INTEGRII KEEP WALKING - Dupa esecul adoptarii declaratiei de integritate, membrii CSM Danilet, Neascsu si Serban au pritocit un proiect de Cod Etic
Dupa ce au incercat fara succes sa implementeze declaratia de integritate de cum au venit in CSM,„reformistii” din Consiliu, in frunte cu judecatorii Cristi Danilet, Adrian Neacsu si Alexandru Serban au dat publicitatii marti proiectul Codului pentru membrii CSM. Deocamdata, singurul aspect asupra caruia s-a convenit din Codul Etic a fost structura acestuia. Lumeajustitiei.ro va prezinta continutul Codului Etic si descrierea aferenta fiecarui punct, asa cum rezulta din documentul postat pe site-ul Consiliului.
Scopul codului etic pentru membrii CSM: intarirea integritatii magistratilor din parchete si instante
Astfel, conform documentului amintit, scopul declarat pentru elaborarea Codului priveste “necesitatea intaririi integritatii magistratilor din instante si parchete, si mai ales a reprezentantilor acestora in CSM. Se va sublinia importanta existentei unui cod de conduita etica pentru organizarea si buna functionare a CSM, respectiv consolidarea increderii in justitie”.In ceea ce priveste aria de aplicare a Codului, in proiect se arata “importanta existentei unor reguli comun acceptate cu privire la conduita care trebuie adoptate in anumite situatii prestabilite, precum si modalitatea de a stabili ce conduita e recomandatain situatii deosebite. Mai mult, referitor la “relatia cu alte reglementari nationale si internationale”, proiectul precizeaza ca in aceasta sectiune sunt cuprinse “principiile si interdictiile etice care nu se refera strict la atributiile membrului CSM, dar au relevanta in spatiul public: activismul, implicarea in mediul non-guvernamental, afilierea politica, participarea in campanii de lobby, elaborarea de lucrari. Previziunile acestei sectiuni se refera la responsabilitatile comune ale membrilor CSM ca echipa si voce unitara. Ele au rolul de a minimiza discrepantele de imagine si de reactie a institutiei, si propune o armonizare a comportamentelor”. Totodata, Codul propune si asumarea unei “declaratii de angajament”, prin care semnatarul, adica membrul CSM, sa fie obligat sa accepte, sa respecte si sa internalizeze codul de fata. In final, Codul aminteste si necesitatea stabilirii unor proceduri etice, in cazul in care se ivesc disensiuni intre membrii Consiliului, proceduri menite sa aplaneze. Astfel, conform proiectului, “trebuie stabilit daca se infiinteaza o comisie (un judecator, un procuror, psihologul CSM) sau se poate lasa in sarcina sectiei/Plenului sa aiba rolul consultativ in caz de ivire a unor dileme specifice ale membrilor CSM, cat si rolul de a oferi o interpretare unitarasi neechivoca a reglementarilor codului”.
* Cititi aici proiectul Codului Etic al CSM-istilor in viziunea Danilet & Co
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# morarescu 12 July 2011 19:15 +5
# Vasilica 12 July 2011 19:54 +8
# themis 14 July 2011 16:59 +3
Citeza pe Vasilica
# codrin 12 July 2011 23:51 +5
# DOREL 13 July 2011 06:35 +4
# sectorul 3 13 July 2011 00:38 +2
# Horia 13 July 2011 06:58 +3
# oradeanul 13 July 2011 10:55 +2