INSUBORDONARE – Procuroarea Iuliana Raicu, de la Parchetul Sectorului 2, judecata disciplinar de CSM, pentru ca a refuzat sa participe la sedintele din instanta
Comisia de disciplina pentru procurori a trimis-o in judecata disciplinara pe procuroarea Iuliana Carmen Raicu, fosta prim-procuror adjunct la Parchetul Sectorului 4 in perioada 2002 – iulie 2010 (in prezent este procuror la Parchetul Sectorului 2), pentru comiterea abaterii de refuz nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu. Concret, Iuliana Carmen Raicu, a refuzat sa participe la sedintele de judecata de la JS 4, dupa cum a dispus seful ei - prim-procurorul Parchetului Sectorului 4, Mihai Betelie (foto), permitandu-si, cu de la sine putere, sa ceara unor procurori de executie sa se duca la instanta, in locul ei. Manevra a fost aflata dupa ce judecatorul Petre Danut Carpinis, de la Judecatoria Sectorului 4, s-a plans ca nu-si poate desfasura conform programului sedinta de judecata, din cauza ca procurorii trimis in locul lui Raicu, pe ultima suta de metri, erau nevoiti sa ceara suspendarea sedintelor de judecata mai multe ore, pentru a avea timp sa studieze dosarele.
Descotorosirea de grupul-problema
Procuroarea Iuliana Carman Raicu – transferata de cateva luni la Parchetul Sectorului 2 - a facut parte din gruparea-problema patronata de fostul prim-procuror de la PJS 4, Emanuel Ovidiu Rosca, sub care Parchetul Sectorului 4 a devenit un parchet al groazei, campion detasat la achitari (32 intr-un singur an, spre comparatie cu maximum 5/an la celelalte parchete de sector), in care se fabricau dosare functie de conjuncturi si interese. Numirea lui Mihai Betelie in functia de prim-procuror, incepand cu aprilie 2009, a restabilit normalitatea la PJS 4 (constatare a controlului de fond al CSM) si i-a determinat pe cei din gruparea lui Ovidiu Rosca sa-si ia talpasita spre alte parchete, ori sa demisioneze din magistratura, pentru a nu fi sanctionati disciplinar de CSM pentru faptele nedemne de un magistrat. Debarasarea de grupul care a compromis imaginea PJS 4 nu s-a facut usor, mai multi procurori incercand sa-l saboteze pe noul prim-procuror mihai Betelie, absentand masiv prin prezentarea de scutiri medicale dubioase, ori prin impotrivirea de a executa unele sarcini profesionale. Cel mai urat gest a fost comis de fostul prim-procuror Ovidiu Rosca, care dupa ce a pierdut la examen postul de conducere, a atacat in instanta rezultatul concursului castigat de Mihai Betelie, reusind ca prin acest tertip sa amane numirea in functie a celui din urma mai bine de un an de zile, timp in care unitatea a fost condusa, prin delegare, de procurorii-problema aflati in cardasie cu procurorul Rosca.
Procuroarea Raicu s-a scuzat ca o durea coloana vertebrala!
La finele lunii octombrie 2010, Comisia de disciplina pentru procurori din CSM a dispus in dosarul 48/CDP/2010 exercitarea actiunii disciplinare fata de procuroarea Iuliana Carmen Raicu, pentru comiterea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99, litera g, din Legea nr. 303/2004, constand in refuzul de a participa in sedintele de judecata din datele de 23 octombrie 2009, 26 octombrie 2009 si 2 noiembrie 2009. Inspectorii CSM au constatat cu ocazia verificarilor efectuate ca in speta, conduita ilicita a procurorului Raicu Iuliana Carmen consta in refuzul acesteia de a participa la sedintele de judecata, conform programarii intocmita de catre prim-procurorul PJS 4, Mihai Betelie, prin nota de serviciu. In loc sa se duca la instanta, procuroarea Raicu s-a apucat sa ordone unor procurori din subordine sa se duca in locul ei, fara sa tina cont ca nu-si putea delega sarcinile impuse de superior si ca unitatea de parchet se afla la momentul respectiv intr-o lipsa acuta de personal. CSM a apreciat ca refuzul de a participa la sedintele de judecata a perturbat grav activitatea de instanta. Mai multi judecatori de la Judecatoria Sectorului 4, si in special judecatorul Petre Danut Carpinis, au trebuit sa amane suspende sedintele de judecata pentru ca procurorii trimis in locul lui Raicu sa aiba timp sa studieze dosarele.
In fata inspectorilor CSM, procuroarea Iuliana Raicu si-a justificat refuzul prin prezentarea unei scrisori medicale din care rezulta ca „sufera de lombosciatalagie dr. hiperalegica”, cu recomandarea de a evita ortostatismul prelungit, pozitiile fixe indelungate, inflexiunile laterale si rotatiile coloanei, traumatismele. Inspectorii CSM nu au luat in serior apararea lui Raicu, retinand ca aceasta nu si-a anuntat seful, la momentul respectiv „problemele” ei de sanatate, aflandu-se la serviciu la datele cand nu s-a prezentat la instanta, iar in privinta refuzului de indeplinire a sarcinilor profesionale s-a conchis ca „a fost unul manifestat neechivoc, in scris” prin memoriile scrise de ea, cat si prin redactarea programarilor pentru sedintele de judecata cu numele altor procurori, dintre care ea s-a exclus. S-a concluzionat ca atitudinea procuroarei Raicu „a creat un dezechilibru in compartimentul judiciar (...) a fost perturbata si activitatea instantei de judecata, care a fost obligata sa acorde timp de cateva ore, in ziua sedintei de judecata, pentru studierea cauzelor aflate pe rol”, precum si faptul ca s-au incalcat codul deontologic al procurorilor si judecatorilor regulamentul de ordine interioara.
Dosarul disciplinar de afla in prezent in stare de judecata, pe rolul Sectiei de procurori a CSM.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# NEPTUN 7 November 2010 18:29 +5
# Radu Dragan 7 November 2010 18:38 -7
# cotili 7 November 2010 19:49 -2
# Av.dr.Botomei Vasile 8 November 2010 07:59 -7
Totusi sa ne aducem aminte cand judecatoriin au intrat in greva timp de 2 luni. Nici un proces nu s-a tinut si nici un judecator nu a fost sanctionat.