PUTE IAR A VARZA DE BRUXELLES - Liderii europeni se amesteca din nou in politica Bucurestilor. Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, a certat-o pe ministra Mona Pivniceru, afirmand ca procedura de selectie a Procurorului General al Romaniei si a sefului DNA nu e transparenta. Pivniceru pleaca la Bruxelles sa se vada cu Catherine Day si Viviane Reding!
Dupa o perioada in care au nuantat atitudinea fata de Puterea de la Bucuresti, oficialii europeni s-au implicat din nou in treburile interne ale Romaniei. In 21 septembrie 2012, secretarul general al Comisiei Europene (CE), Catherine Day, i-a trimis o noua scrisoare ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, in care isi manifesta nemultumirea fata de procedura de selectie a Procurorului General al Romaniei si a procurorului-sef al DNA, asa cum a fost ea gandita si declansata la nivelul MJ. In aceasta seara, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru pleaca spre Bruxelles impreuna cu consiliera sa, Cristina Manda, pentru a se intalni maine, 4 octombrie, la orele 9, cu Catherine Day, iar la orele 15 cu Viviane Reding. Din informatiile noastre, ministrul Mona Pivniceru vrea sa transeze odata pentru totdeauna aceasta problema a procedurii de selectie a sefilor de parchete. Speram ca opinia publica sa afle, la revenirea sa in tara, rezultatele intrevederilor Monei Pivniceru la Bruxelles, fiind asteptata in acest sens o conferinta de presa.
Secretarul general al Comisiei Europene sustine in aceasta scrisoare ca procedura de selectie pentru cele doua functii nu este una transparenta si obiectiva, in ciuda discutiilor purtate in acest sens chiar de premierul Victor Ponta si presedintele CE, Jose Manuel Barroso: “As dori sa se revina la intrebarea legata de procedura de nominalizare pentru Procurorul General si Procurorul sef al DNA. Dupa cum stiti, aceasta este o problema importanta care a fost discutata de catre presedintele Barroso cu prim-ministrul Ponta. Am inteles ca procedura a fost lansata pe 17 septembrie. Comisia si-a stabilit pozitia sa cu privire la procedura de numire in ultimul raport adoptat in temeiul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu Romania. Acest raport a solicitat un proces transparent si obiectiv in cadrul juridic existent, printr-un concurs deschis, pe baza unor criterii clare, in scopul de a directiona catre cea mai puternica conducere posibila si cu scopul continuitatii in functionarea acestor doua institutii. In adresa mea catre dvs. din data de 11 septembrie, am expus modul in care trebuie inteles raportul in lumina proiectului privind procedurile trimis de dvs. colegilor mei in data de 7 septembrie. Din pacate, aproape niciunul din aceste puncte nu s-au regasit in procedurile publicate in aceasta saptamana”.
Catherine Day: “Procesul de selectie trebuie sa fie pe deplin transparent si public”
In aceeasi scrisoare, Catherine Day, ii reaminteste Monei Pivniceru ca procedura de selectie a Procurorului General al Romaniei si a procurorului-sef al DNA trebuie sa fie una credibila si transparenta: “Pentru a evita orice neintelegere, cu permisiunea dvs. voi reitera recomandarile Comisiei. In opinia Comisiei, procedurile de selectare trebuie sa fie credibile si pe deplin transparente pentru a determina cei mai buni candidati posibili sa-si depuna candidatura. Aceasta inseamna ca procesul de selectie trebuie sa fie pe deplin transparent si public. Acesta include interviuri, stabilirea unor criterii precise in solicitarea de candidaturi, implicarea conducerii actuale a Ministerului Public si DNA in alegerea Comitetului de Selectie si alocarea unei perioade rezonabile de timp in vederea acestei proceduri. De asemenea, Comisia a mai sugerat oficializarea acestei proceduri prin emiterea unui ordin ministerial”.
Lobby pentru o implicare mai mare a CSM
Totodata, secretarul general al Comisiei Europene militeaza si pentru o implicare mai mare a Consiliului Superior al Magistraturii in procesul de selectie a Procurorului General al Romaniei si procurorului-sef al DNA: “De asemenea, am luat act de pozitia recenta exprimata de Consiliul Suprem al Magistraturii in acest context prin care sunt oferite sugestii utile cu privire la procedura. Consider, in general, ca un rol activ al CSM pe parcursul tuturor etapelor procedurii reprezinta un element important ce confera procedurii si candidatului desemnat credibilitatea necesara”. Evident, Catherine Day a fost informata de cele doua sefe ale CSM, Alina Ghica si Oana Smidth-Haineala, ce doleante au membrii CSM si cum ar fi mai bine sa i se reteze avantul Monei Pivniceru cu aceasta procedura.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Greata si o urare 3 October 2012 18:08 +12
# PAKYPARA 3 October 2012 18:12 +16
# D.Ober.Man 3 October 2012 18:36 +7
# PAKYPARA 3 October 2012 18:20 +9
# VIKY 3 October 2012 19:42 +8
# sile 3 October 2012 22:21 -1
# Jay Jay 4 October 2012 06:20 -2
# viziru 4 October 2012 06:50 +4
# tudorica 4 October 2012 08:17 +2
# livia 4 October 2012 08:27 +3
# sile 4 October 2012 10:57 0
# floarea soarelui 4 October 2012 11:48 +1
# Ghita Bizonu' 4 October 2012 16:17 0