Judecatoarea Maria Nicola, de la Dolj, care l-a eliberat pe infractorul Gorbunov, ramane cu onoarea nereperata
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins solicitarea judecatoarei Maria Nicola (foto) de la Tribunalul Dolj - cea care a dispus liberarea pe motive medicale ale lui Serghei Gorbunov - de aparare a independentei si impartialitatii. Judecatoarea a incercat sa convinga CSM sa-i apere reputatia, ca urmare a unor articole aparute in presa si pe Internet, in care s-a criticat faptul ca aceasta a dispus eliberarea lui Gorbunov, desi avea si varianta sa dispuna internarea acestuia sub paza intr-o unitate spitaliceasca. Amintim ca Serghei Gorbunov a devenit un subiect de prim interes pentru opinia publica dupa ce Politia si Parchetul l-au considerat principalul suspect in cazul dublului asasinat de la o casa de schimb valutar din Brasov, petrecut in urma cu aproape doi ani. Gorbunov executa o pedeapsa de 15 ani de inchisoare, pentru tentativa de omor, in momentul in care a fost pus in libertate de judecatoarea Maria Nicola, pe motive medicale (glaucom), insa dupa ce s-a vazut pus in libertate, infractorul nu s-a mai intors la penitenciar.
Judecatoarea a fost sanctionata si pentru comportament nepotrivit
In hotararea CSM, numarul 741, s-a aratat ca, doua complete de judecata au respins initial cererea lui Gorbunov de eliberare pe motive medicale, ulterior acesta inaintand, in paralel, doua cereri cu acelasi obiect, la aceeasi instanta. Una dintre ele a ajuns, prin repartizare, la judecatoarea Maria Nicola. Aceasta a dispus efectuarea unei noi expertize medicale, “nu a luat masuri de conexare a cauzei la dosarul avand acelasi obiect si fiind solutionat in paralel, desi adresa Institutului Medico-Legal facea referire la ambele dosare, pentru care a fost intocmit un singur raport de expertiza. Prin sentinta pronuntata in acest dosar, cererea a fost admisa (…). Motivarea sentintei nu analizeaza si cea de-a doua varianta cuprinsa in raportul de expertiza, respectiv internarea sub paza intr-o unitate apartinand Ministerului Sanatatii, in vederea efectuarii interventiei chirurgicale.(..)”. De asemenea, Plenul CSM a retinut si faptul ca judecatoarea Maria Nicola a mai fost sanctionata si pentru comportament agresiv si refuzul de a solutiona cauze care ii fusesera repartizate: “In speta respectiva s-a retinut refuzul judecatorului de a participa la solutionarea a 27 de cauze care se aflau pe rolul acesteia si la pronuntarea unui numar de 11 cauze in care se inchisesera dezbaterile. De asemenea, a fost retinut un comportament agresiv fizic si verbal al acesteia fata de colegi si mediul instantei.”
Inspectia CSM a constatat ca relatarile presei erau reale
In hotararea emisa de membrii CSM se arata ca: “Plenul constata ca toate afirmatiile cuprinse in articolele de presa invocate corespund realitatii. Plenul retine ca, dincolo de calificarea faptelor ca abatere disciplinara, aspectele relevate de catre ziaristi cu privire la imprejurarile pronuntarii hotararii respective sunt reale. (..) In speta, Plenul retine ca jurnalistii au prezentat fapte reale, legate de tema de larg interes privitoare la savarsirea unei infractiuni violente care a produs un impact major asupra opiniei publice si conditiile in care s-a procedat la intreruperea executarii pedepsei principalului suspect in savarsirea infractiunii respective”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Eu 19 October 2010 19:27 +2
La data cand s-a pronuntat in treruperea lui Gorbunov nu exista posibilitatea internarii sub paza decat in cazul arestatilor preventivi bolnavi, nu si al condamnatilor.
Dispozitia de care vorbiti s-a introdus in lege tocmai dupa cazul Gorbunov.
In alta ordine de idei v-as sugera sa va interesati ce s-a mai intamplat cu ancheta de la Brasov?
Ca s-a facut tam-tam pe Gorbunov dar nu stiu daca pana la urma s-a retiunut ca el e autorul
# Amalia 27 November 2010 09:08 -1
# pompiliu bota 27 November 2010 09:30 -1