KOVESI PUSA LA COLT - Doua nume-surpriza printre candidatii pentru functia de Procuror general al Romaniei: gen.(r) avocat Dan Voinea si seful Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima. Intr-o scrisoare deschisa catre Kovesi, presedintele APR ii reproseaza acesteia stilul dictatorial, cresterea numarului de dosare nesolutionate si a numarului de inculpati achitati! (Documente)
Ravnite si nu prea, cele doua functii de Procuror general al Romaniei si procuror sef DNA! In cursa pentru aceste scaune s-au mai inscris, in afara celor pe care Lumeajustitiei.ro i-a punctat candidati la PICCJ si DNA, procurorul Elena Hack de la Parchetul Curtii de Apel Brasov (n.red.- pentru functia de Procuror general al Romaniei), care a candidat si pentru un loc in CSM dar nu a castigat, dar si doua nume-surpriza. Este vorba de generalul in rezerva magistrat Dan Voinea (foto 1), fost sef al Sectiei Parchetelor Militare (n.red.-azi avocat), precum si procurorul Constantin Sima (foto 2), presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania. Despre generalul Voinea toata lumea stie ca este persoana care a incercat sa descopere toate enigmele Revolutiei si a si reusit sa trimita cateva dosare cu persoane extrem de importante in fata instantei, dar la un moment dat a intrat in conflict direct cu fostul ministru Monica Macovei si cu Codruta Kovesi care a fost urecheata din cauza acestor dosare chiar de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Voinea, cu gandul la dosarele „Revolutiei” si la un management care s a recredibilizeze procurorii!
Fostul sef al Parchetelor Militare, Dan Voinea, care la ora actuala este avocat si lucreaza voluntar si la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, ne-a declarat in legatura cu aceasta decizie pe care a luat-o: ”In primul rand, gandul meu a fost tot catre rezolvarea dosarelor Revolutiei ramase nesolutionate! Apoi, e vorba de modul in care viitorul management al acestei institutii trebuie sa duca la recredibilizarea procurorilor. Aici m-as referi la o schimbare de mentalitate, in modul de abordare, de catre procurori, a victimelor care se adreseaza, asa cum e normal in statul de drept, procurorului pentru rezolvarea plangerilor lor. Eu consider ca trebuie sa ne diferentiem de procurorul din statul totalitar, in care acesta era stapanul absolut al actului de justitie, si sa lasam decizia pe seama judecatorului, iar procurorul, pentru a fi credibil, trebuie sa-si adapteze stilul de lucru la cerintele societatii moderne dupa modelul statelor civilizate, cu multa experienta in lupta impotriva criminalitatii. Procurorul este in slujba cetateanului, nu in slujba vreunui partid politic, asa cum am vazut ca s-a intamplat in aceasta vara a referendumului cand multi dintre fostii mei colegi au ajuns in situatii ridicole, excesive si neconforme cu statutul unui anchetator dintr-un stat democratic Pe de alta parte, asistam la o criza a actului juridic, prin gresita gestionare a procedurilor de urmarire penala. O tara in care a crescut numarul de dosare si numarul celor trimisi in judecata este o tara in care a cescut infractionalitatea, ceea ce obliga la o reevaluare a modului de abordare a fenomenului coruptiei si crimei organizate. Eu cred ca am experienta necesara sa aplic un proiect de management cu parghii de redresare a tuturor acestor aspecte pe care vi le-am semnalat”.
Procurorul Sima afirma ca a fost convins sa candideze chiar de procedura instituita de ministrul Pivniceru!
Un alt procuror care a luat decizia de a candida pentru functia de Procuror General al Romaniei este chiar presedintele APR, Constantin Sima. Acesta a fost singurul care a ales calea transparentei deciziei sale si, intr-o scrisoare catre colegi, arata ca „nu carierismul, arivismul sau alte sentimente blamabile m-au determinat sa iau aceasta decizie”. Pe de alta parte, procurorul Sima afirma: ”Am luat aceasta decizie intrucat eforturile ministrului justitiei de a institui o procedura onesta, echitabila si transparenta trebuie sa-si gaseasca ecou in randul magistratilor”. Presedintele APR sustine ca a insistat pe langa alti colegi sa faca acest pas si arata ca ”nu are nicio importanta daca cineva dintre noi va reusi sa fie suficient de convingator pentru a obtine nominalizarea. Important este sa sprijinim aceasta procedura pentru ca aceasta sa devina regula si pentru ca orice magistrat care se considera onest, impartial si care apreciaza ca isi face datoria acolo unde a fost numit sa poata avea acces la procedurile de promovare la cea mai inalta functie. Nu putem trata la nesfarsit cu neincredere orice demers ramanand in randul celor de pe margine care nu-si asuma vreun risc, vreo raspundere. Am sprijinit numirea unui magistrat ca ministru al Justitiei si voi sprijini in continuare eforturile efectuate ale acestuia din postura de membru al Executivului pentru ridicarea calitatii actului de justitie si pentru consolidarea statutului magistratului”.
Kovesi, mustruluita de seful APR
Pe de alta parte, presedintele APR are si o scrisoare deschisa adresata procurorului Laura Codruta Kovesi, in care ii reproseaza acesteia modul in care s-a despartit de colegii cu care a lucrat in PICCJ si care sustine ca ar fi fost mai utile observatiile din partea multora dintre cei cu care a lucrat decat medalia de pe Presedintele Romaniei si felicitarile de la CSM. „Impresia noastra este ca ati evitat pe cat posibil confruntarile de idei cu cei ce nu le impartaseau pe ale dumneavoastra. Va reamintim aici doar modul in care ati inteles sa organizati in ultimii sase ani sedintele de bilant ale activitatii Ministerului Public in care aveau dreptul la cuvant numai dumneavoastra si invitatii din afara institutiei, nu si procurorii de la unitatile de parchet din teritoriu. Un asemenea stil de desfasurare a bilantului activitatii Ministerului Public este unic in istoria pre si postdecembrista a institutiei noastre”. In aceasta scrisoare catre Kovesi, seful APR pune degetul pe rana explicand fostului sef ca rapoartele de activitate nu sunt tocmai imbucuratoare, intrucat stocul de dosare de solutionat ”aproape ca s-a dublat in ultimii sase ani”, s-a dublat numarul cauzelor cu autor neidentificat, a crescut numarul inculpatilor achitati definitiv din 2009 pana in 2011. ”Pe langa aceste date care infatiseaza un tablou de ansamblu nu prea linistitor al Ministerului Public, exemplele cu trimiterea in judecata a unor persoane corupte mai mari sau mai mici sunt extrem de palide”, a punctat presedintele APR in scrisoarea catre fostul procurorul general al Romaniei.
Culmea, insa, procurorul Laura Codruta Kovesi apare cu candidatura depusa pentru DNA chiar din ziua in care a primit, in regim de urgenta, din partea CSM Ok-ul detasarii sale la MAE, la cererea MJ catre ministrul Titus Corlatean.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Nimeni 4 October 2012 18:12 +5
# Asta da tupeu 4 October 2012 19:34 +3
# top secret 4 October 2012 20:41 +6
# BILOI 4 October 2012 18:27 -2
# sile 4 October 2012 18:27 +10
# Manfred 4 October 2012 18:40 0
# D.Ober.Man 5 October 2012 12:28 +1
# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei...,, 4 October 2012 18:47 -3
# xxx dosar penal lulutza 4 October 2012 20:25 -3
# Au innebunit salcamii 4 October 2012 20:40 +1
# BERCEA MONDIAL : e manevra lu frații miei .....,, 5 October 2012 12:20 +1
# Marian 4 October 2012 19:32 -15
# dody 4 October 2012 19:58 +3
# CI 4 October 2012 20:57 -3
# Under level 4 October 2012 21:00 +11
# de haz si de necaz 4 October 2012 21:13 +4
# Hortensia Candidat Procurarescu 4 October 2012 21:19 +3
# gioni cash 4 October 2012 21:36 +3
# Hortensia Candidat Procurarescu 4 October 2012 21:54 +7
# colegul 4 October 2012 22:15 +6
# LEX 5 October 2012 10:39 0
# KK Lex 5 October 2012 15:35 0
# Laurenţiu 4 October 2012 23:34 +9
# io 5 October 2012 14:22 0
# io 5 October 2012 14:24 0
# viola 5 October 2012 15:16 0
# VASILE 6 October 2012 12:35 +2
# Anghel Gheorghe 6 October 2012 23:17 0
# REVOLUTIONAR INDIGNAT/avocat 7 October 2012 18:23 0
# Maria 17 October 2012 08:00 0