27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAZARICA, LASA-TE DE POLITICA – Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar s-a apucat sa critice Legile Justitiei, fiind nemultimit ca Tudorel Toader face o directie speciala de anchetat magistratii penali si ca ia Inspectia Judiciara in subordinea ministrului Justitiei: "Ministerul Public a luat act cu suprindere si ingrijorare de modificarile anuntate de ministrul Justitiei si asupra carora procurorii nu au fost consultati in prealabil. Tragem un semnal de alarma"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 August 2017 16:26
Vizualizari: 4601

Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) a rabufnit dupa prezentarea propunerilor de modificare a Legilor Justitiei de catre ministrul Justitiei Tudorel Toader. Intr-o pozitie exprimata pe site-ul Ministerului Public, Augustin Lazar s-a apucat sa critice propunerile ministrului Justitiei, afirmand ca acestea vor "bulversa sistemul judiciar". Aratandu-se ingrijorat de propunerile de modificare a Legilor 303/2004, 304/2004 si 317/2004, Augustin Lazar sustine ca prin crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor se sugereaza ca problema coruptiei se afla in corpul magistratilor "si nu in exterior, iar "trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic," reprezinta o anormalitate, dat fiind ca Inspectia nu a fost niciodata sub tutela ministrului Justitiei.


Apreciem ca pozitia Procurorului General al Romaniei este de departe deplasata, iar Augustin Lazar trebuie sa inteleaga odata pentru totodeauna ca procurorii nu fac politica si nu se pot apuca sa critice actiunile politicului pentru ca nu le convin modificarile legislative ce urmeaza a fi adoptate.

Avem in acelasi timp convingerea ca ingrijorarile lui Augustin Lazar sunt nefundamentate si ca, in ciuda a ceea ce sustine, Ministerul Public, parte a autoritatii judecatoresti, la fel ca si alte institutii ale sistemului judiciar au fost consultate cu privire la Legile Justitiei si fiecare dintre ele au formulat o serie de propuneri pentru modificarea acestor acte normative.

Ministerul Justitiei insa, ca putere executiva, poate sau nu sa tina cont de ele in formularea propunerilor finale. La fel cum Parlamentul, in calitate de legiuitor, poate sau nu, in functie de cum considera oportun, sa modifice propunerile Ministerului Justitiei.

Asadar, Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar ar trebui sa o lase mai usor cu comentariile la adresa actiunilor politicului.

Iata comunicatul Ministerului Public din data de 23 august 2017:

"Ca urmare a solicitarilor mass-media de a prezenta un punct de vedere in legatura cu modificarile ce urmeaza a fi aduse legilor Justitiei, prezentate in cursul zilei de astazi, 23 august 2017, de catre domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Ministerul Public a luat act cu suprindere si ingrijorare de modificarile anuntate de ministrul Justitiei si asupra carora procurorii nu au fost consultati in prealabil. In acest sens, tragem un semnal de alarma in legatura cu urmatoarele modificari: crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor (sugerand ca problema coruptiei se afla in corpul magistratilor si nu in exterior, fiind singura categorie profesionala din Romania pentru care ar urma sa se creeze o asemenea structura); trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic (precizam ca, in ceea ce priveste procurorii, Inspectia Judiciara a fost cel mult in subordinea procurorului general, niciodata sub tutela ministrului Justitiei); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independentei Justitiei, de numire a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunere agreata si de MCV, constand intr-o procedura de selectie transparenta a candidatilor, realizata de catre CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justitiei, numirea fiind facuta de presedintele Romaniei.

Totodata, atrag atentia in mod ingrijorator si alte modificari care vor bulversa sistemul judiciar, precum: modalitatea de admitere la Institutul National al Magistraturii, promovarea pe loc, conditiile raspunderii magistratilor.

Precizam ca proiectul de modificare a legilor Justitiei nu ne-a fost transmis pana la acest momen si, dupa ce vom lua cunostinta de continutul integral al acestuia, vom formula un punct de vedere complet."


Sursa foto: Agerpres

Comentarii

# MIRA date 23 August 2017 17:22 +15

:-x Dle Lazar, treaba dumneavoastra este sa respectati legea iar nu sa o contestati.Ca asa scrie in Constitutie .Sau v-a bagat Codruta in cap ca voi suntetri "cineva" si va puteti permite orice in aceasta tara?Sa va iasa din cap...

# santinela date 24 August 2017 08:10 +2

Pe tine nu trebuie sa te consulte nimeni.Ba,pardon trebuie sa fi consultat dar de alti specialisti,ceva gen spitalul 9 !!!

# DODI date 24 August 2017 13:51 +1

Cine crede că zdreanță gândește se înșeală amarnic. Săracul de el răspunde doar la comenzi: sare la gâtul unora, linge dosul altora, în funcție de comenzile de la stăpânire. El stăpânește doar mersul în patru labe.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva