LULUTA SE CREDE MAI PRESUS DE LEGE – Presedintele Senatului o distruge pe Kovesi: „Avem de-a face cu o atitudine incompatibila pentru un magistrat... Procurorul sef al DNA sfideaza acum Parlamentul, situandu-se deasupra legii. Este inadmisibil ca un inalt demnitar al statului roman sa trateze cu dispret suveran si in forma continuata Parlamentul Romaniei... Ne pune mari semne de intrebare cu privire la mentalitatea si competenta profesionala a procurorului sef al DNA"
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) o desfiinteaza pe sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Intr-o pozitie publicata pe site-ul Senatului, Calin Popescu Tariceanu isi exprima dezacordul fata de decizia procurorului-sef al DNA de a refuza sa se prezinte la Parlament pentru a fi audiata in cadrul Comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 si apreciaza ca gestul Laurei Codruta Kovesi reprezinta un act de sfidare la adresa Parlamentului, fiind o atitudine incompatibila cu statutul de magistrat pe care aceasta il detine.
In pozitia sa, presedintele Senatului evidentiaza ca prin atitudinea sa Laura Kovesi se situeaza deasupra legii, opinand ca refuzul sefei DNA de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta poate demonstra o necunoastere a unor principii de drept sau ignorare a principiilor cu buna stiinta.
In acest context, Calin Popescu Tariceanu da drept exemplu faptul ca sefa DNA a invocat in motivarea refuzului sau o decizie a CSM din 2007, „ca si cand CSM ar fi organ legiuitor si ar putea sa acorde procurorilor statutul de 'stat in stat', ceea ce, sustine presedintele Senatului, “ne pune mari semne de intrebare cu privire la mentalitatea si competenta profesionala” a Laurei Codruta Kovesi.
Prezentam integral pozitia presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu fata de refuzul Laurei Kovesi de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta:
"Am luat act cu surprindere de refuzul procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, de a se prezenta pentru audieri in fata Comisiei speciale de ancheta a Parlamentului.
Motivatia refuzului sau demonstreaza fie o necunoastere a unor principii de drept, fie ignorarea acestora cu buna-stiinta. N-ar fi pentru prima data, daca ne amintim de initiativa anchetarii Guvernului de catre DNA invalidata prompt de Curtea Constitutionala. Si intr-un caz, si in celalalt, avem de-a face cu o atitudine incompatibila pentru un magistrat, mai cu seama daca ne raportam la functia cheie pe care o ocupa in ierarhia Ministerului Public, unde ar trebui sa fie un model de profesionalism si corectitudine. Motivatia refuzului de a se prezenta in fata Comisiei este cu siguranta si o recunoastere involuntara ca s-a aflat la celebra intalnire in calitate oficiala.
Lasand la o parte pretextele total neconvingatoare in spatele carora s-a ascuns procurorul sef al DNA, mult mai relevanta mi se pare atitudinea inconsecventa a doamnei Kovesi dictata de conjunctura politica si de interesele personale de moment. Ne amintim cu totii de sloganul invocat permanent de DNA si de slujitorii sai platiti: „Daca e nevinovat, sa-si sustina cauza in instanta si va fi achitat”. Oare acest argument nu mai este valabil si acum, cand subiectul este chiar dna. Kovesi? Daca nu are nimic de ascuns in fata opiniei publice si in fata Parlamentului Romaniei, daca poate explica prezenta sa partizana ca magistrat intr-un moment de maxima importanta politica alaturi de politicieni de varf, de ce se eschiveaza de la audieri? Sa vina cu explicatii in fata Comisiei si sa-si sustina cauza. Ne amintim cu totii cand invoca articolul din Constitutie care proclama ca toti cetateni sunt egali in fata legii. Procurorul sef al DNA sfideaza acum Parlamentul, situandu-se deasupra legii. Este inadmisibil ca un inalt demnitar al statului roman sa trateze cu dispret suveran si in forma continuata Parlamentul Romaniei.
In calitate de presedinte al Senatului ma simt obligat sa subliniez rolul si responsabilitatile Parlamentului intr-o democratie si principiul controlului si echilibrului reciproc al puterilor intr-un stat. Faptul ca doamna Kovesi invoca o decizie a CSM – ca si cand CSM ar fi organ legiuitor si ar putea sa acorde procurorilor statutul de „stat in stat”, ne pune mari semne de intrebare cu privire la mentalitatea si competenta profesionala a procurorului sef al DNA.
Asa cum in SUA, tara pe care o consideram un model de democratie parlamentara, la comisiile Senatului si ale Camerei Reprezentantilor s-au prezentat insisi presedintele tarii si Procurorul General al SUA, cand au fost invitati, consider ca de aceeasi consideratie si respect trebuie sa se bucure si Comisia speciala de ancheta a Parlamentului Romaniei si vom face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru sa se intample.
Calin Popescu-Tariceanu,
presedintele Senatului Romaniei".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# NAC 9 June 2017 15:06 -14
# DODI 9 June 2017 17:56 +10
# Iulian 9 June 2017 15:11 +2
# Gagiu 9 June 2017 15:55 +5
# Tica 9 June 2017 16:19 +2
# Vasile 9 June 2017 17:33 +7
# Dreptaciul 9 June 2017 17:59 +3
# ?????? 9 June 2017 23:07 -3
# ADEVARUL 11 June 2017 08:36 0
# ?????? 12 June 2017 01:16 0
# Adi 16 June 2017 14:46 0