM VICIATA – Stenograma Adunarii Generale a Curtii de Apel Bacau prin care procedura de revocare a Alinei Ghica din CSM, declansata de Curtea de Apel Cluj, a fost declarata "viciata". Aflati chichitele de care s-au legat 17 judecatori bacauani pentru a zadarnici vointa a 13 curti de apel care nu o mai vor pe Ghica in CSM (Procesul Verbal)
Judecatorii Curtii de Apel Bacau, instanta condusa de judecatoarea Maria Violeta Chiriac, au refuzat, in urma intrunirii Adunarii Generale, din data de 25 ianuarie 2013, sa supuna la vot revocarea judecatoarei Alina Ghica din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, motivand ca procedura declansata de Curtea de Apel Cluj este viciata. Motivele care au stat la baza refuzului judecatorilor de la CA Bacau de a supune votului revocarea judecatoarei Alina Ghica din CSM sunt bazate, oficial, pe dispozitiile Hotararilor Consiliului, respectiv Hotararea nr. 326/2005, nr. 327/2005 si 714/2006. Potrivit procesului verbal intocmit de CA Bacau, motivele pentru care nu s-a votat revocarea judecatoarei Alina Ghica din CSM, nu sunt insa toate de ordin deontologic, ci mai degraba de ordin administrativ. Culmea, pentru a justifica asa-zisa viciere, judecatorii Curtii de Apel Bacau s-au dat nemultumiti, unii dintre ei, ca au trebuit sa isi confectioneze singuri buletinele de vot, in loc ca acestea sa le fi fost trimise de Curtea de Apel Cluj.
Contrele dintre judecatorii de la Curtea de Apel Bacau s-au rezumat la buletine de vot
Magistatii de la CA Bacau sustin ca nu a fost respectata procedura si prin aceea ca initiatorul procedurii de revocare, respectiv Curtea de Apel Cluj, nu a stabilit o data de desfasurare a adunarilor generale, nu a constituit comitete electorale, nu a respectat prevederile articolului 24 din Hotararea CSM nr. 327/2005, care prevede ca presedintii comitetelor electorale sa convoace cu doua saptamani inainte adunarile generale ale judecatorilor pentru a le informa asupra deciziei de revocare ale unor membrii CSM. Magistratii CA Bacau au aratat si ca nu pot vota revocare judecatoarei Alina Ghica atat timp cat buletinele de vot nu s-au realizat de Curtea de Apel Cluj, ci au fost realizate la nivelul instantei din Bacau. Spre finalul sedintei, dintr-un total de 21 de judecatori prezenti la Adunarea Generala, 4 judecatori au fost de acord sa se supuna la vot pentru revocarea Alinei Ghica din CSM, in timp ce 17 au refuzat acest lucru. Trei dintre magistratii care vroiau revocarea lui Ghica din CSM s-au ridicat si au plecat.
Lumeajustitiei.ro va prezinta stenograma sedintei Adunarii Generale a judecatorilor din data de 25 ianuarie 2013 in urma careia s-a refuzat revocarea judecatoarei Alina Ghica din CSM:
"D-na … arata ca Adunarea a fost convocata de Colegiul de conducere, potrivit art.20 al.3 si 5 din H.CSM nr.387/2005. Initiatorul procedurii nu a stabilit o data de desfasurare a tuturor adunarilor generale, astfel ca data prezentei adunari generale a fost stabilita de Colegiu. Cu referire la aceasta data, cata vreme nu au fost constituite comitete electorale, nu a putut fi respectata data recomandata de art.24 din HCSM nr.327/2005, respectiv de cel putin doua saptamani ; buletinele de vot s-au realizat la nivelul Curtii de Apel Bacau, nefiind transmise de initiatorul procedurii de revocare.
D-na ... sustine ca in discutie este o exceptie prealabila, respectiv daca convocarea este legala.
D-na ... considera ca este corect convocata.
D-l … arata ca, colegiul are acest atribut.
D-na ... considera ca inainte de a discuta despre revocare, trebuie sa se observe daca procedura de revocare a fost declansata corect.
D-l ... arata ca CSM trebuia sa se implice.
D-na ... precizeaza ca in HCSM nr.714/2006 se prevede ca instanta care a declansat procedura se substituie CSM, in ce priveste organizarea si gestionarea procedurii de revocare.
D-na ... sustine ca instanta initiatoare a procedurii trebuia sa stabileasca data adunarilor generale.
D-na ... arata ca verificarea legalitatii procedurii va fi analizata de CSM - sunt doua posibilitati - se discuta - cadrul legal aplicabil - sau se trece la vot pentru revocare.
D-na ... precizeaza ca in Hotararea CA Cluj se invoca drept motiv de revocare - lipsa de transparenta.
D-l ... sustine ca daca se trece la vot, se statueaza ca procedura a fost corect demarata.
D-l ... considera ca intai sa se discute legalitatea convocarii prin supunere la vot.
D-l ... sustine ca cel care considera ca procedura nu este legala, are posibilitatea sa absenteze.
D-l ... sustine ca trebuie sa se treaca peste acest moment si sa se treaca la vot, asa cum au procedat toate Curtile.
In urma supunerii la vot, s-a constatat ca 4 judecatori sunt pentru desfasurarea Adunarii generale in sensul discutarii revocarii, restul, de 17 judecatori considera ca procedura este viciata, ca nu se poate trece la votare, astfel ca inteleg sa nu participe la vot.
D-l ….arata ca este vorba de un vot impotriva, pentru nelegala declansare a procedurii de revocare.
D-na … mentioneaza ca cei care nu sunt de acord cu procedura, se pot abtine de la vot.
In acest moment al sedintei 3 judecatori s-au retras din cadrul Adunarii generale.
D-l ….solicita sa se consemneze".
Amintim ca in data de 30 ianuarie 2013 Curtea de Apel Cluj a sesizat Plenul CSM sa ia act de revocarea Alinei Ghica, trimitand rezultatul votului a 13 curti de apel si fara sa mai tina cont de refuzul de vot exprimat de curtile de apel din Bucuresti, Bacau si Suceava.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# obiectiva 4 February 2013 17:47 +20
# obiectiva 4 February 2013 17:51 +17
# doamne... 4 February 2013 17:48 +16
# obiectiva 4 February 2013 17:53 +13
# Sebastian 4 February 2013 17:55 +12
# gabriel 4 February 2013 18:31 +12
# TREZITI-VA ! 4 February 2013 22:08 -6
# VIKY 4 February 2013 22:33 +6
# cata 4 February 2013 22:46 -3
# cata 4 February 2013 22:36 -4
# adevarata fata a judecatorilor de la Bacau 5 February 2013 14:12 +1