psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

JUDECATORII S-AU SATURAT DE “MAMA CATUSELOR” - UNJR o someaza pe Laura Kovesi sa inceteze presiunile la adresa CCR: “A cere Curtii Constitutionale sa puna deoparte Constitutia si sa nu examineze cauza cu care este sesizata strict prin prisma primatului Constitutiei inseamna pur si simplu a abandona statul de drept si a reveni la justitia de tip totalitar facuta in piata publica... Sunt exprimate in spatiul public, in mod repetat, opinii ce nu se bazeaza pe Constitutie, ci pe oportunitate“

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

13 June 2016 14:49
Vizualizari: 27300

Turul de forta facut de sefa DNA Laura Kovesi in presa de casa pentru mentinerea abuzului in serviciu in forma actuala, interpretat de multi ca o presiune la adresa judecatorilor CCR care trebuie sa se pronunte in curand pe posibila dezincriminare a acestei infractiuni, i-a scos din sarite pe judecatori. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto) a iesit public luni, 13 iunie 2016, cu un comunicat de presa in care ii cere sefei anticoruptilor sa inceteze cu presiunile la adresa judecatorilor CCR si sa respecte suprematia Constitutiei intr-un stat de drept. In opinia UNJR, prin declaratiile pe care le face Laura Kovesi se incearca inocularea ideei ca daca abuzul in serviciu ar fi eliminat din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, “s-ar opri lupta anticoruptie, acestia ajungand sa faca petitii pentru a cere CCR sa decida in modul dorit de DNA”.


In opinia UNJR, declaratiile pe care "mama catuselor" Laura Kovesi le face “reprezinta o forma de presiune asupra Curtii Constitutionale care e neconforma cu statutul de magistrat si principiul separatiei puterilor in stat”.

Or, arata UNJR in comunicatul sau, faptul ca Laura Kovesi cere judecatorilor CCR sa lase Constitutia deoparte si sa nu examineze cauza prin prisma Legii fundamentale, ci sa tina cont de petitiile care au aparut din parte anumitor grupuri de cetateni, ori formatori de opinie, care sustin la randul lor mentinerea abuzului in serviciu, reprezinta “pur si simplu a abandona statul de drept si a reveni la justitia de tip totalitar facuta in piata publica, nu in baza legii, ci a vointei poporului”.

In final, UNJR apreciaza ca declaratiile Laurei Kovesi se bazeaza pe oportunitate.

Cititi aici comunicatul UNJR din data de 13 iunie 2016:

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita public procurorului-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, precum si liderilor de opinie, sa inceteze presiunile asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu reglementat de Legea 78/2000.

Declaratiile doamnei procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, potrivit carora o decizie a CCR in privinta abuzului in serviciu intr-un alt sens decat cel sustinut de DNA ar fi "o incetare a luptei anticoruptie in Romania" si "un semnal pe care statul roman il da: <Gata, am luptat destul cu coruptia, nu mai trebuie sa luptam cu coruptia, nu mai trebuie sa investigam acest gen de fapte>", reprezinta o forma de presiune asupra Curtii Constitutionale care e neconforma cu statutul de magistrat si principiul separatiei puterilor in stat.

In baza acestor afirmatii repetate prin diverse mijloace de comunicare in masa, amplificate apoi de diversi formatori de opinie, cetatenilor li s-a inoculat ideea ca s-ar opri lupta anticoruptie, acestia ajungand sa faca petitii pentru a cere CCR sa decida in modul dorit de DNA.

DNA a transmis un punct de vedere oficial, institutional, Curtii Constitutionale cu privire la abuzul in serviciu, folosirea presiunii populare asupra Curtii iesind din cadrul democratic.

A cere Curtii Constitutionale sa puna deoparte Constitutia si sa nu examineze cauza cu care este sesizata strict prin prisma primatului Constitutiei inseamna pur si simplu a abandona statul de drept si a reveni la justitia de tip totalitar facuta in piata publica, nu in baza legii, ci a vointei poporului.

Situatia este ingrijoratoare, deoarece, din nou, inaintea unei decizii a Curtii Constitutionale cu implicatii importante asupra justitiei si vietii sociale, sunt exprimate in spatiul public, in mod repetat, opinii ce nu se bazeaza pe Constitutie, ci pe oportunitate.

Romania este o democratie constitutionala, iar oricine afirma, direct sau indirect, ca lupta anticoruptie permite incalcarea Constitutiei, submineaza statul de drept si saboteaza insasi legitimitatea luptei impotriva coruptiei.

In Romania, fiecare cetatean este egal si se supune in fata legii, legea fundamentala fiind Constitutia, iar Curtea Constitutionala "garantul suprematiei Constitutiei". Pentru a avea un stat de drept functional in Romania, fiecare cetatean si institutie trebuie sa respecte acest cadru legal instituit de Constitutie.

UNJR recunoaste si incurajeaza dreptul de a exprima opinii vis a vis de activitatea institutiilor publice, insa sublinieaza, ca, in special cand vorbim de justitie, acestui drept ii corespunde obligatia de a exprima aceste opinii fundamentat pe lege, avand mereu in vedere necesitatea de a prezerva increderea cetatenilor in respectarea acesteia.

In avizul nr. 18 (2015) al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni se mentioneaza ca "puterea judecatoreasca nu trebuie sa incurajeze niciodata neascultarea si lipsa de respect fata de puterea executiva si cea legislativa".

Aceasta recomandare este pe deplin aplicabila tuturor magistratilor, nu doar in raporturile cu celelalte puteri, ci, cu atat mai mult, in raport de activitatea Curtii Constitutionale, a carui rol constitutional este si acela de a asigura separarea si controlul reciproc dintre cele trei puteri in stat.

Rolul primordial pe care Curtea Constitutionala il indeplineste, de garant al suprematiei Constitutiei, chemata sa se pronunte asupra constitutionalitatii legilor si sa solutioneze conflictele juridice de natura constitutionala intre autoritatile publice, implica, asadar, respect din partea celorlalte trei puteri.

La fel ca si in cazul reprezentantilor puterii legislative sau executive si reprezentantii autoritatii judecatoresti trebuie sa evite pozitii publice care sa aiba ca efect fie crearea unei presiuni publice asupra Curtii Constitutionale, prin dezvoltarea unei asteptari a publicului ce poate sa nu fie conforma cu exigentele constitutionale, fie prin transmiterea unui mesaj de neincredere in competenta si integritatea Curtii Constitutionale.

Comisia de la Venetia a subliniat, in 2012, ca "independenta si neutralitatea Curtii Constitutionale sunt puse in primejdie daca alte organe ale statului si membrii lor o ataca public. Aceste atacuri nu sunt compatibile cu pozitia Curtii, de garant al suprematiei Constitutiei, si poate aduce atingere independentei si inamovibilitatii judecatorilor Curtii, care sunt garantate constitutional."

"Ne ingrijoreaza extrem de mult faptul ca se inoculeaza tot mai des cetatenilor ideea ca, prin deciziile pe care le pronunta, Curtea Constitutionala ar deveni un inamic al luptei impotriva coruptiei, un inamic al cetatenilor. Aceste precedente pot fi catastrofale pe termen lung, pentru ca dinamiteaza increderea publicului intr-o institutie fundamentala intr-un stat democratic, ultimul bastion impotriva incalcarilor Constitutiei. In fiecare stat in care s-a incercat incalcarea statului de drept, prima institutie atacata a fost Curtea Constitutionala, tocmai datorita rolului fundamental pe care aceasta il joaca intr-o democratie.

Infaptuirea justitiei si lupta anticoruptie nu se poate duce decat in cadrul prevazut de Constitutie, altfel Romania se indeparteaza de la democratia constitutionala si stat de drept", a spus judecator Dana Girbovan, presedintele UNJR.
Uniunea Nationala a Judecatorilor reia apelul, facut si in trecut, adresat atat membrilor celor trei puteri, cat si presei, sa inceteze de indata orice tip de presiune la adresa Curtii Constitutionale si sa respecte suprematia Constitutiei intr-un stat de drept
".

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 13 June 2016 13:20 +21

probabil ca nu mai este mult pina departe.poate se trezesc si sindicatele ,,magistratilor,,CEVA NU/I BINE VACILOR NOASTRE,VINE TATA CU PIEILE PE BAT..........am asa ,,o vaga,,senzatie ca ceva se intimpla in subteran.cred ca dna/ul este pe ,,desfintatelea,,....si se cam si aglomereaza funia in sac si cu sprincenata la ccr!!!!!!!!!!!!!!!!

# DODI date 13 June 2016 14:13 +21

Vocile ar trebui să devină un cor. Poate așa va auzi și nulitatea de ciolanis și o va pune cu botul pe labe pe șturlubatica luluța. Câtă vreme avem organisme ale statului conduse de nulități și de neprofesioniști, asistăm la violarea legilor și a bunului simț de către ființe care se cred mai presus de omul de rând și pentru care legea este opțională (gen hăhăilă cu constituția, stoica cu șantajul, luluța cu CCR, zgonea cu parlamentul, etc).

# Poporul roman date 13 June 2016 14:27 +26

Nu pot decat sa salut judecatorii onesti care incrimineaza pe buna dreptate mani******rile ordinare ale DNA. Privind cu scarba imaginea jalnica de astazi cu coada formata pe scari, inteleg ca "apostola justitiei" devine din ce in ce mai disperata simtind cum incepe sa i se surpe piedestalul de mucava. Cum isi permite aceasta parvenita sa faca presiuni pe CCR sub pretextul, ca vezi-Doamne, daca se dezincrimineaza abuzul in serviciu in forma actuala ramane ea fara dosare cu prejudicii umflate din pix de sute de milioane de euro (ca doar hartia suporta orice). Pai, pe principiul asta sa mai propuna si alte legi neconstitutionale care sa-i dea prilejul sa deschida noi dosare, alte sute de milioane umflate si de la an la an bilantul DNA va fi din ce in ce mai "impresionant" in fantasmele ei lugubre.

# mulder, agentul mulder date 13 June 2016 14:53 +11

eu m-am cam saturat de luarile de pozitie/pozitii ale tuturor! Ma intreb daca vor sa se inscrie in vreun partid si kovesi si restul magistratilor care se ameninta intre ei. Societatea e bolnava din cauza unor astfel de mentalitati. Daca o lasati sa urle cat vrea (pe kovalact, pe livida), timp in care va faceti treaba cum trebuie, nu ar exista presiune din partea nimenui. Asa, SRI va ameninta cu ce spagi luati si ei afla (sau alte puneri in dependenta), aia de la DNA va aresteaza si va pun sub acuzare sub motive puerile (rochii, capre, haina de blana sau alte avioane), tariceanu zice dar nu are initiativa etc. Mai treceti frate de la vorbe la fapte si atunci o sa putem sa ne petrecem cu totii viata in normalitate!!!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 13 June 2016 15:58 +4

PTR MULDER//prietene si tu vladi,nu ai sa vezi ASA CEVA!!!!!mermelacii(ca tot ma acuza unii ca nu stiu ce sint aia)prefera IOBAGIA SI SCLAVIA de care ziceai tu mulder!!!SI NU POTI FACE BINE UNORA CU SILA!!!!!!!!!IN FOND LE PLACEEEEEE!!!!!!ASA CA DIN PARTEA MEA SA LE DEA DZEU SI MAI MULT ,,DIN CE LE PLACE,,INSHALAAAAAA!!!!!!!

# Camp tactic date 13 June 2016 14:58 +11

Eu nu stiam ca procurorul are dreptul la initiativa legislativa. Sau poate ca doamna Kovesi in calitate de simplu cetatean... dar de ce in timpul orelor de lucru?

# pelin date 13 June 2016 16:17 +15

L.C.KOVESI a fost propulsata faptic spre funcita de PROCUROR GEN.de catre V.Blaga,prieten cu tatal sau,primind si sprijinul lui E.Boc care a fost coleg de an si de grupa cu Kovesi,la Fac.de drept Cluj.Promovarea lui Kovesi i-a surprins pe colegii sai de facultate,intrucat fusese o studenta mediocra,iar ca procuror nu se remarcase pe plan profesional,la bilantul de profil(2005)ocupand doar locul 10 din 16.A surprins mai mult renominalizarea sa in sept.2009 ca procuror general.CSM a respins categoric renumirea sa,cu 5 voturi contra si un vot.pt.Prima favorizare a coruptiei si contrabanda,de Kovesi a fost in vamile romanesti,fiind vorba de infrac.S.Blejnar.V.Comanita,Calin Vesa,Ioan Sabau,Nic.Dobrescu si altii,toti infractori vamali,executand orbeste ordinul lui Fl.Coldea.De aici a rasarit adevaratul "STAR"al DNA de azi,cu mii de abuzuri in spinare!Un Dumnezeu pe pamant!Marele "adversar al CORUPTIEI!!!!!!!!!!!!!

# cernau florin iulian date 13 June 2016 16:52 -9

daca constitutia reprezinta temelia acestei tari,de ce nu se respecta rezultatul referendumului prin care se cer 300  de parlamentari si parlament unicameral?este vointa poporului,si conform constitutiei ea trebuie respectata,asadar avem un parlament ilegitim si de aici rezulta ca toate legile promulgate in aceasta perioada devin nule

# PROFESIONALISM date 14 June 2016 13:46 +1

Ce bine ar fi fost daca s-ar fi respectat referendumul in urma caruia ar fi trebuit demis basescu! De acesta de ce nu amintesti? Sau ne facem ca uitam cum a ramas in fonctie persoana in cauza?! Chiar il cred ca si-ar fi dorit 300 de parlamentari, ar fi fost mai usor de controlat si urmarit de gasca base-pdl-sri-dna!

# Googel Man date 13 June 2016 17:52 +10

Am vazut ca CEDO i-a luat bratatile dna-ului si m-am bucurat.Am zis,gata propaganda.M-am inselat cind am vazut ca a fost inventat rapid,un nou instrument de propaganda:COADA.In rest numai de bine DNA,fa-te ca lucrezi.Ma bucur si ca UNJR a revenit la viata.

# Obs date 13 June 2016 19:30 +10

DNA a devenit de mult timp stat in stat. O singura solutie : desfiintarea directiei si infiintarea unei sectii in structura Parchetului General, cu competente si atributii riguros definite.

# nuibai date 13 June 2016 20:19 +3

De ce trebuie să fie trei feluri de procurori, cînd există un singur fel de judecători?

# dar daca nu erau niste date 14 June 2016 12:29 0

smecheri la "coada" la DNA oare se mai facea atata valve? Sau acei domni trebuie primiti cu covorul rosu acolo, indifferent in ce calitate se duc ... ca poate unii erau martori, unii denuntatori, cine stie .... romanii, in schimb, pot sta linistiti la coada peste tot, nu (la Finante, la dr. samd) si nu se mai supara nimeni asa de tare ... nu vedem breaking news-uri cu astfel de chestiuni ... o fi bine? :zzz :zzz :zzz

# pe de alta parte date 14 June 2016 13:28 +3

de ce I-o fi propus-o PONTA lui BASESCU pe Kovesi? BASESCU de ce a desemnat la DNA pe aceeasi KO? si acum ambii (si cei din jurul lor) se plang de BINOAME? :-? :-? :-?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva