JUSTITIA-SPECTACOL TREBUIE OPRITA – Asociatia Lumea Justitiei cere sefului DNA Marius Voineag sa stopeze linsajul mediatic: "Redarea stenogramelor convorbirilor purtate despre terte persoane, in conditiile in care parte din politicienii vizati nici nu ar putea fi cercetati fara a li se ridica imunitatea, reprezinta o abdicare de la rolul procurorului de a fi un garant al respectarii Drepturilor Omului... Acest mod de lucru al unor procurori DNA incalca flagrant Dreptul la integritate"
Asociatia Lumea Justitiei cere noului procuror sef al DNA Marius Voineag (foto) sa stopeze linsajul mediatic al persoanelor publice, prin redarea de inregistrari despre terte persoane, care nu fac obiectul dosarelor penale. Intr-un comunicat de presa emis marti, 4 aprilie 2023, Asociatia Lumea Justitiei atrage atentia asupra faptului ca Romania risca sanctiuni pentru neimplementarea integrala a Directivei UE 2016/343 privind prezumtia de nevinovatie.
In acelasi timp, Asociatia Lumea Justitiei avertizeaza opinia publica si componentele responsabile din sistemul judiciar, in special Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei, asupra reluarii practicilor abuzive ale Directiei Nationale Anticoruptie, din perioada protocoalelor ilegale incheiate intre SRI si PICCJ, care aduc atingere imaginii unor persoane publice care au dreptul de a beneficia de prezumtia de nevinovatie.
Redam in continuare comunicatul Asociatiei Lumea Justitiei:
"Asociatia Lumea Justitiei avertizeaza opinia publica si componentele responsabile din sistemul judiciar, in special Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei, asupra reluarii practicilor abuzive ale Directiei Nationale Anticoruptie, din perioada protocoalelor ilegale incheiate intre SRI si PICCJ, care afecteaza grav imaginea unor politicieni si personalitati publice, in lipsa vadita a oricaror indicii impotriva acestora, cu consecinta producerii in societatea romaneasca a unor efecte distructive in plan politic si social.
In acest sens, in ultimele zile, in unele publicatii si emisiuni Tv au fost difuzate fragmente din Ordonanta din 28 martie 2023 emisa in dosarul penal nr. 259/P/2022 de catre procurorul Marian Dragulescu, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, care vizeaza presupuse infractiuni comise de o serie de persoane, care graviteaza in jurul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti si care au fost puse sub acuzare.
Ordonanta de 384 pagini prezinta in esenta un denunt al fostului director al CNAB George Dumitru Dorobantu (fost sef la Automobile Bavaria), alaturi de sute de pagini ce redau stenograme ale unor convorbiri telefonice interceptate cu mandat de procurorii DNA, convorbiri purtate de persoane vizate de ancheta penala, care vorbesc despre alte persoane fara a exista niciun fel de probe sau indicii ca ceea ce se afirma despre tertele persoane ar fi reale.
In discutiile libere dintre persoanele interceptate cu mandat se face vorbire de terte persoane, politicieni de prim rang, precum europarlamentarul Rares Bogdan, prim-vicepresedinte al PNL; deputatul Marcel Ciolacu, presedinte al PSD; deputatul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor; europarlamentarul Mihai Tudose, fost premier al Romaniei si altii, acestia fiind expusi direct, fara niciun temei legal, unui linsaj mediatic infernal, oprobriului public, cu consecinte greu de anticipat asupra parcursului lor politic viitor in preajma alegerilor de anul viitor.
Din cuprinsul Ordonantei DNA reiese clar ca persoanele politice mentionate in interceptari nu fac obiectul cercetarilor penale din cadrul Dosarului 259/P/2022 al Directiei Nationale Anticoruptie, si nu au nicio calitate in acest dosar, astfel incat numele acestora nu trebuiau sa fie mentionate, neexistand nicio justificare pentru ca pasajele din respectivele stenograme sa fie redate in cuprinsul Ordonantei.
Articolul 142 (6) din Codul de procedura penale stipuleaza ca: “Datele rezultate din masurile de supraveghere care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii sau care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor, daca nu sunt folosite in alte cauze penale potrivit alin. (5) se arhiveaza la sediul parchetului, in locuri speciale, cu asigurarea confidentialitatii”, urmand conform legii ca acestea sa fie distruse de catre procuror, dupa un an de la solutionarea definitiva a cauzei.
Asociatia Lumea Justitiei considera ca redarea stenogramelor convorbirilor purtate despre terte persoane, in conditiile in care parte din politicienii vizati nici nu ar putea fi cercetati fara a li se ridica in prealabil imunitatea, reprezinta o abdicare de la rolul esential al procurorului de a fi un garant al respectarii Drepturilor Omului, de a nu aduce acuzatii unei persoane fara a-i da posibilitatea de a se apara. In cazul de fata se observa ca persoanele acuzate nici nu s-ar putea apara, altfel decat in spatiul public, intrucat nu au nicio calitate in Dosarul 259/P/2022. Astfel, apararea acestora a fost nevoita sa se mute in public, in afara unui cadru procesual, in ultimele zile presa fiind plina de reactii de dezvinovatire ale respectivilor politicieni, imensul scandal public fiind fara putinta de tagada rezultatul Ordonantei DNA scurse in presa. Scandalul putea fi evitat daca procurorul pastra confidentialitatea informatiilor care nu vizau persoanele cercetate si le arhiva conform legii la sediul parchetului.
Asociatia Lumea Justitiei considera ca acest mod de lucru al unor procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie incalca flagrant Dreptul la integritate psihica prevazut de art. 22 (2) din Constitutie, care prevede ca nimeni nu poate fi supus unui tratament degradant si solicita noului procuror sef al DNA Marius Voineag sa intervina ferm si sa stopeze vechile practici ale parchetului anticoruptie in care informatii lipsite de orice suport probatoriu despre terte persoane, erau inserate dinadins in acte din anumite dosare, in scopul ca acestea, odata ajunse in presa, sa produca prejudicii considerabile de imagine unor persoane a caror vinovatie nu a fost retinuta niciodata.
Asociatia Lumea Justitiei atrage atentia noului procuror sef al DNA Marius Voineag, dar si Ministrului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii, ca Romania este vizata de Uniunea Europeana pentru netranspunerea integrala in legislatia nationala a Directivei UE 2016/343 privind prezumtia de nevinovatie, cu referiri printre altele la „declaratiile publice ale autoritatilor publice, intelese ca fiind orice declaratii care se refera la o infractiune si care emana fie de la o autoritate implicata in procedurile penale legate de infractiunea respectiva, cum ar fi autoritatile judiciare, politia si alte autoritati de aplicare a legii, fie de la o alta autoritate publica, cum ar fi ministrii si alti functionari publici”, in sensul de a fi evitate acolo unde contextul impune difuzarea publica a unor informatii, astfel incat sa nu se „creeze impresia ca persoana este vinovata inainte de a se fi dovedit vinovatia acesteia conform legii”.
Din perspectiva Directivei UE 2016/343, Asociatia Lumea Justitiei solicita noului procuror sef Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Voineag, sa prelucreze cu toti procurorii din subordine modalitatea de redactare a actelor vizand urmarirea penala, astfel incat, daca acestea au aptitudinea de a ajunge in presa sau in dosare publice, sa nu mai fie apte sa aduca prejudicii de imagine acelor persoane care nu au nicio calitate in respectivele dosare, pentru a se respecta prezumtia de nevinovatie si dreptul persoanelor la integritate psihica si imagine".
Comunicatul poate fi accesat si AICI
Sursa foto 1: Cotidianul.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Bota Pompiliu 4 April 2023 16:08 +8
# Secureala 4 April 2023 16:53 +5