LAUDAROSENIE - DNA se umfla-n pene cu 32 de condamnari ramase definitive in octombrie 2012. Oglinda activitatii DNA e subiectiva pentru ca DNA nu publica si achitarile definitive, astfel ca persoanelor acuzate, dar gasite nevinovate de instanta, nu le este reabilitata imaginea!
Directia Nationala Anticoruptie condusa de procurorul sef interimar Laura Oprean (foto), delegata in octombrie 2012 de Daniel Morar in functia de procuror-sef al DNA pentru sase luni, se lauda, intr-un comunicat transmis redactiei, ca in cursul lunii octombrie 2012, in dosare de coruptie instrumentate de DNA, ”au ramas definitive un numar total de 32 hotarari judecatoresti prin care au fost condamnati 100 de inculpati, din care: un presedinte de consiliu judetean, un vicepresedinte de consiliu judetean, un procuror, un avocat, un general MApN, un sef sectie SRI, un director adjunct directie judeteana de finante publice, un fost director directie judeteana drumuri, doi directori de sucursala bancara, doi ofiteri de politie, un ofiter ISU, un ofiter jandarmi, un comisar garda financiara, trei functionari serviciu pasapoarte, trei functionari bancari, un consilier finante publice, un consilier APIA, un director de liceu si adjunctul acestuia, un director sucursala ISCIR si un inspector ISCIR, un primar de comuna si viceprimarul aceleiasi comune, trei inspectori din directie generala politie locala, 9 administratori si directori SC la pedepse cuprinse intre 5 ani inchisoare si 6 luni inchisoare cu suspendare conditionata”.
De altfel, aceste hotarari definitive se regasesc si pe pagina de internet a DNA, la sectiunea „Comunicate – hotarari definitive de condamnare”, care a fost deschisa in 2010, in baza unei hotarari de guvern care a modificat Hotararea nr. 1.346 din 31 octombrie 2007 privind aprobarea Planului de actiune pentru indeplinirea conditionalitatilor din cadrul mecanismului de cooperare si verificare a progresului realizat de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei.
Totusi, DNA nu a decis nici pana azi sa publice, in oglinda, si achitarile date pe dosarele DNA. Astfel, imaginea unei persoane care a fost acuzata dar considerata de instanta, definitiv, nevinovata ramane in continuare terfelita, opinia publica neavand de unde sa cunoasca aceste cazuri decat daca jurnalistii dau asemenea informatii direct din instanta. Tinand cont de faptul ca nu toata lumea citeste presa, iar televiziunilor le scapa, uneori, subiecte de acest gen pentru ca sunt mult mai de impact condamnarile rasunatoare, cea mai buna solutie este aceea ca DNA sa publice pe site, cu aceeasi promptitudine cu care publica condamnarile definitive, si achitarile definitive. Doar asa cei gasiti nevinovati de catre instanta mai pot spera intr-o reabilitare a imaginii, mai ales ca prejudiciile suferite de acesti ”inculpati” achitati sunt foarte mari si nimeni nu le poate reda pe de-a-ntregul prestigiul de care se bucurau inainte de a fi plimbati ca ”ursul„ prin fata camerelor de luat vederi. Contactata telefonic, Livia Saplacan, purtator de cuvant al DNA a avut o atitudine pozitiva, admitand ca ”aceasta idee a voastra este una de luat in considerare si ne vom gandi cam sa facem ca si achitarile sa fie postate pe site-ul institutiei”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Nicolae 13 November 2012 20:17 +6
# Brigostore 13 November 2012 20:54 +7
# Mantuirea 14 November 2012 00:03 +2
# antidnaccrcsmparchetani 14 November 2012 06:39 +1