psdolt
26 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

MONA PIVNICERU IL CONTRAZICE PE BASESCU – Ministrul Justitiei considera ca viitorul raport MCV nu va fi unul dezastruos. Mona Pivniceru are incredere ca cel putin componenta de care raspunde va avea o evaluare pozitiva

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

14 November 2012 16:37
Vizualizari: 7139

 

Ministrul Justitiei Mona Pivniceru (foto) nu crede ca raportul Comisiei Europene asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va fi unul "dezastruos" asa cum a afirmat in mod alarmist presedintele Traian Basescu in urma cu doar o zi si precizeaza ca cel putin "componenta" de care raspunde va avea o evaluare pozitiva. Invitata la o emisiune televizata, Mona Pivniceru a sustinut ca statul de drept ar putea sa aiba "ceva problema din cauza duhurilor necurate care au bantuit prin vara", insa justitia "in elementele de structura, va avea o evaluare pozitiva", desi cel mai probabil "la pachet, per total general, raportul va fi principal negativ": "Sunt mai multe componente de analiza. Statul de drept in ansamblu e posibil sa aiba ceva probleme din cauza duhurilor necurate care au bântuit prin vara. Justitia, in elementele de structura, cred ca va avea o evaluare pozitiva. Probabil ca la pachet, per total general, raportul va fi principal negativ. Pentru ca duhurile necurate se asociaza cu statul de drept. Dar justitia, ca si componenta separata, in coordonatele de structura nu cred ca va avea un raport negativ. (...) Depinde de viziune asupra intregului. Pentru mine, ca ministru al Justitiei, ca parte din Guvern, nu mi se pare (n.red. - dezastruos), cel putin pe componenta de care raspund eu. Viziune de ansamblu nu am, nu pot sa imi imaginez carui sistem referential i s-a pus acest apelativ".


Afirmatiile ministrului Justitiei vin dupa ce seful statului a declarat marti seara, 13.11.2012, ca este ingrijorat de raportul din decembrie al MCV, intrucat in precedentul raport se impunea nevoia de a respecta statul de drept, lucru care, spune acesta, nu s-a intamplat din mai multe motive. In opinia lui Traian Basescu statul de de drept a fost incalcat in momentul in care Senatul a votat impotriva unei hotarari definitive data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul fostului ministru al Culturii Mircea Diaconu, cand Parlamentul a refuzat ridicarea imunitatii a doi fosti ministrii, liberalul Victor Paul Dobre si deputatul UDMR Laszlo Borbely, dar si cand premierul Victor Ponta a decis sa mentina in functie ministrii declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate.

Basescu nu negociaza cu politicienii independenta justitiei

Presedintele Traian Basescu a scos in evidenta in discursul sau de marti seara ca institutiile justitiei si institutiile de securitate nationala vor ramane independente si le-a transmis polticienilor ca este inutil sa negocieze cu el independenta acestor structuri: "Din pacate, fostul presedinte interimar al Romaniei n-a citit nici macar raportul CE cu privire la Romania din aceasta vara. Ar fi trebuit sa fie mult mai atent si dansul trebuie sa stie ca a avut o contributie esentiala la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept. Din pacate, consecintele nerespectarii criteriilor statului de drept nu le suporta nici domnul fost presedinte interimar, nici politicieni lipsiti de responsabilitate, ci romanii. Declaratia mea de ieri a fost un semn de maxima alerta. Sunt ingrijorat de raportul din decembrie pentru ca, atata timp cat ti se subliniaza in precedentul raport nevoie de a respecta statul de drept, si dupa acest raport tu votezi in Senat impotriva unei hotarari definitive a ICCJ, refuzi ridicarea imunitatii pentru doi fosti ministri in Camera Deputatilor, mentii in functii ministri declarati incompatibili de ANI, nu de justitie inca, pe ministerele cum sunt cel al Transporturilor si al Dezvoltarii Regionale unde programele de finantare sunt suspendate si pentru suspiciune de conflicte de interes... Cum sa nu fiu ingrjorat ca, la raportul din decembrie, riscam sa avem o mentiune ca Romania nu mai respecta criteriile politice de la Copenhaga? Nu e o declaratie de presa politicianista, e o ingrjorare profunda pentru ca sunt convins ca, daca nu reactionam corect ca politicieni la consolidarea parerii ca Romania si-a reintrat in cadenta statului de drept, riscam extraordinar de mult. Romanii vor plati factura iresponsabilitatii politicienilor. Din acest punct de vedere, cei care mai cred ca e esentiala indepartarea presedintelui pentru a pune sub control politic institutiile justitiei, institutii de securitate nationala, le garantez ca se inseala. Nu vor putea sa-si atinga obiectivul, iar cu mine nu vor putea negocia independenta acestor institutii".

Mona Pivniceru nu vrea sa fie analistul activitatilor Parlamentului

La randul sau, ministrul Justitiei Mona Pivniceru considera ca afirmatia presedintelui Traian Basescu referitoare la pozitia Parlamentului fata de membrii sai reprezinta un principiul care prevede ca orice hotarare judecatoreasca sa fie executata, asemenea unei legi, este unul extrem de corect, de care insa trebuia sa se tina cont si inainte de evenimentele care au avut loc in aceasta vara: "Principiul asta trebuia sa fie valabil si mai inainte de aceste incidente din vara, dar chiar si cu aceste evenimente din vara, daca s-a inteles ca o hotarâre judecatoreasca are autoritatea unei legi si ea trebuie respectata, tot e un lucru foarte bun. Fiecare institutie, la intrebarile Comisiei, a raspuns din punctul de vedere al ei, al competentelor si a textelor de lege pe care le-a considerat ca sunt incidente in rezolvarea acelor probleme. Nu m-am ocupat nici de raspunsurile Camerei Deputatilor si nici de cele ale Senatului "

Raportul MCV ar fi binevenit in martie 2013

Pe de alta parte, Mona Pivniceru considera ca ar fi mai bine ca urmatorul raport pe justitie sa fie publicat in luna martie, si nu in decembrie, intrucat pana atunci "s-ar mai aseza lucrurile": "Nu cunosc un calendar sigur (n.red. - pentru publicarea raportului MCV), posibil in decembrie, posibil in martie, sunt doua variante care sunt paluzibile amandoua. In opinia mea ar fi bine mai tarziu, pentru ca s-ar mai consolida, s-ar mai aseza, s-ar marca momente din reforma, pasi consumati, ceea ce ar insemna un echilibru, o stabilitate, o reasezare in matca a lucrurilor, dupa opinia mea, dar nu conteaza foarte mult".

Comentarii

# .unicul date 15 November 2012 09:22 +1

Doamna Mona Pivniceru - un viitor presedinte al Romaniei. As sa ne ajute Dumnezeu !

# PROTEST date 15 November 2012 09:57 +1

Doamna ministru, nu fiti analistul Parlamentului , fiti analistul justitiei. Cum suportati ca hotararea de condamnare a lotului Nastase sa nu fie motivata nici dupa 5 luni. Peste 3 luni, AN poate sa fie pus in libertate fara sa stie pentru ce a facut puscariea. Va este frica doamna ministru de ce o sa spuna CEDO? Va este frica de alte instante de revizuire a dosarului politic? In Romania nu exista nici o garantie la un proces echitabil. Poti sa fii curat ca lacrima, mecanismul functioneaza ca uns, DNA-ul lui Basescu aresteaza, Completul negru condamna fara nicio proba, iar la recurs cele doua macoviste isi desvrsesc opera. La asta se reduce justitia din Romania.

# hop si eu ! date 15 November 2012 15:03 -2

doamna ministru MINTE iar MCV /ul o va demonstra

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.11.2024 – Domnul colonel Bodean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva