LAZARICA SE STERGE LA FUND CU IMPARTIALITATEA – Avertizat ca este in stare de incompatibilitate, Procurorul General Augustin Lazar a refuzat sa se abtina in CSM de la discutarea contestatiei formulata de Oana Haineala impotriva deciziei de incetare a detasarii la Ministerul Justitiei: „A aratat ca nu formuleaza declaratie de abtinere, avand in vedere ca s-a procedat fara depasirea cadrului legal”. Pana unde poate sa mearga tupeul lui Lazar? (Hotararea)
Un nou episod in care Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) sfideaza normele de drept si de bun simt. Consiliul Superior al Magistraturii a facut publica hotararea prin care Plenul CSM i-a acoperit pe Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, si pe membrii Sectiei pentru procurori, care au dispus in mod abuziv incetarea detasarii Oanei Haineala la Ministerul Justitiei, pentru a fi inlocuita din functia de secretar de stat. Este vorba despre Hotararea nr. 257 din 21 martie 2017, prin care Plenul CSM a respins contestatia Oanei Haineala impotriva hotararii Sectiei pentru procurori nr. 51 din 3 februarie 2017 a Sectiei pentru procurori a CSM, care a decis incetarea detasarii fostei presedinta a Consiliului la Ministerul Justitiei.
A fost o incetare a detasarii luata cu un singur vot impotriva, cel al lui Codrut Olaru, la propunerea Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar. O decizie prin care s-a incalcat inclusiv Regulamentul CSM privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, care prevede, la art. 9, ca: „Detasarea judecatorului sau a procurorului poate inceta anterior duratei pentru care a fost dispusa, prin hotararea Sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea celui care a solicitat detasarea ori a judecatorului sau procurorului detasat”. Deci doar Oana Haineala sau Ministerul Justitiei puteau sa ceara incetarea detasarii, in niciun caz Augustin Lazar. Interesant este insa ca motivarea Plenului CSM prin care s-a respins contestatia in anulare nu face nicio referire la acest articol de Regulament.
Inainte de prezenta motivele pentru care CSM a respins contestatia Oanei Haineala, trebuie precizat ca la discutarea cazului a participat si Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar. Adica tocmai cel care a propus incetarea detasarii Oanei Haineala, astfel incat aceasta sa fie eliminata de la Ministerul Justitiei. Culmea este ca avocata Oanei Haineala, desi nu l-a recuzat pe Augustin Lazar, a atras atentia ca acesta are obligatia de rezerva, insa Procurorul General nici nu a vrut sa auda:
„In sedinta Plenului din data de 21.03.2017, doamna procuror Oana-Andrea Schmidt-Haineala a fost reprezentata de avocat.
Avand cuvantul, doamna avocat a aratat ca domnul procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, titularul unei initiative publice in legatura cu aceasta speta, are o obligatie de rezerva, fiind necesar sa se abtina de la solutionarea contestatiei, dar nu intelege sa formuleze cerere de recuzare.
Domnul procuror general, Augustin Lazar a aratat ca nu formuleaza declaratie de abtinere, avand in vedere ca s-a procedat fara depasirea cadrului legal”.
Asdar, Augustin Lazar a propus incetarea detasarii Oanei Haineala la MJ, si-a sustinut si votat propunerea in Sectia pentru procurori a CSM, dupa care a luat parte la discutarea si votarea contestatiei formalata de Haineala. Frumos, nu-i asa?
Iata fragmente din Hotararea CSM care a musamalizat cazul Haineala, aceasta fiind atasata integral la finalul articolului:
*Cititi aici integral Hotararea CSM prin care a fost respinsa contestatia Oanei Haineala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 31 March 2017 15:53 +17
# Iulian 31 March 2017 17:20 0
# DODI 31 March 2017 19:08 +3
# Pif 31 March 2017 16:21 +1
# domino 31 March 2017 17:14 +1
# luma 1 April 2017 09:13 0
Citeza pe domino
# Edelweiss - Mujâc milog de Bukowina 31 March 2017 17:20 +2
# Erată 31 March 2017 18:09 0
# Edelweiss - Mujâc milog de Bukowina 31 March 2017 17:26 +3
# livia 1 April 2017 07:14 0
# Emanoil 1 April 2017 09:38 +2
# ceir 1 April 2017 17:39 0
# avocat traditional 2 April 2017 15:44 +1