28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ipocrizia integrilor din CSM si MJ: Promovarea la Inalta Curte se va face fara criterii, daca CSM nu tine cont de recomandarea instantei supreme

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

15 June 2011 18:06
Vizualizari: 3731

Tevatura creata de CSM si de Ministerul Justitiei in privinta avizului conform pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie l-ar putea da in cazul promovarii unor judecatori la instanta suprema s-a dovedit a fi o lupta de orgolii, dar si o modalitate de a-si face imagine pentru actualii membri CSM. Consiliul a sustinut, alaturi de Ministerul Justitiei, ca daca Inalta Curte ar avea puterea unui aviz consultativ, rolul CSM-ului ar fi numai unul de marioneta, pentru ca ICCJ ar fi de fapt cea care si-ar impune judecatorii de promovat. Ca atare, ministrul Catalin Predoiu a initiat un proiect de ordonanta de urgenta, avizat favorabil joi de CSM, proiect conform caruia comisia de judecatori de la Inalta Curte are obligatia de a intocmi un raport cu privire la competentele profesionale ale judecatorilor candidati la instanta suprema, raport care trebuie supus spre aprobare Colegiului de Conducere al instantei supreme, care poate face, pe baza acestuia, o recomandare motivata CSM-ului, fie pozitiva, fie negativa. CSM poate sa tina sau nu cont de recomandarea instantei supreme, insa, in acelasi timp, recomandarea motivata a ICCJ este unicul criteriu de promovare. Asta pentru ca Plenul CSM nu poate decat sa ii intervieveze pe candidati, adica exact ce facea si vechiul CSM! Asadar, daca instanta suprema, in urma unei analize a activitatii profesionale a unui candidat da o recomandare motivata negativa, membrii CSM nu au niciun alt criteriu de eficienta sau profesionalism sa treaca peste aceasta, altul decat propriul subiectivism.


Proiectul de OUG al lui Predoiu pune doar in sarcina Inaltei Curti evaluarea candidatilor pentru instanta suprema

Conform proiectului de Ordonanta de Urgenta care modifica legea privind, dupa articolul 52 se introduc trei noi articole, cu urmatorul cuprins: “In scopul evaluarii si verificarii pregatirii profesionale a candidatilor, la nivelul fiecarei sectii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru care au fost depuse candidaturi, se constituie cate o comisie formata din 3 judecatori din cadrul sectiei. Comisiile de evaluare si verificare a pregatirii profesionale sunt numite prin hotarare a Plenului CSM, la propunerea colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Evaluarea si verificarea pregatirii profesionale a fiecarui candidat se face de catre comisia constituita la nivelul sectiei Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru care a fost depusa candidatura, pe baza criteriilor si a procedurii prevazute in Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ. In vederea evaluarii si verificarii pregatirii profesionale, candidatii vor sustine un interviu in fata comisiei de evaluare si verificare a pregatirii profesionale constituita la nivelul sectiei ICCJ pentru care a fost depusa candidatura. Procedura de evaluare si verificare a pregatirii profesionale se finalizeaza prin elaborarea, de catre comisia constituita la nivelul sectiei ICCJ pentru care a fost depusa candidatura, a unui raport consultativ asupra promovarii, motivat, care se inainteaza, spre aprobare, colegiului de conducere al ICCJ.

Colegiul de conducere al ICCJ analizeaza candidaturile depuse pentru functia de judecator la ICCJ, aproba raportul consultativ asupra promovarii si emite, pe baza acestuia, o recomandare motivata cu privire la candidat”.

CSM are dreptul numai sa intervieveze candidatii numai cu privire la conduita si deontologie, dar fara niciun criteriu obiectiv. Mai rau ca pe actuala procedura!

In ceea ce priveste atributiile CSM in promovarea judecatorilor la instanta suprema, proiectul de ordonanta de urgenta, acestea se reduc la promovarea efectiva a candidatilor, adica la vot si la posibilitatea membrilor Consiliului de a le pune candidatilor intrebari “referitoare la aspecte privind conduita si deontologia profesionala si la imprejurari rezultate din cuprinsul raportului consultativ si a recomandarii motivate primite din partea colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”. Prin urmare, membrii CSM nu pot decide obiectiv in privinta profesionalismului sau eficientei unui judecator candidat la Inalta Curte de Casatie si Justitie decat pe baza raportului si a recomandarii intocmite de instanta suprema!

* Cititi aici proiectul de Ordonanta de Urgenta al Ministerului Justitiei

Comentarii

# stelian date 16 June 2011 07:59 +1

Boala cea mai grea a Romaniei este "promovarea" fanariota in toate domeniile, de la companiile publice locale pana la "agentiile nationale" si chiar primul ministru ( administratorul Romaniei ). Nimeni, nici chiar presedintele nu doreste sa introduca criteriul valoric al competentei si al modalitatea de selectie si promovare prin concurs. Se doreste doar perpetuarea metodelor actuale de "promovare" pentru a mentine baronii-dinozauri din ICCJ care dau cu ciocanul definitiv in dosarele care intereseaza neamurile acestora ( soti avocati, servicii, politicieni, etc ). Exemplele se pot gasi in declaratiile de interese completate chiar de acesti judecatori "faimosi" de curte suprema : judecatoarea Alina Tuca, sotia avocatului "performant" Florentin Tuca; judecatoarea Paula Pantea, sotia avocatului Vasile Pantea si mama avocatului Pantea; etc, etc.  Iar concluzia a fost trasa de ambasadorul Olandei la Bucuresti : Romania nu este stat de drept.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva