23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Judecatoarea Mihaela Tropcea, sefa Inspectiei CSM, refuza sa o verifice disciplinar pe Laura Kovesi in dosarul Apostu-Atlassib (Document)

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

13 May 2011 15:38
Vizualizari: 4933

Judecatoarea Mihaela Tropcea (foto) sefa Inspectiei Judiciare a CSM a raspuns oficial, printr-o adresa transmisa Lumeajustitiei.ro ca nu se va sesiza in cazul privind-o pe Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, care a promovat un recurs in interesul legii pentru compania Atlassib, a omului de afaceri Ilie Carabulea, pe motiv ca nu ar exista indicii care sa arate ca Laura Codruta Kovesi ar fi savarsit vreo abatere disciplinara sau deontologica. Judecatoarea Tropcea a sustinut ca Inspectia a avut acces la dosarul penal al lui Apostu in momentul in care sectia pentru Procurori a CSM a fost investita sa dea aviz pentru retinerea si arestarea fostului prim-procuror, si ca din dosar nu au rezultat indicii ca Procurorul General al Romaniei ar fi savarsit vreo abatere. Judecatoarea Tropcea a omis insa sa precizeze ca, la momentul retinerii si arestarii lui Apostu, adica atunci cand dosarul penal al acestuia a ajuns la Inspectie, Kovesi nu promovase inca recursul in interesul legii. Mai mult, sefa Inspectiei CSM a precizat ca, dupa aparitia materialului prin care Lumeajustitiei.ro a demonstrat ca Procurorul General al Romaniei a promovat recursul in interesul legii, in baza memoriilor Atlassib, exact pe traseul indicat de tatal lui Kovesi, Ioan Lascu, lui Apostu, Inspectia nu a gasit indicii care sa determine o autosesizare. Dupa mai bine de o luna de la publicarea materialului, timp in care am intrebat de mai multe ori conducerea Inspectiei daca se sesizeaza sau nu, fara a primi un raspuns ferm, inspectorii CSM s-au hotarat brusc sa ne comunice ca nu vor verifica daca actiunea Procurorului General, membru de drept al CSM, a fost sau nu determinata de alte motivatii decat de cele strict juridice.


Amintim ca omul de afaceri Ilie Carabulea a fost trimis in judecata, alaturi de fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Apostu, dupa ce procurorii DNA au stabilit ca, la insistentele lui Carabulea, Apostu ar fi promis o interventie pe langa Kovesi, pentru ca aceasta, in virtutea functiei pe care o are, sa promoveze recursul in interesul legii cu privire la problema pe care o avea in instante compania Atlassib, si anume modul de stabilire a diurnei pentru angajatii care erau trimisi in strainatate.

Tropcea a refuzat sa o verifice pe Kovesi, dar a sustinut ca un memoriu pentru acest RIL a fost trimis de la Ministerul Justitiei

Judecatoarea Mihaela Tropcea a mentionat, in raspunsul transmis Lumeajustitiei.ro ca, in 20 octombrie 2010, atunci cand Sectia pentru Procurori a CSM a fost investita cu solutionarea cererii de avizare a retinerii si arestarii preventive a prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Apostu, Inspectia Judiciara a CSM a avut acces la dosarul penal nr. 92/P/2010, si, in urma verificarilor efectuate, „nu s-au constatat indicii cu privire la savarsirea unei abateri disciplinare sau incalcari ale Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor de catre Procurorul General al Romaniei”. Ceea ce nu spune judecatoarea Mihaela Tropcea este ca nici nu avea cum sa constatate vreun indiciu Inspectia Judiciara, intrucat, la acea data, Kovesi nu promovase recursul in interesul legii. Sefa Inspectiei CSM a recunoscut, in acelasi raspuns, ca Procurorul General al Romaniei a formulat recursul in interesul legii de abia la data de 17 decembrie 2010, prin urmare, “verificarea” facuta de Inspectie mai devreme de aceasta data nu avea cum sa duca la Kovesi.

Mai mult, judecatoarea Mihaela Tropcea a precizat in raspunsul transmis Lumeajustitiei.ro ca unul dintre memoriile in baza caruia a fost promovat recursul in interesul legii a fost transmis la Parchetul General de la Ministerul Justitiei. Desigur, Tropcea nu mentioneaza nimic despre celelalte patru memorii inregistrate de Atlassib la Cabinetul Procurorului General si nici despre discutia interceptata intre Apostu si Ioan Lascu, tatal lui Kovesi, in care acestia stabilesc sa ii spuna lui Carabulea sa faca un memoriu catre Procurorul General, pentru ca acesta sa promoveze recursul in interesul legii. Se ridica totusi o intrebare: daca Inspectia Judiciara nu a verificat in niciun fel implicarea lui Kovesi din alte motive, in afara de cele juridice, in promovarea recursului in interesul Legii, de unde stie judecatoarea Mihaela Tropcea ca un memoriu a fost transmis de la MJ la Parchetul General?

* Cititi aici raspunsul transmis Lumeajustitiei.ro de Inspectia Judiciara a CSM, la mai bine de o luna de la dezvaluiri

 

 

 

Comentarii

# pompiliu bota date 13 May 2011 17:05 -1

V-am promis că vom formula noi denuţ la DNA. Nu are scăpare Luluţa!

# om simplu date 13 May 2011 18:35 +1

As avea si eu o intrebare,asa ca omul de rand,cine ar cerceta impartial pe judecatorul Mihaela Tropcea,deoarece abateri disciplinare a comis la greu,cat priveste savarsirea infractiunilor prev de art.246 si 31 C.P. non stop.Si aici nu ma refer la competenta deoarece se cunoaste ci la persoana curajoasa care ar avea cutezanta sa faca asa ceva.Cine si de ce o tine in functie ? 80 % din imaginea nefavorabila a C.S.M se datoreaza acestei beladone .

# ping date 14 May 2011 18:30 0

;-) http://cristidanilet.wordpress.com/2011/03/30/ghidul-de-selectie-a-candidatilor-la-iccj-trebuie-respectat/ ------------ blogul lui CD impreuna cu cele c omentate - sunt mai interesante; probabil ca luju se va multumi cu raspunsul CSM - daca luju are spatiu ---- va lua initiativa unor interviuri cu toti candidatii la CSM din partea s.civ. ---------- " Cei cinci candidati sunt: Georgiana Iorgulescu, propusa de Asociatia Magistratilor din Romania, Centrul de Resurse Juridice si Asociatia Pro Democratia; Radu Cornel Andreica; propus de Liga pentru Aapararea Drepturilor Omului; Doinel Dinuica, Universitatea Spiru Haret; Virgil Melnic, Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie; Ovidiu Horea Maican, Fundatia Freedom House. " restul este vanare de vant, mai bine cunoasteti lumea :-|

# raspunsuri mincinoase ! date 15 May 2011 13:20 -1

Am primit unn raspuns mincinos de la aceasta "inspectie" , in fapt un organism facut sa acopere mizeria din justitie ! imi produce o sila imensa lipsa de verticalitate a acestor "rame" ale puterii .Rusine !

# pompiliu bota date 15 May 2011 17:49 -2

ART. 170 cod penal: Omisiunea de a denunta de indata savirsirea vreuneia dintre infractiuni ... se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Nu se pedepseste persoana care mai inainte de a se fi inceput urmarirea penala pentru infractiunea nedenuntata, incunostinteaza autoritatile competente despre acea infractiune sau care, chiar dupa ce s-a inceput urmarirea penala ori dupa ce vinovatii au fost descoperiti, a inlesnit arestarea acestora.

# pompiliu bota date 15 May 2011 17:53 0

Omisiunea sesizarii organelor judiciare ART. 263 c.p. Fapta functionarului public care, luind cunostinta de savirsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a procurorului sau a organului de urmarire penala, potrivit legii de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani. Daca fapta este savirsita de catre un functionar public cu atributii de conducere sau de control, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 7 ani.

# pompiliu bota date 15 May 2011 17:56 0

ART. 227 c.p.p. - ,,(1) Orice persoana cu functie de conducere intr-o unitate la care se refera art. 145 din Codul penal sau cu atributii de control, care a luat cunostinta de savirsirea unei infractiuni in acea unitate, este obligata sa sesizeze de indata pe procuror sau organul de cercetare penala si sa ia masuri sa nu dispara urmele infractiunii, corpurile delicte si orice alte mijloace de proba. (2) Obligatiile prevazute in alin. 1 revin si oricarui functionar care a luat cunostinta despre savarsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile."

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva