JUDECATORII S-AU SATURAT DE “MAMA CATUSELOR” - UNJR o someaza pe Laura Kovesi sa inceteze presiunile la adresa CCR: “A cere Curtii Constitutionale sa puna deoparte Constitutia si sa nu examineze cauza cu care este sesizata strict prin prisma primatului Constitutiei inseamna pur si simplu a abandona statul de drept si a reveni la justitia de tip totalitar facuta in piata publica... Sunt exprimate in spatiul public, in mod repetat, opinii ce nu se bazeaza pe Constitutie, ci pe oportunitate“
Turul de forta facut de sefa DNA Laura Kovesi in presa de casa pentru mentinerea abuzului in serviciu in forma actuala, interpretat de multi ca o presiune la adresa judecatorilor CCR care trebuie sa se pronunte in curand pe posibila dezincriminare a acestei infractiuni, i-a scos din sarite pe judecatori. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto) a iesit public luni, 13 iunie 2016, cu un comunicat de presa in care ii cere sefei anticoruptilor sa inceteze cu presiunile la adresa judecatorilor CCR si sa respecte suprematia Constitutiei intr-un stat de drept. In opinia UNJR, prin declaratiile pe care le face Laura Kovesi se incearca inocularea ideei ca daca abuzul in serviciu ar fi eliminat din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, “s-ar opri lupta anticoruptie, acestia ajungand sa faca petitii pentru a cere CCR sa decida in modul dorit de DNA”.
In opinia UNJR, declaratiile pe care "mama catuselor" Laura Kovesi le face “reprezinta o forma de presiune asupra Curtii Constitutionale care e neconforma cu statutul de magistrat si principiul separatiei puterilor in stat”.
Or, arata UNJR in comunicatul sau, faptul ca Laura Kovesi cere judecatorilor CCR sa lase Constitutia deoparte si sa nu examineze cauza prin prisma Legii fundamentale, ci sa tina cont de petitiile care au aparut din parte anumitor grupuri de cetateni, ori formatori de opinie, care sustin la randul lor mentinerea abuzului in serviciu, reprezinta “pur si simplu a abandona statul de drept si a reveni la justitia de tip totalitar facuta in piata publica, nu in baza legii, ci a vointei poporului”.
In final, UNJR apreciaza ca declaratiile Laurei Kovesi se bazeaza pe oportunitate.
Cititi aici comunicatul UNJR din data de 13 iunie 2016:
"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita public procurorului-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, precum si liderilor de opinie, sa inceteze presiunile asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu reglementat de Legea 78/2000.
Declaratiile doamnei procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, potrivit carora o decizie a CCR in privinta abuzului in serviciu intr-un alt sens decat cel sustinut de DNA ar fi "o incetare a luptei anticoruptie in Romania" si "un semnal pe care statul roman il da: <Gata, am luptat destul cu coruptia, nu mai trebuie sa luptam cu coruptia, nu mai trebuie sa investigam acest gen de fapte>", reprezinta o forma de presiune asupra Curtii Constitutionale care e neconforma cu statutul de magistrat si principiul separatiei puterilor in stat.
In baza acestor afirmatii repetate prin diverse mijloace de comunicare in masa, amplificate apoi de diversi formatori de opinie, cetatenilor li s-a inoculat ideea ca s-ar opri lupta anticoruptie, acestia ajungand sa faca petitii pentru a cere CCR sa decida in modul dorit de DNA.
DNA a transmis un punct de vedere oficial, institutional, Curtii Constitutionale cu privire la abuzul in serviciu, folosirea presiunii populare asupra Curtii iesind din cadrul democratic.
A cere Curtii Constitutionale sa puna deoparte Constitutia si sa nu examineze cauza cu care este sesizata strict prin prisma primatului Constitutiei inseamna pur si simplu a abandona statul de drept si a reveni la justitia de tip totalitar facuta in piata publica, nu in baza legii, ci a vointei poporului.
Situatia este ingrijoratoare, deoarece, din nou, inaintea unei decizii a Curtii Constitutionale cu implicatii importante asupra justitiei si vietii sociale, sunt exprimate in spatiul public, in mod repetat, opinii ce nu se bazeaza pe Constitutie, ci pe oportunitate.
Romania este o democratie constitutionala, iar oricine afirma, direct sau indirect, ca lupta anticoruptie permite incalcarea Constitutiei, submineaza statul de drept si saboteaza insasi legitimitatea luptei impotriva coruptiei.
In Romania, fiecare cetatean este egal si se supune in fata legii, legea fundamentala fiind Constitutia, iar Curtea Constitutionala "garantul suprematiei Constitutiei". Pentru a avea un stat de drept functional in Romania, fiecare cetatean si institutie trebuie sa respecte acest cadru legal instituit de Constitutie.
UNJR recunoaste si incurajeaza dreptul de a exprima opinii vis a vis de activitatea institutiilor publice, insa sublinieaza, ca, in special cand vorbim de justitie, acestui drept ii corespunde obligatia de a exprima aceste opinii fundamentat pe lege, avand mereu in vedere necesitatea de a prezerva increderea cetatenilor in respectarea acesteia.
In avizul nr. 18 (2015) al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni se mentioneaza ca "puterea judecatoreasca nu trebuie sa incurajeze niciodata neascultarea si lipsa de respect fata de puterea executiva si cea legislativa".
Aceasta recomandare este pe deplin aplicabila tuturor magistratilor, nu doar in raporturile cu celelalte puteri, ci, cu atat mai mult, in raport de activitatea Curtii Constitutionale, a carui rol constitutional este si acela de a asigura separarea si controlul reciproc dintre cele trei puteri in stat.
Rolul primordial pe care Curtea Constitutionala il indeplineste, de garant al suprematiei Constitutiei, chemata sa se pronunte asupra constitutionalitatii legilor si sa solutioneze conflictele juridice de natura constitutionala intre autoritatile publice, implica, asadar, respect din partea celorlalte trei puteri.
La fel ca si in cazul reprezentantilor puterii legislative sau executive si reprezentantii autoritatii judecatoresti trebuie sa evite pozitii publice care sa aiba ca efect fie crearea unei presiuni publice asupra Curtii Constitutionale, prin dezvoltarea unei asteptari a publicului ce poate sa nu fie conforma cu exigentele constitutionale, fie prin transmiterea unui mesaj de neincredere in competenta si integritatea Curtii Constitutionale.
Comisia de la Venetia a subliniat, in 2012, ca "independenta si neutralitatea Curtii Constitutionale sunt puse in primejdie daca alte organe ale statului si membrii lor o ataca public. Aceste atacuri nu sunt compatibile cu pozitia Curtii, de garant al suprematiei Constitutiei, si poate aduce atingere independentei si inamovibilitatii judecatorilor Curtii, care sunt garantate constitutional."
"Ne ingrijoreaza extrem de mult faptul ca se inoculeaza tot mai des cetatenilor ideea ca, prin deciziile pe care le pronunta, Curtea Constitutionala ar deveni un inamic al luptei impotriva coruptiei, un inamic al cetatenilor. Aceste precedente pot fi catastrofale pe termen lung, pentru ca dinamiteaza increderea publicului intr-o institutie fundamentala intr-un stat democratic, ultimul bastion impotriva incalcarilor Constitutiei. In fiecare stat in care s-a incercat incalcarea statului de drept, prima institutie atacata a fost Curtea Constitutionala, tocmai datorita rolului fundamental pe care aceasta il joaca intr-o democratie.
Infaptuirea justitiei si lupta anticoruptie nu se poate duce decat in cadrul prevazut de Constitutie, altfel Romania se indeparteaza de la democratia constitutionala si stat de drept", a spus judecator Dana Girbovan, presedintele UNJR.
Uniunea Nationala a Judecatorilor reia apelul, facut si in trecut, adresat atat membrilor celor trei puteri, cat si presei, sa inceteze de indata orice tip de presiune la adresa Curtii Constitutionale si sa respecte suprematia Constitutiei intr-un stat de drept".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 13 June 2016 13:20 +21
# DODI 13 June 2016 14:13 +21
# Poporul roman 13 June 2016 14:27 +26
# mulder, agentul mulder 13 June 2016 14:53 +11
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 13 June 2016 15:58 +4
# Camp tactic 13 June 2016 14:58 +11
# pelin 13 June 2016 16:17 +15
# cernau florin iulian 13 June 2016 16:52 -9
# PROFESIONALISM 14 June 2016 13:46 +1
# Googel Man 13 June 2016 17:52 +10
# Obs 13 June 2016 19:30 +10
# nuibai 13 June 2016 20:19 +3
# dar daca nu erau niste 14 June 2016 12:29 0
# pe de alta parte 14 June 2016 13:28 +3