Iohannis nu putea aproba si nu poate respinge
Situatia e de tip paradoxal. Iohannis nu avea dreptul in 2016 sa emita decretul de numire al lui Augustin Lazar. Pentru ca lipsea calificativul din dosar. Care era absolut obligatoriu. Si, doi, pentru ca devenise incompatibil. Prin existenta in dosar a deciziei Parchetului Alba de a a-i inchide cercetarea penala. Iar acum nu are dreptul sa refuze solicitarea lui Tudorel Toader. Pentru ca, din nou, devine incompatibil. Singura iesire din cercul vicios este emiterea decretului.
Toata lumea interpreteaza ca pe un favor dat in conditii ilegale si imorale decretul semnat de presedinte in 2016, prin care l-a numit in functia de procuror general pe Augustin Lazar. Si este corect asa, atata timp cat, pe de-o parte, lipsea o piesa esentiala prevazuta de lege in respectivul dosar, a carui legalitate trebuia verificata de presedinte si, in plus, aparea un document care il privea personal. Care poate fi interpretat ca o favoare, care ii fusese facuta candva lui Iohannis. Si in schimbul careia trebuia sa raspunda cu alta favoare. In mod simetric se intampla lucrurile si acum. Acum, ministrul Justitiei a efectuat o analiza, a intocmit un raport, a ajuns la concluzia ca domnul Augustin Lazar este culpabil in 20 de situatii si a propus revocarea acestuia. Indiferent de verdictul sectiei de procurori a CSM, care este pur consultativ, presedintele Klaus Iohannis nu mai are doua solutii morale si legale, ci doar una singura. Tot din cauza incompatibilitatii.
Daca Klaus Iohannis, analizand legalitatea solicitarii ministrului Justitiei, ar ajunge la concluzia ca Augustin Lazar nu trebuie revocat din functie si respnge solicitarea, atunci oricine poate lua in considerare faptul ca, in continuare, ii raspunde procurorului general printr-un favor, intrucat acesta s-a implicat, direct sau indirect, in inchiderea unui dosar in care Klaus Iohannis era cercetat penal. Mai degraba direct decat indirect, chiar daca apare semnatura unui alt procuror aflat atunci in subordinea lui Lazar, intrucat altfel ar fi de neinteles de ce acesta a optat pentru a introduce in dosar respectivul document. Care nici macar nu atesta vreo victorie profesionala. Ci, dimpotriva, arata ca un dosar fusese clasat. Doar ca era dosarul presedintelui in functie.
Asa ca nu ne ramane decat sa asteptam sa vedem cum va iesi Klaus Iohannis din acest cerc vicios. Daca va iesi.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Neanae 26 October 2018 15:39 +9
# iaca si Penalul Suprem 26 October 2018 19:41 +2
# Csiszer Attila 29 October 2018 10:06 0