KOVESI, SOMATA SA DEA EXPLICATII – Fostul director AVAS Jean-Catalin Sandu, inculpat in “Dosarul Telepatia”, ii cere sefei DNA sa spuna cum a calculat ca acuzatiile se vor prescrie in decembrie 2014: “Toate textele in vigoare legate de institutia prescriptiei din Noul Cod Penal contrazic sustinerile dumneavoastra”. Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a condamnat presiunile Codrutei Kovesi asupra judecatorilor: “Isi permite din inalta ei functie sa incalce legea” (Solicitarea)
Presedintele fondator al PC Dan Voiculescu a acuzat-o recent pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi (foto), ca face presiuni asupra judecatorilor din “Dosarul Telepatia” si i-a cerut acesteia sa explice cum a ajuns la concluzia ca aceasta cauza se va prescrie in luna decembrie 2014. Anterior, un alt inculpat din “Dosarul Telepatia” i-a trimis o solicitare sefei DNA Laura Codruta Kovesi, in care ii cere sa lamureasca aceleasi aspecte privind pretinsa prescriere a acuzatiilor la finele acestui an. Este vorba despre Jean-Catalin Sandu, fost director general al AVAS si administrator al unei societati din grupul de firme Grivco.
In 4 iunie 2014, Jean-Catalin Sandu i-a cerut Laurei Codruta Kovesi sa ii explice care este baza legala a afirmatiilor potrivit carora “dosarul lui Voiculescu se va prescrie in luna decembrie”. De asemenea, Sandu i-a transmis sefei DNA ca toate textele in vigoare referitoare la institutia prescriptiei existente in Noul Cod penal contrazic sustinerile acesteia.
Iata solicitarea trimisa de Jean-Catalin Sandu:
“Subsemnatul Sandu Jean-Catalin domiciliat in (…), inculpat in Dosarul nr. 25497/3/2012** (cunoscut sub numele de “Dosarul ICA” sau “Telepatia”), aflat in prezent pe rolul Curtii de Apel Bucuresti in faza de judecata a apelului, si termen fixat in data de 10 iunie 2014,
avand in vedere afirmatiile facute de dvs in spatiul public conform carora, dupa calculele DNA “dosarul lui Voiculescu se va prescrie in luna decembrie”
va rog sa aveti amabilitatea de a-mi comunica baza legala a acestor afirmatii intrucat toate textele in vigoare legate de institutia prescriptiei din Noul Cod Penal contrazic sustinerile dumneavoastra.
Imi intemeiez aceasta solicitare atat pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cat si pe dispozitiile cuprinse in Noul Cod de procedura penala referitoare la drepturile procesuale ale inculpatului.
Am rugamintea ca informatiile solicitate sa imi fie comunicate la adresa mentionata in preambulul prezentei solicitari.
Va multumesc”
Dan Voiculescu: “Procurorul Kovesi isi permite din inalta ei functie sa incalce legea. Si aici ma refer la o lege cunoscuta, de altfel, o lege care interzice... e vorba de Legea 303 din 2004, care, la articolul 9 alineatul (1), capitolul 2, interzice absolut magistratilor sa-si exprime public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare”
Amintim ca Laura Codruta Kovesi a avut de curand mai multe iesiri publice in care a declarat ca acuzatiile din ”Dosarul Telepatia” se vor prescrie in decembrie 2014 si le-a cerut judecatorilor care solutioneaza aceasta cauza sa dea un verdict cat mai repede, indiferent de care va fi acesta. Dupa aceste declaratii, presedintele fondator al PC a condamnat public presiunile Codrutei Kovesi asupra judecatorilor din “Dosarul Telepatia”, explicand ca acuzatiile nu se prescriu la data indicata de sefa DNA si ca nici nu doreste acest lucru, ci o judecata corecta, in urma careia sa se dea un verdict.
Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, i-a solicitat sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, sa explice cum a ajuns la concluzia ca faptele retinute in sarcina sa in dosarul "Telepatia" se prescriu in luna decembrie 2014. In cadrul unei conferinte de presa organizate joi, 12 iunie 2014, liderul PC a precizat ca nu isi explica "obsesia asta pentru decembrie 2014", in conditiile in care avocatul sau, profesorul Gheorghita Mateut, i-a adus la cunostinta ca prescriptia nu poate interveni mai devreme de 2018 sau 2023, in functie de Codul penal care va urmeaza a fi retinut ca lege mai favorabila. De asemenea, Dan Voiculescu a acuzat-o pe Kovesi ca incalca Legea 303 din 2004, c are le interzice magistratilor sa isi exprime public opinia cu privire la procese aflate in derulare:
"Am vazut o preocupare foarte mare legata de celebrul dosar ICA, caruia eu ii spun "Telepatia". Preocuparea e atat de mare incat aproape, aproape ca a ajuns sa fie o isterie, atat in presa, cat mai ales din gura unor oficiali, reprezantanti ai unor institutii, aud in ultimul timp ca e mare mare problema ca se va prescrie dosarul lui Voiculescu. Si am considerat ca e, intr-un fel, obligatia mea, sa va spun cum stau lucrurile.
Nu e vorba de niciun fel de prescriptie. Profesorul Mateut mi-a spus de nenumarate ori ca prescrierea de care vorbeste doamna Kovesi e o prostie. Mi-a spus ca prescrierea in dosarul asta de care vorbim e in 2023, dupa noul Cod, si in 2021 sau 2018, dupa vechiul Cod, ca atare, nu stiu de unde obsesia asta pentru decembrie 2014. Eu am o presupunere, dar probabil ca am sa v-o spun la sfarsit.
Deci sunt doua acuzatii in dosar: prima a fost prescrisa inca de acum doi ani. In 2013, eu am facut o cerere la tribunal in care am spus ca nu vreau sa beneficez de prescriptie, vreau judecata. Judecatorul a aprobat - respectiv, doamna Constantin Gratiela a aprobat – ca cererea mea, ca sa nu se actioneze pe baza prescriptiei si procesul sa continuie. Deci, eu am cerut, repet, sa continuie procesul. Doamna judecator, atunci cand a dat celebra hotarare de condamnare, in motivatie, trece cu vederea acest episod din dosar. Ca atare, a dat o hotarare in care nu a judecat cauza. In al doilea rand, prescriptia pentru a doua acuzatie, cum va spuneam, intervine in 2018 sau in 2023.
Acum, intrebarea mea pentru toata lumea: Oare doamna Kovesi nu cunoaste Codul penal? Sau poate stie lucruri pe care nu le stim noi... Motiv pentru care o rog in mod public sa spuna de unde termenul de decembrie 2014, data la care ar interveni prescriptia in dosarul lui Voiculescu. Mi-e greu sa cred ca un procuror sef nu cunoaste Codul penal. Dar astept sa ne raspunda dumneai la aceasta problema.
Al doilea subiect, care de fapt ma ingrijoreaza mai mult decat primul, pentru ca primul e pro domo - e vorba de mine, e bine sa nu vorbesti despre tine. Dar al doilea subiect nu ma mai priveste pe mine, priveste Romania si pe romani. E vorba de faptul ca procurorul Kovesi – ca pana una-alta, Kovesi e un procuror, ca vremelnic, acum, e procurorul sef al DNA, oamenii sunt numiti in functii dupa care nu mai sunt, nimic nu-i vesnic – deci, procurorul Kovesi isi permite din inalta ei functie sa incalce legea. Si aici ma refer la o lege cunoscuta, de altfel, o lege care interzice... e vorba de Legea 303 din 2004, care, la articolul 9 alineatul (1), capitolul 2, interzice absolut magistratilor sa-si exprime public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare. Eu am facut o scriosare, care va pleca maine, in atentia ambasadorilor acreditati la Bucuresti, in atentia cancelariilor occidentale, in atentia Comisiei Europene si a Consiliulu Europei, in atentia organizatiilor internationale care se ocupa si monitorizeaza activitatea pe justitie, in care, practic, trebuie sa clarificam cum un procuror sef poate sa faca atatea greseli la rand. In mod normal – m-am uitat pe lege – ar trebui sa se aplice o sanctiune care ar duce automat la obligarea doamnei Kovesi sa se retraga din magistratura.
Si acum sa ma intorc la presupunerea mea. Presupunerea mea este ca aceasta iritare – ii spuneam eu mai devreme, poate e un termen greu, "isterie" – are la baza dorinta nebuna a cuiva, si aici ma refer la Basescu, de a ma vedea pe mine in puscarie inainte sa plece el de la Cotroceni. Si cred ca termenul asta de decembrie 2014, care coincide cu pecarea lui de la Cotroceni, a creat asa o fantasma ca mi s-ar prescrie mie dosarele in decembrie 2014.
Deci, oameni buni, inca o data, dosarele mele nu se vor prescrie pentru ca eu nu vreau. Dosarele mele trebuei judecate pentru ca vreau sa hotarasca judecatorii daca sunt sau nu sunt vinovat. Nu vreau prescriptie, nici acum, nici in 2023, vreau sa existe o hotarare judecatoreasca clara, daca sunt sau nu vinovat. Si vreau ca, cazul de la tribunal in care am fost condamnat sa fie discutat foarte serios, pentru ca nu poti sa nu accepti daca un inculpat vrea continuarea procesului, tu ca judecator, chiar daca judecatorii sunt independenti si hotarasc singuri, nu poti sa hotarasti ca tu nu mai judeci daca el vrea.
Cam astea sunt lucrurile pe care voiam sa le spun, pe de o parte, pentru a calma isteria din presa si din exprimarile, repet, ale procurorului Kovesi, iar pe de alta parte, sa spun opiniei publice ca eu nu doresc prescriere, nici acum, nici mai tarziu. Eu doresc judecata corecta, pe baza de probe si cu verdict".
Laura Codruta Kovesi: "Dosarul lui Dan Voiculescu se prescrie in decembrie"
In urma cu aproximativ doua saptamani, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat pentru adevarul.ro ca "e bine sa se dea o solutie, indiferent care ar fi ea, de vinovatie sau de nevinovatie", intrucat "dosarul lui Dan Voiculescu se prescrie in decembrie", idee reluata apoi la postul B1TV, marti 10 iunie 2014 – exact in ziua in care judecatorii din dosarul "Telepatia", Florica Duta si Carmen Constanta Balaci, de la Curtea de Apel Bucuresti, fixau ca termen de judecata data de 1 iulie 2014: "Nu este normal sa asteptam ca faptele in care sunt cercetate anumite persoane sa se prescrie si sa stam pasivi, fara a lua o decizie cu privire la vinovatia sau la nevinovatia unei persoane. (...) Cel putin din punctul nostru de vedere, ca procuror, nu are relevanta ca se schimba un membru al completului, ca noul membru care intra se face pe procedura aleatorie sau intra un judecator care este la serviciul de permanenta. Important este sa se dea o solutie in acest caz. La fel ca si in alte cazuri care au trenat pe rolul instantelor foarte mult, nu este normal ca dupa atatia ani sa nu avem o solutie si sa asteptam ca faptele sa se prescrie".
Sefa DNA i-a avertizat pe judecatorii din “Dosarul Telepatia": "In unele situatii s-au constituit dosare penale de favorizare a infractorului acolo unde s-a constatat ca tergiversarea a avut la baza diverse aspecte de natura penala"
Procurorul sef al DNA Laura Kovesi nu s-a limitat doar la a afirma ca dosarul este "in pericol de prescriere", ci a mers pana-ntr-acolo incat a pus presiune pe judecatorii din dosar, culminand cu amenintarea acestora cu dosare penale pentru favorizara faptuitorului: "Responsabilitatea principala revine membrilor completului de judecata, care stiu foarte bine care este termenul in care se prescrie dosarul, faptele care sunt retinute in dosarul respectiv. Sigur, pot sa va spun ca in alte situatii in care, spre exemplu, la procurori, s-au prescris astfel de dosare, a fost sesizata Inspectia Judiciara si s-au aplicat sanctiuni disciplinare, in unele situatii s-au constituit dosare penale de favorizare a infractorului acolo unde s-a constatat ca tergiversarea a avut la baza diverse aspecte de natura penala. Sigur ca judecatorii care judeca in general aceste dosare, nu plecam din start de la ideea ca ei sunt vinovati sau ca sunt in complicitate cu cei pe care ii judeca sau ca doresc ca faptele sa se prescrie, dar ei trebuie sa ia masuri, in asa fel sa se deruleze procesul, incat sa nu intervina prescriptia. Sunt foarte multi judecatori care, in dosarele care sunt in pericol de prescriere, pun termene saptamanal, in fiecare saptamana este termen de judecata, sau la fiecare doua saptamani, nu termene de trei luni sau de patru luni. (...) O sa ne uitam cu atentie ce se intampla in acest dosar si de altfel in toate dosarele in care exista pericolul sa intervina prescriptia".
Declaratiile Laurei Kovesi au fost imediat taxate de Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Gabriela Baltag: "Activitatea judecatorului nu poate fi supusa unor presiuni, nici intr-un caz, niciun fel de imixtiune nu poate fi exercitata asupra lui... Nimeni nu are voie sa discute despre un dosar aflat pe rol, cu atat mai mult sa sugereze ca trebuie solutionat mai repede sau mai tarziu si trebuie data o solutie oarecare... Eu nu am auzit sa existe solutii de genul celor pe care le sugereaza doamna procuror sef si cu atat mai mult sa sugerezi ca au fost cazuri cand s-au instrumentat cauze penale referitor la magistrati pentru modul in care si-au indeplinit atributiile".
*Cititi aici solicitarea trimisa de Jean Catalin Sandu sefei DNA Laura Codruta Kovesi
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# INDEPENDENTA JUSTITIEI 16 June 2014 20:00 +11
# unul din lumea cea mare 16 June 2014 20:14 +11
# mircea 16 June 2014 22:51 -9
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 17 June 2014 00:15 +7
# mircea 17 June 2014 00:51 -7
# unul din lumea cea mare 17 June 2014 01:00 +1
# mircea 17 June 2014 09:04 -6
# kovesi tziganela colonel plagiatore 16 June 2014 21:14 +9
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 16 June 2014 21:53 +4
# ERATA 16 June 2014 22:39 +4
# mircea 16 June 2014 22:49 -8
# CI 17 June 2014 00:42 -3
# ica 17 June 2014 09:55 +7
# MITRU 17 June 2014 15:35 +3
# Basescu 17 June 2014 16:24 -3
# Basescu 17 June 2014 16:26 -4
# Basescu 17 June 2014 16:29 -3
# Papulici 17 June 2014 18:19 +3
# SAHISTUL 18 June 2014 14:53 0