La DNA se asculta tot mai abitir! Si telefonic si ambiental. Numarul interceptarilor a crescut de la 353 autorizatii date in 2010, la 453 de autorizatii in 2011. Inregistrarile ambientale au fost realizate in baza a 210 autorizatii
Directia Nationala Anticoruptie este o institutie fericita pentru ca are propriul ei Serviciu Tehnic. Institutie care, prin mijloace proprii, si cu aparatura primita de la americani, asigura suportul de specialitate in timpul urmaririi penale in toate cauzele. Adica, face ascultari si interceptari ambietale audio-video. Inainte vreme, astfel de activitati erau realizate de DNA numai cu colaborarea altor institutii cu atributii specifice - SRI. Din punct de vedere functional, in cadrul Serviciului exista Biroul tehnic, Biroul telecomunicatii si Compartimentul de interventie si escorta, precum si trei centre zonale (Bacau, Cluj si Timisoara), structuri in care isi desfasoara activitatea ofiteri/agenti de politie judiciara si un specialist.
Conform ultimului Raport privind activitatea DNA, in anul 2011, numarul autorizatiilor de interceptare si inregistrare a convorbirilor telefonice si ambientale emise ori confirmate de judecatori in cauzele aflate in lucru a crescut, de la 353 de autorizatii in 2010, la 453. Deci, cu 100 mai multe. Dintre acestea, 210 autorizatii s-au dispus si cu privire la interceptarea si inregistrarea dialogurilor ambientale, fata de 219 autorizatii in cursul anului 2010. Asta inseamna ca numarul aestora a scazut un pic.
Luarea de mita, probata prin mai putine flagranturi!
In 2011 au fost mai putine flagranturi realizate decat in 2010. Serviciul tehnic si centrele zonale au contribuit, in mod direct, la constatarea a 33 infractiuni flagrante de coruptie (comparativ cu 36 in anul 2010). Asta nu inseamna ca toate dosarele in care au fost inculpati trimisi in judecata sau care au calitate de invinuiti in dosare in care sunt acuzati de luare de mita au fost prinsi in flagrant. S-a mers, in multe cauze, pe luare de mita doar in urma unor denunturi sau au fost probatorii realizate doar pe declaratii de martor si atat. Sau, au existat si cazuri in care anumite persoane au fost trimise in judecata pentru luare de mita sub forma acceptarii promisiunii.
In raportul DNA pe 2011 se subliniaza faptul ca ”punerea in aplicare a presupus, conform normelor procedural penale, realizarea inregistrarilor si imprimarea acestora pe suporturi optice, precum si intocmirea actelor procedurale subsecvente, cum ar fi, procesele-verbale de realizare a inregistrarilor, cele de redare integrala ori rezumativa a continuturilor dialogurilor si intocmirea planselor fotografice ce au cuprins imagini fixate in cursul desfasurarii activitatilor infractionale”. In instanta, insa, in ultimii ani, in majoritatea cazurilor, inculpatii, prin aparatorii alesi au contestat anumite aspecte ce tineau de realizarea interceptarilor telefonice, sau chiar stenograme in integralitatea lor, ba mai mult, au existat expertize care au dovedit ca exista colaje sau trunchierea unor convorbiri telefonice.
Operatiunile “Ochiul si timpanul” s-au facut cu sprijinul SRI, DGA si DGIPI
In anul 2011, conform raportului de bilant al activitatii DNA, ”punerea in aplicare a autorizatiilor a presupus 195 de consemne operative (71 in anul 2010) si intocmirea unui numar de 275 procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice, ceea ce a condus la probarea activitatilor infractionale, la identificarea si localizarea faptuitorilor, prin conlucrarea activa cu procurorii de caz si cu ofiterii de politie din cadrul unor structuri aflate in compunerea Ministerului Administratiei si Internelor (Directia Generala Anticoruptie sau Directia Generala de Informatii si Protectie Interna) sau ofiterii de informatii din cadrul Serviciului Roman de Informatii. Cumulat, aceste activitati de natura tehnica si criminalistica insumeaza 595 de operatiuni distincte, fata de 474 in cursul anului 2010. Serviciul tehnic a colaborat cu celelalte structuri ale directiei prin efectuarea unor activitati de natura tehnica si participarea la prezentarea activitatii Directiei Nationale Anticoruptie pe acest segment”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# doru 28 February 2012 19:15 +4
# krnk 29 February 2012 00:13 0
# Horatiu 29 February 2012 08:21 +3
# Corina 29 February 2012 11:57 0
Citeza pe Horatiu
# Horatiu 29 February 2012 13:07 +3