K.O. la "muschetari" - Curtea de Apel Bucuresti a suspendat Ghidul CSM de promovare la instanta suprema. CSM este obligat sa reia interviurile pentru promovarea la Suprema, unde lipsa de judecatori a devenit insuportabila!
Curtea de Apel Bucuresti a admis, joi, cererea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de suspendare a Hotararii CSM 160/2011, privind aprobarea Ghidului pentru promovarea judecatorilor la instanta suprema. Decizia CAB nu este definitiva, dar este executorie. Ca atare, Consiliul Superior al Magistraturii este obligat sa inceapa in cel mai scurt timp interviurile pentru candidatii judecatori care vor sa ajunga la instanta suprema. Aceasta obligatie rezida din faptul ca procesul propriu zis poate sa dureze pana la finalul anulei, iar situatia de la instanta suprema este critica, existand un minus de 15 judecatori, din care noua doar la Sectia penala.
Acest litigiu a fost declansat dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, in luna martie 2010, sa conteste la Sectia Contencios a Curtii de Apel Bucuresti Hotararea CSM prin care a fost aprobrat Ghidul care prevedea noile metode de promovare a magistratilor la Inalta Curte,sustinand ca CSM a adaugat in mod nepermis la legile de organizare a sistemului judiciar, si ca s-a transformat in legiuitor. Mai mult, ICCJ acuzat voalat CSM ca se face responsabil de neocuparea posturilor vacante la Sectia Penala, intrucat membrii Consiliului au respins toate candidaturile pe motiv ca nu respectau prevederile Ghidului. Cererea de suspendare a Hotararii CSM a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti in 29 martie 2011.
Decizia CAB este executorie. Lia Savonea, favorita pentru a promova la instanta suprema
Curtea de Apel Bucuresti a decis, joi, sa admita cererea ICCJ de suspendare a Hotararii numarul 160 a CSM. Astfel, instanta a dispus, in dosarul nr. 2805/2/2011, de la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal urmatoarele: “Admite cererea, dispune suspendarea Hotararii 160/2011, pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in 5 zile de la comunicare”. Urmare a deciziei CAB, Consiliul este obligat sa treaca din nou, de indata, la intervievarea candidatilor pentru instanta suprema, numai ca, de aceasta data, membrii CSM nu pot face ca in 18 ianuarie, cand, in urma unei intelegeri prealabile, au chemat in bataie de joc la audieri zeci de judecatori, i-au tinut de dimineata pana seara, pentru ca la final, sa ii respinga pe toti, pe motivul ca nu sunt de acord cu modul de promovare prin interviu la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Membrii CSM au audiat, in 18 ianuarie, toti candidatii pentru Sectiile Civila si Comerciala, dar, cand au ajuns la candidatii pentru Sectia Penala, au recunoscut, in sfarsit, ca s-au inteles sa nu promoveze pe nimeni. La acel moment, fostul presedinte interimar al Curtii de Apel Bucuresti, judecatorul Lia Savonea, le-a reprosat membrilor CSM comportamentul umilitor, si a sustinut ca au tratat candidatii ca pe niste sclavi. Pe de alta parte, insa, conform informatiilor noastre, Lia Savonea este una dintre favoritele membrilor CSM, in ceea ce priveste promovarea la instanta suprema.
Inalta Curte a reprosat CSM-ului ca s-a transformat, fara drept, in legiuitor
In cererea de suspendare a Hotararii CSM, depusa la CAB, Inalta Curte a sustinut ca “In nicio reglementare (...) nu este prevazuta competenta CSM de a adopta acte cu caracter normativ prin care sa fie reglementata procedura de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie”. De asemenea,Hotararea CSMa fost criticata pentru ca, in opinia judecatorilor supremi, aceasta “adauga dispozitiilor legale cu forta juridica superioara”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# rambo judetzul 14 April 2011 17:28 -2
# Dimitrie 14 April 2011 20:34 +2
# De ce s-au grabit ca fata mare la maritat? 14 April 2011 21:10 +2
# Dickinson 15 April 2011 08:30 0