LULUTA ARE VERTIJ – Citata sa se prezinte la Comisia parlamentara miercuri, 15.11.2017, orele 10, sefa DNA Laura Kovesi da din colt in colt. A trimis o adresa in care pretinde: “Nu detin informatii si/sau documente necesare cercetarii parlamentare”. Daca nu se va prezenta, Kovesi poate fi sanctionata disciplinar pentru abaterea de nerespectare a unei hotarari CCR. Prin Decizia 611 din 3.10.2017, CCR a statuat: “Constata obligatia dnei Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului” (Decizia)
Tare mult se codeste sefa DNA Laura Kovesi (foto). Nu stie ce sa faca Luluta, daca sa se prezinte sau nu in fata Comisiei speciale parlamentare de ancheta, care verifica aspecte privind posibila fraudare a alegerilor prezidentiale din decembrie 2009 si care doreste sa afle ce cauta sefa DNA acasa la Gabriel Oprea. Citata sa se prezinte la Comisie miercuri, 15 noiembrie 2017, Kovesi a trimis un raspuns in care precizeaza ca nu detine informatii si documente necesare anchetei parlamentare, fara sa spuna ca nu se va prezenta la audieri. Cu toate acestea, Laura Kovesi trebuie sa se prezinte avand in vedere decizia CCR din 6 octombrie 2017, care a statuat ca sefa DNA are obligatia de a se prezenta la Comisia parlamentara de ancheta. Iar daca nu o va face, Laura Kovesi va savarsi o abatere disciplinara care ii poate aduce chiar si excluderea din magistratura, dupa cum vom vedea.
Astfel, Laura Kovesi a trimis, marti 14 noiembrie 2017, un raspuns la citatia primita din partea Comisiei parlamentare de ancheta in care precizeaza urmatoarele (vezi facsimil):
“In legatura cu adresa dumneavoastra nr.4c-30/139 din data 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea ca obiectul de activitate al Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential consta in analiza si clarificarea unor situatii de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de a cunoaste anumite realitati cu reverberatii in plan social, juridic sau politic.
Sens in care va aduc la cunostinta ca nu detin 'informatii si/sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare'”.
Dupa cum se poate vedea, Laura Kovesi nici nu spune ca se va prezenta, nici nu spune ca nu se va prezenta. Sefa DNA pur si simplu a transmis un raspuns ambiguu, probabil urmand sa se gandeasca pana miercuri daca va veni sau nu la comisie.
CCR o obliga pe Kovesi sa vina in Parlament
Opinia noastra este ca Laura Kovesi va sfida din nou Parlamentul. Totusi, sefa DNA trebuie sa aiba mare grija la decizia pe care o va lua, caci refuzul de a se prezenta in fata comisiei speciale de ancheta din Parlament va atrage dupa sine cercetarea ei disciplinara pentru nerespectarea hotararilor Curtii Constitutionale a Romaniei.
Asa cum se stie, prin Decizia nr. 611 din 3 octombrie 2017, Curtea Constitutionala a constatat ca Laura Kovesi a sabotat activitatea Parlamentului cand a refuzat sa vina in fata comisiei speciale de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009:
“Prin conduita sa, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie nu numai ca inlatura a priori orice colaborare loiala cu autoritatea care exercita suveranitatea poporului – Parlamentul Romaniei, ci refuza sa participe la clarificarea unor aspecte legate de un eveniment de interes public (participarea in seara zilei de 6 decembrie 2009, data la care s-a desfasurat scrutinul national pentru alegerea Presedintelui Romaniei, alaturi de alte persoane care detineau functii publice - directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul adjunct al Serviciului Roman de Informatii si senatori, in locuinta domnului senator Gabriel Oprea) care, daca s-ar dovedi real, ar avea un impact major negativ in plan social, politic si juridic, prezervand, astfel, o stare de incertitudine cu privire la veridicitatea evenimentelor cercetate.
Or, prin activitatea si atitudinea sa, persoana care ocupa o functie de conducere intr-o autoritate publica a statului trebuie sa asigure prestigiul functiei exercitate, care impune o conduita legala, sociala si morala in acord cu rangul demnitatii publice, cu gradul de reprezentare si cu increderea oferita de cetateni in autoritatea statului. Exercitarea functiilor publice de conducere, ca de altfel a oricarei functii publice in stat, nu poate fi rezumata doar la indeplinirea drepturilor, obligatiilor si indatoririlor pe care le impune mandatul detinut, ci presupune a priori loialitate fata de toate valorile si principiile consacrate prin Constitutie si respect fata de celelalte autoritati publice cu care intra in raporturi de colaborare. Din acest context rezulta obligatia principiala a oricarui reprezentant al autoritatilor publice de a se prezenta si de a oferi documentele/inscrisurile sau informatiile utile si concludente in fata comisiilor parlamentare de ancheta in scopul clarificarii unor imprejurari de fapt care sa conduca la aflarea adevarului intr-o chestiune de interes public.
In concluzie, Curtea constata ca, prin refuzul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, este incalcata autoritatea Parlamentului Romaniei, organ reprezentativ al poporului, si este impiedicata desfasurarea activitatii sale, sub aspectul indeplinirii atributiilor de control prin intermediul comisiilor parlamentare”.
Tot in respectiva Decizie nr. 611 din 3 octombrie 2017, CCR a constatat ca Laura Kovesi are obligatia de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta. Se mentioneaza asta cat se poate de clar, atat in considerentele, cat si in dispozitivul Deciziei CCR:
“Curtea constata obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei – Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei”.
Refuzul lui Kovesi, abatere disciplinara
Ce se va intampla insa daca Laura Kovesi nu va veni in Parlamentul Romaniei, la comisia speciala de ancheta? Este simplu. Sefa DNA va savarsi o abatere disciplinara pentru nerespectarea hotararilor CCR, iar impotriva ei va trebui declansata o ancheta disciplinara ce se va putea termina chiar si cu excluderea din magistratura.
Iata ce se prevede la art. 99 lit. ş din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor:
“Art. 99. - Constituie abateri disciplinare:
ş) nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mitica 14 November 2017 15:41 +6
# profesionalism 14 November 2017 16:00 0
Citeza pe mitica
# Corina 14 November 2017 15:53 +5
# Laura 14 November 2017 15:57 -9
# Magdalena Valentina Feru 14 November 2017 16:32 +9
# Dan 14 November 2017 22:44 +1
# Rodica 14 November 2017 16:07 +7
# Clem 14 November 2017 18:28 +5
# Dan 14 November 2017 18:45 -2
# Dan 14 November 2017 18:54 0
# Ioancea 14 November 2017 19:02 +2
# Andreas 14 November 2017 23:50 -1
# Dan 15 November 2017 07:21 0
# Aristoteles 15 November 2017 13:21 +1