AMERICANII CITESC LUJU - Departamentul de Stat al SUA a preluat „cifrele mortii” din inchisorile romanesti in ultimul raport anual privind drepturile omului in lume, ancheta Lumeajustitiei.ro ignorata de autoritatile de la Bucuresti: „502 persoane au decedat in inchisori intre 2010 si 2014, dintre care 425 din cauza problemelor medicale, 73 s-au sinucis, 3 au fost omorati, iar unul s-a sufocat”. Americanii monitorizeaza achitarile incasate de procurorii DNA (Raportul)
Departamentul de Stat al SUA citeste Lumeajustitiei.ro si pune pret pe calitatea articolelor noastre. Acest fapt reiese din ultimul Raport al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului in lume, sectiunea pentru Romania. In capitolul „Conditiile din inchisori si din centrele de detentie” (pagina 3 din Raport), autorii fac trimitere la informatiile furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor la cererea luju.ro, dupa o munca asidua a angajatilor ANP, date prelucrate statistic si apoi prezentate in ancheta sugestiv denumita „Cifrele mortii”, din 9 martie 2015. O ancheta careia din pacate Parlamentul si ministrul Justitiei nu stim sa-i fi dat atentie si pe care nici macar Avocatul Poporului nu a invocat-o in „Raportul special privind conditiile de detentie din penitenciare”, din decembrie 2015, dar care nu a scapat vigilentei ONG-urilor, in frunte cu APADOR-CH, care au contribuit la redactarea Raportului Departamentului american de Stat publicat la mijlocul lunii aprilie 2016.
Iata ce retin americanii in Raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului in lume:
„Conditiile din inchisori si din centrele de detentie
Conditiile din inchisori au ramas dure si nu au respectat standardele internationale. Abuzarea detinutilor de catre autoritati si de catre alti detinuti a continuat sa fie o problema.
Conditii psihice: Potrivit cifrelor oficiale, supraaglomerarea a fost o problema, iar unele inchisori nu au respectat standardul de 4 mp/ detinut, astfel cum este stabilit de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante (CPT).
Potrivit unui raport al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 502 persoane au decedat in inchisori intre 2010 si 2014, dintre care 425 au murit din cauza problemelor medicale, 73 s-au sinucis, 3 au fost omorati, iar unul s-a sufocat cu mancare. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2015, mai multe decese au avut loc in penitenciare. La 7 septembrie, un adolescent a murit dupa ce a fost grav batut de colegul de celula in arestul penitenciarului Tichilesti. De asemenea, s-au raportat decesele a doi prizonieri in penitenciarele din Craiova si Colibasi.
Conform presei si rapoartelor unor ONG-uri, gardienii au agresat detinuti si uneori detinutii au fost atacati si abuzati de colegii de celule”.
Accesand link-ul de mai jos, puteti (re)citi articolul in care Lumeajustitiei.ro a dezvaluit situatia groaznica din penitenciare, in ceea ce priveste decesele. Si nu este vorba neaparat despre numarul mortilor, cat despre ponderea imensa a sinuciderilor (una la 3 saptamani), procentul urias (cca. 85%) al deceselor cauzate de boli altfel tratabile si media de varsta a decedatilor/ speranta de viata alarmant de scazuta (47 de ani).
Americanii monitorizeaza achitarile definitive incasate de DNA in instante
Acelasi Raport al Departamentului de Stat al SUA aloca vreo doua pagini activitatii Directiei Nationale Anticoruptie. Trecand peste criticile aduse Parlamentului Romaniei, pe motiv ca voteaza intr-un anumit fel cererile DNA de ridicare a imunitatii deputatilor si senatorilor acuzati de fapte de coruptie, si lasand la o parte nemultumirea legata de executarea cu intarziere a deciziilor de confiscare, observam ca documentul vorbeste despre solutiile judecatoresti nefavorabile procurorilor DNA. Desi puteau sa nu o faca, americanii retin ca parchetul condus de Laura Codruta Kovesi a incasat 64 de achitari in primele 8 luni ale anului 2015:
„Sectiunea 4 - Coruptia si lipsa transparentei in guvernare
Directia Nationala Anticoruptie a continuat, intr-un ritm constant pe tot parcursul anului 2015, investigarea cazurilor de coruptie in care sunt implicati oficiali din politica, justitie si administratie. Parlamentul a votat de multe ori impotriva ridicarii imunitatii membrilor sai pentru urmarirea penala in materia coruptiei. Apoi, in luna septembrie, prim-ministrul Ponta a fost pus sub acuzare, pentru fals, spalare de bani si evaziune fiscala. A demisionat din functie in noiembrie, din diverse motive. Pana la 1 septembrie, instantele au pronuntat 197 de condamnari definitive privind 661 de inculpati in dosarele instrumentate de DNA, in comparatie cu 228 de condamnari definitive impotriva a 895 de inculpati in aceeasi perioada a anului 2014. Printre inculpatii condamnati s-au numarat un ministru, patru membri ai parlamentului si cinci judecatori, inclusiv un judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pana la 1 septembrie, instantele au dispus confiscarea de 26,5 milioane euro (29,2 milioane dolari), in dosarele DNA. Instantele au achitat 64 de inculpati pana la 1 septembrie. Solutiile in cauzele de coruptie au fost adesea inconsecvente, cu sentinte extrem de variate pentru fapte similare. Executarea hotararilor instantelor a fost intarziata din cauza unor probleme procedurale, in special in ceea ce priveste confiscarea bunurilor”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 28 April 2016 12:39 +6
# remember 28 April 2016 20:09 +3
# Iulius 28 April 2016 14:09 +8
# MARIA 28 April 2016 19:50 +5
# ever 28 April 2016 20:20 -1
# Vladi Mârrr. 28 April 2016 21:22 +7
# Yany 29 April 2016 11:16 -1
# Gratierea detinutilor nevinovati 5 May 2016 23:00 0
# Gratierea detinutilor nevinovati 5 May 2016 23:01 0