psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

LULUTA ARE VERTIJ – Citata sa se prezinte la Comisia parlamentara miercuri, 15.11.2017, orele 10, sefa DNA Laura Kovesi da din colt in colt. A trimis o adresa in care pretinde: “Nu detin informatii si/sau documente necesare cercetarii parlamentare”. Daca nu se va prezenta, Kovesi poate fi sanctionata disciplinar pentru abaterea de nerespectare a unei hotarari CCR. Prin Decizia 611 din 3.10.2017, CCR a statuat: “Constata obligatia dnei Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului” (Decizia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 November 2017 15:00
Vizualizari: 8192

Tare mult se codeste sefa DNA Laura Kovesi (foto). Nu stie ce sa faca Luluta, daca sa se prezinte sau nu in fata Comisiei speciale parlamentare de ancheta, care verifica aspecte privind posibila fraudare a alegerilor prezidentiale din decembrie 2009 si care doreste sa afle ce cauta sefa DNA acasa la Gabriel Oprea. Citata sa se prezinte la Comisie miercuri, 15 noiembrie 2017, Kovesi a trimis un raspuns in care precizeaza ca nu detine informatii si documente necesare anchetei parlamentare, fara sa spuna ca nu se va prezenta la audieri. Cu toate acestea, Laura Kovesi trebuie sa se prezinte avand in vedere decizia CCR din 6 octombrie 2017, care a statuat ca sefa DNA are obligatia de a se prezenta la Comisia parlamentara de ancheta. Iar daca nu o va face, Laura Kovesi va savarsi o abatere disciplinara care ii poate aduce chiar si excluderea din magistratura, dupa cum vom vedea.

Astfel, Laura Kovesi a trimis, marti 14 noiembrie 2017, un raspuns la citatia primita din partea Comisiei parlamentare de ancheta in care precizeaza urmatoarele (vezi facsimil):

“In legatura cu adresa dumneavoastra nr.4c-30/139 din data 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea ca obiectul de activitate al Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential consta in analiza si clarificarea unor situatii de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de a cunoaste anumite realitati cu reverberatii in plan social, juridic sau politic.


Sens in care va aduc la cunostinta ca nu detin 'informatii si/sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare'”.


Dupa cum se poate vedea, Laura Kovesi nici nu spune ca se va prezenta, nici nu spune ca nu se va prezenta. Sefa DNA pur si simplu a transmis un raspuns ambiguu, probabil urmand sa se gandeasca pana miercuri daca va veni sau nu la comisie.

CCR o obliga pe Kovesi sa vina in Parlament

Opinia noastra este ca Laura Kovesi va sfida din nou Parlamentul. Totusi, sefa DNA trebuie sa aiba mare grija la decizia pe care o va lua, caci refuzul de a se prezenta in fata comisiei speciale de ancheta din Parlament va atrage dupa sine cercetarea ei disciplinara pentru nerespectarea hotararilor Curtii Constitutionale a Romaniei.

Asa cum se stie, prin Decizia nr. 611 din 3 octombrie 2017, Curtea Constitutionala a constatat ca Laura Kovesi a sabotat activitatea Parlamentului cand a refuzat sa vina in fata comisiei speciale de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009:

Prin conduita sa, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie nu numai ca inlatura a priori orice colaborare loiala cu autoritatea care exercita suveranitatea poporului – Parlamentul Romaniei, ci refuza sa participe la clarificarea unor aspecte legate de un eveniment de interes public (participarea in seara zilei de 6 decembrie 2009, data la care s-a desfasurat scrutinul national pentru alegerea Presedintelui Romaniei, alaturi de alte persoane care detineau functii publice - directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul adjunct al Serviciului Roman de Informatii si senatori, in locuinta domnului senator Gabriel Oprea) care, daca s-ar dovedi real, ar avea un impact major negativ in plan social, politic si juridic, prezervand, astfel, o stare de incertitudine cu privire la veridicitatea evenimentelor cercetate.

Or, prin activitatea si atitudinea sa, persoana care ocupa o functie de conducere intr-o autoritate publica a statului trebuie sa asigure prestigiul functiei exercitate, care impune o conduita legala, sociala si morala in acord cu rangul demnitatii publice, cu gradul de reprezentare si cu increderea oferita de cetateni in autoritatea statului. Exercitarea functiilor publice de conducere, ca de altfel a oricarei functii publice in stat, nu poate fi rezumata doar la indeplinirea drepturilor, obligatiilor si indatoririlor pe care le impune mandatul detinut, ci presupune a priori loialitate fata de toate valorile si principiile consacrate prin Constitutie si respect fata de celelalte autoritati publice cu care intra in raporturi de colaborare. Din acest context rezulta obligatia principiala a oricarui reprezentant al autoritatilor publice de a se prezenta si de a oferi documentele/inscrisurile sau informatiile utile si concludente in fata comisiilor parlamentare de ancheta in scopul clarificarii unor imprejurari de fapt care sa conduca la aflarea adevarului intr-o chestiune de interes public.

In concluzie, Curtea constata ca, prin refuzul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, este incalcata autoritatea Parlamentului Romaniei, organ reprezentativ al poporului, si este impiedicata desfasurarea activitatii sale, sub aspectul indeplinirii atributiilor de control prin intermediul comisiilor parlamentare”.

Tot in respectiva Decizie nr. 611 din 3 octombrie 2017, CCR a constatat ca Laura Kovesi are obligatia de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta. Se mentioneaza asta cat se poate de clar, atat in considerentele, cat si in dispozitivul Deciziei CCR:

Curtea constata obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei – Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei”.

Refuzul lui Kovesi, abatere disciplinara

Ce se va intampla insa daca Laura Kovesi nu va veni in Parlamentul Romaniei, la comisia speciala de ancheta? Este simplu. Sefa DNA va savarsi o abatere disciplinara pentru nerespectarea hotararilor CCR, iar impotriva ei va trebui declansata o ancheta disciplinara ce se va putea termina chiar si cu excluderea din magistratura.

Iata ce se prevede la art. 99 lit. ş din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor:

“Art. 99. - Constituie abateri disciplinare:

ş) nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.

*Cititi aici Decizia CCR care o obliga pe sefa DNA Laura Kovesi sa se prezinte la Comisia speciala de ancheta din Parlament

Comentarii

# mitica date 14 November 2017 15:41 +6

Si cine o sanctioneaza, Lazarica? :-|

# profesionalism date 14 November 2017 16:00 0


Citeza pe mitica
Si cine o sanctioneaza, Lazarica? :-|
Dupa excludere e numai buna de intrat in politica.

# Corina date 14 November 2017 15:53 +5

Am inteles menirea celor de la coruptia ucide. Au de aparat fiinte gingase, suave lipsite de aparare ( kövesi, macovei, zdreanta etc). Fiinte ce nu pot raspunde in fata altora, ca poate busesc in plans de emotive. Revocareaaa. Refuza insul din deal, nu-i nimic. Alta cerere de revocare. Si tot asa

# Laura date 14 November 2017 15:57 -9

Nu te duce...legea nu te obliga...iar neresoecatarea deciziei ccr se sanctiineaza daca o incalci in cadrul procedurilor penale..nu ca cetatean :lol: asa ca nu poate fi abatere de serbiciu nerespecatarea unei sarcini extraserviciu

# Magdalena Valentina Feru date 14 November 2017 16:32 +9

@Laura - Nu intelegeti ca functia de Procuror Sef nu e "serviciu", ci e o inalta functie manageriala in Stat.Si nu orice inalta functie - una tocmai in cadrul Autoritatii Judecatoresti ! Daca era inginer sau chirurg , da- sarcinile de serviciu si le poate indeplini si cu grave carente de comportament etic. Dar sa fii Procuror Sef si sa incalci cu buna stiinta hotararile CCR, sa sfidezi alaturi de CCR si Parlamentul , si cetatenii care au votat acei reprezentanti in Parlament - este o incompatibilitate imposibil de acceptat.

# Dan date 14 November 2017 22:44 +1

ghinion......cu gurita ei, ne-a spus ca nu se vede cu politicieni, in timpul liber dar ca, in calitatea pe care o detine, de Sef DNA, a fost obligata (imi vine sa rid) sa participe la diverse intilniri (chiar si pomana porcului, nu?)

# Rodica date 14 November 2017 16:07 +7

Vedeti? Când madam Pruna a zis ca drepturile sunt un lux, ne-am simțit lezați. Uite ca avea dreptate, nimeni nu are dreptul s-o adiere pe Luluta, ea e mai presus de orice. Si uite asa se dovedește falsa si teoria ca nimeni nu-i mai presus de lege. Ba da, este Luluta, superwoman. Doamne ce vremuri mizere.

# Clem date 14 November 2017 18:28 +5

Mangalitza plagiatoare dovedita trebuie sa infunde puscaria pt. distrugerea vietiilor/familiilor unor cetateni romani precum si pt. inalta tradare , de neam si tara. PS. Am I right, CIA ?

# Dan date 14 November 2017 18:45 -2

pot sa pun pariu ca Liviu Plesoianu ramine cu buza umflata si de data asta. K nu se va prezenta nici de data asta in fata comisiei pentru simplul motiv ca, ( acum am sa va aduc in atentie un scenariu probabil, la cum se desfasoara justitia in Romania) ....o apara chiar decizia CCR. Sa ma explic :...citaz ....“Curtea constata obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei – Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei”. Cu alte cuvinte, Luluta isi pregateste terenul in sensul ca, decizia CCR spune ....''de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute''.Deci , Luluta va interpreta decizia CCR in stilul

# Dan date 14 November 2017 18:54 0

propriu si personal, in sensul ca nu are obligatia de a se prezenta in fata comisiei atita vreme cit, CU PROPRIILE-I CUVINTE SPUNE : ...nu detin 'informatii si/sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare'”.....ASA DAR , Luluta nu se va prezenta la Comisie, va urma o plingere disciplinara, impotriva ei, pentru incalcarea unei decizii CCR, iar Luluta va spune ca nu are obligatia sa se prezinte in fata Comisiei decit in situatia in care ar cunoaste 'informatii si/sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare....Pune cineva Pariu ca asa se vor desfasura ''ostilitatile ''?

# Ioancea date 14 November 2017 19:02 +2

Ce e încă ciudat ca unii sunt atât de mani******ți încât neaga evidenta! Mani******te poți deveni fie ca ești cointeresat - "money" -sau cretin. Sfidezli logica simpla care se numea pe vremuri bună cuviință când spui ca nu exista stație paralel. Iar principala arma sunt unii procurori și judecători. Statul paralela la rândul lui răspunde la comenzi externe. Dulapul Sas împreună cu Luluta sunt instrumentele perfecte. Ale adevăraților stăpâni...se știu. .

# Andreas date 14 November 2017 23:50 -1

Indiferent de parerile irealiste ale unora,Curtea Constitutionala a Romaniei este o Institutie Fundamentala a Statului careia i se cuvine respect si raspuns prompt la solicitarea pt.clarificarea unor situatii ambigue privind dispozitiile Legii Supreme ,adica a Constitutiei.Indiferent de simpatiile politice ala cetatenilor,prrvederile Constitutiei trebuie respectate intocmai.

# Dan date 15 November 2017 07:21 0

Perfect de acord cu tine....dar, nu ai sa vezi asta de la Luluta....curat ghinion ......si, pentru stiinta ta, nu am simpatii politice doar o imensa scirba. Imi cer scuze pentru limbajul licentios

# Aristoteles date 15 November 2017 13:21 +1

Si cine sa o sanctioneze? CSM-ul ala unde 60% voteaza la comanda, strans uniti in jurul partidului?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva