psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

BANCHERII ACUZA CA ACTUL DE JUSTITIE NU E OBIECTIV SI IMPARTIAL – Steven van Groningen, seful Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, s-a plans la CSM, MJ, INM si la cei 15 presedinti de curti de apel ca unele instante se pronunta impotriva legii. Bancile sunt nemultumite de practica neunitara in materia litigiilor privind rambursarea creditelor in valuta si le cer capilor Justitiei sa „umble” la judecatori in cadrul programelor de formare continua (Scrisoarea)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

8 July 2016 14:17
Vizualizari: 21473

Dupa infrangerile pe banda rulanta incasate in procesele cu clientii – in special cu victimele creditelor in franci elvetieni –, bancherii contraataca miseleste: pun presiune pe judecatori, acuza ca unele instante se pronunta impotriva legii si denunta actul de justitie ca fiind lipsit de obiectivitate si impartialitate. Consiliul Patronatelor Bancare din Romania condus de Steven van Groningen (foto) condamna practica neunitara din instante in materia litigiilor cu profesionistii avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta si le solicita mai-marilor din Justitie ca aceasta sa fie dezbatuta in cadrul intalnirilor periodice dintre reprezentantii CSM si presedintii sectiilor specializate, dar si la programele de formare continua pentru judecatori. Mai pe romaneste, bancile ar vrea ca CSM si INM sa intervina la judecatori astfel incat acestia s-o lase mai moale cu solutiile favorabile consumatorilor, aparati exemplar de avocati ca Gheorghe Piperea. Demersul, deja denuntat ca „scandalos” de judecatorii care au aflat de aceasta tarasenie, se regaseste intr-o scrisoare din 4 iulie 2016 pe care Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a adresat-o presedintelui CSM, judecatorul Mircea Aron, ministresei Justitiei, traducatoarea Raluca Pruna, directorului INM, judecatoarea Octavia Spineanu Matei, dar si presedintilor celor 15 curti de apel din tara. Concluzia documentului: Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore.


Iata ce scriu bancherii in preambulul scrisorii:

Prezentul memorandum isi propune sa aduca in atentia dumneavoastra existenta unei practici neunitare in materia litigiilor dintre consumatori si profesionisti avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta. Pe aceasta cale, va adresam solicitarea de a lua in discutie aceste aspecte de practica neunitara atat (i) in cadrul intalnirilor periodice dintre reprezentantii CSM si presedintii sectiilor specializate, cat si (ii) in cadrul programelor de formare continua dezvoltate pentru judecatori.

Totodata, fata de cele expuse mai sus, in masura in care considerati oportun, ne exprimam disponibilitatea de a va pune la dispozitie, in cadrul programelor de pregatire, specialisti din diverse zone de activitate ale institutiilor de credit cu scopul de a familiariza reprezentantii puterii judecatoresti cu specificul si particularitatea produselor financiar-bancare si a activitatii bancare in general (inclusiv din perspectiva mecanismelor prin care bancile obtin sursele de finantare pentru acordarea imprumuturilor in valuta). In masura in care sunteti interesati de o asemenea colaborare, avem rugamintea de a ne comunica in vederea initierii demersurilor in acest sens.

Mentionam pe aceasta cale faptul ca in practica instantelor judecatoresti exista diferente de abordare care determina o mare diversitate de decizii pronuntate in solutionarea actiunilor deduse judecatii de catre persoane fizice care au incheiat cu bancile din Romania contracte de imprumut in valuta, in special in franci elvetieni (CHF) si care au solicitat conversia in lei a acestor credite.

Fata de aceasta situatie, evidentiem mai jos aspectele de drept cele mai relevante care ar trebui, in opinia noastra, sa fie avute in vedere de catre instantele judecatoresti si care ar putea determina o abordare obiectiva a judecatorilor care sunt chemati sa infaptuiasca justitia si sa puna bazele unei aplicari corecte a legilor”.

Prezentam in continuare concluzia Consiliului Patronatelor Bancare din Romania:

Consideram ca imixtiunea instantei judecatoresti in derularea activitatii unei institutii de credit ca fiind un elocvent exemplu de neintelegere sau de nesocotire a mecanismelor de piata asa cum reiese si din argumentele si rationamentele expuse in Decizia nr. 1165/2016 a Tribunalului Bucuresti-Sectia a VI-a civila pronuntata in dosarul nr. 57951/299/2014 in care a fost implicata una dintre bancile membre.

Din practica instantelor judecatoresti rezulta ca acestea fac analiza diferita a acelorasi aspecte deduse judecatii. (...)

Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore.

Sursa foto: economiczoom.ro

*Cititi aici integral scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania

Comentarii

# Ghita Bizonu' date 8 July 2016 15:31 +14

De acird ca practica este departe de a fi unifotmas. INSA NU AR FI MAI BINE ca specialisti din diverse zone de activitate bancara sa se infiormeze dintai asuora ;ehislatiei romanesti indomeniul dreptului civil si sa ia in considerare si pe cea a apararii depturilor consumatorului? Sa accpete ca o sentunta data in cazul Xulescu este valabila si in alte 40 de cazuri similare? Si sa fie mai cu grija cas nu se stie .. scirsorica lor cam pute a abuz si trafic de inflenta!

# Ghita Bizonu' date 8 July 2016 15:46 +12

Am cunoscut un caz in care unu dadea in plata o garsoniera. A luat de la banca credit in CHF , transformati in euro (vanzatorul dorea doar euro). Creditul initiala a fots de 48.000 euro, a platit 48 mii mai are de platit 68 mii!! Reifeisen.. Mai am auzit decineva czare a fots invitata la R sa semneze o modificare de contract si s aaccepte dobanda variabila. A fots amenintata cu darea in judecata .. a zis dati-ma in judecata ! Nu au dat-o in judecata. Cam asa stam cu bancile "noastre" care acum plnag cu lacrimi de crocodil

# candiano popescu date 8 July 2016 17:27 +16

Asa e, bancile sunt precum camatarii. Si ideea ca bancile sa invete judecatorii cum sa solutioneze dosarele cu banci mi se pare o presiune asupra puterii judecatoresti. Ma intreb daca se sesizeaza cineva.

# Paula date 14 July 2016 17:40 0

Am luat un credit in Chf, echivalentul de atunci a 40.000 euro, am platit 10 ani (jumatate din perioada de rambursare) si mai am de platit catre Raiffeisen 42.000 euro. Am luat RON, moneda Chf a fost doar pt calcul. Vor obtine bancile practica unitara, in final, favorabila lor. Stiu cu cine sa negocieze creditele.

# Marian date 8 July 2016 17:32 +9

Oare de ce nu se aliniază și băncile, mai bine zis sucursalele acestora la modulul de lucru ca în străinătate Dar la ei nu este totul este pe japca nu este o relație serioasa între client și banca Noi suntem catalogați doar sclavi sa le producem lor profit nu contează prin ce mijloace Asta este clasa noastră politica care nu a stabili prin legii clare și nu la dispoziția lor

# Cetateanul date 8 July 2016 17:37 +15

Ei hai! Acum cand va arde la buzunar brusc justitia nu mai este impartiala! Dar pana acum pe unde ati fost? Am uitat, in mercedesuri... Scrisoarea este clar trafic de influenta si poate si un pic de grup organizat

# capcaun date 9 July 2016 08:09 +6

Sa fie aplicata legea la o ora de maxima audienta. Prejudiciul "reclamat" este de fapt o scadere a profitului, ex: de la un miliard de euro la 700 mil ...rezulta ca acesti camatari si-au propus initial sa ne vanda inclusiv sangele, constituiti in grup infractional impreuna cu "clasa politica" patibulara si lombroziana.

# 112 date 8 July 2016 18:09 +13

Cand esti colonie orice camatar iti dicteaza.Regretabil este ca au si gasit terenul prielnic.Si ne mai miram de ce suntem saraciti si ne pleaca valorile din tara.GHINION!

# UN ROMAN date 8 July 2016 19:59 +11

ACEST ... OLANDEZ SA PLECE LA MA-SA ACASA!!! ...' DRACULUI.....

# o pensionara date 8 July 2016 20:18 +5

mai baieti....nu va mai saturati,,,,,,,ma intreb oare cum se simte grohinger asta ...cand stie ca fura banii oamenilor asa cum nici mafia nu o face......

# alex date 8 July 2016 21:31 +5

sunt niste mizerii acesti bancheri, dupa ce si-au permis sa ne calce in picioare acum isi permit sa ameninte si sa dea lectii justitiei romane. rusine lor!

# Viorel date 8 July 2016 22:35 +5

CSM-ul era singurul organism la care nu ati putut interveni direct? Pentru ca la minister usile sunt deschise intotdeauna pentru domnul Von! A venit momentul sa aflati ca inca sunt magistrati onesti in Romania!

# Dorin date 9 July 2016 01:17 +9

Cel mai grav aspect din scrisoarea bancherilor - ATENTIE: Dl Steven van Groningen de la Raiffeisen Bank vorbeste despre unificarea practicii in materia dosarelor de inghetare curs, DAR NU PRIN SESIZAREA ICCJ (care are competenta legala in acest sens), CI PRIN SCOLIREA MAGISTRATILOR IN SENSUL RESPINGERII ACESTOR DOSARE. Absolut revoltator si inadmisibil. Sa ne amintim cine este Raiffeisen Bank? Pai sa o luam pe rand: 1) Banca sanctionata in Austria, Ungaria, Bulgaria, Rusia si Romania pentru practici comerciale incorecte. Are deschise si dosare penale 2) Banca care are printre cele mai multe clauze abuzive in contractele de credit si care a modificat unilateral, cand voia dl van Groningen, dobanzile si comisioanele, incalcand astfel contractul. 3) Banca atat de lacoma care vazand ca pierde teren pe piata, desi nu voia, a inceput sa acorde credite in CHF pentru a isi recastiga pozitia pe piata. Exista pliante din care rezulta clar ca CHF-ul este cea mai stabila moneda intergalatica

# nae girimea date 9 July 2016 06:47 +5

Practica neunitara ?La nesimtirea si abuzurile tuturor bancilor ati merita sa fiti continuu abuzati in instante . A propos : nu am credit la nici o banca , dar sint indignat de stilul porcesc al bancilor care activeza in Romania sub binecuvintarea Itzikarescului

# Daniel Marius date 9 July 2016 10:09 +3

bancherii ne lasa pe drumuri...vezi Grigore Valeriu Mircea BRDGalati...scoate 2 case la licitatie si le cumpara apropiati..retineti omul este salariat are retinere 3.000 lei pe luna EVACUAT din case cei 2 giranti...ce tara este aceasta? la CEDO vrem DREPTATE!!! pe 7 am avut proces contestatie evacuare si am fost evacuat in lipsa...am accept contestatie si acum platesc sa REINTRU in casa mea...sunt fara haine, bani, mancare impreuna cu prietena pe strazi...acesta este zelul executor Chirica Mistoi Costel apropiat al BRDGalati care in genunchi au fost rugati sa ne ajute si NU au dorit. Ne-au mintit, umilit si ne-au lasat pe drumuri vanzandune casele pe bani putini

# Grigore Valeriu MIrcea date 9 July 2016 10:11 +4

Bancherii m-au ruinat pe mine familia prieteni...platesc cate 3000 ron pe luna, lasat fara case o pensionara si un bolnav fara serviciu,,,,sunt epuizat

# Ion Robu date 14 July 2016 13:50 0


Citeza pe Grigore Valeriu MIrcea
Bancherii m-au ruinat pe mine familia prieteni...platesc cate 3000 ron pe luna, lasat fara case o pensionara si un bolnav fara serviciu,,,,sunt epuizat
Sper ca ati apelat la darea in plata deja...

# Andrei date 9 July 2016 12:14 +6

Absolut de acord. Practica trebuie să fie uniformă. În toate procesele trebuie să câștige clienții, în special când e vorba de același tip de contract.

# EUGENIA date 9 July 2016 16:39 +2

DE CAND CONSILIUL PATRONATELOR BANCARE DIN ROMANIA ESTE PUTERE IN ACEST STAT ? - JUSTITIA DIN ROMANIA ESTE IMPARTIALA SI CORECTA - REPREZINTA O PUTERE A STATULUI ROMAN Sistemul bancar din Romania nu are competenta sa analizeze sa ceara sau sa critice HOTARARILE DATE DE INSTANTELE DIN ROMANIA. TREBUIE SA LE RESPECTE> -Aduc aminte ca nu se va mai repeta anomalia din anul 2010 cand a-ti mintit cot la cot cu ANPC justificand actele aditionale la contractele de credit - OUG 50/2010 prin adresa 1048/29.07.2010 .

# Ion date 9 July 2016 17:06 +3

Sarmanii bancheri cinstiti...

# Bogdan date 10 July 2016 18:30 +4

Exemplu concret de presiune asupra justitiei de catre banci.

# DODI date 10 July 2016 21:12 +5

1. Acești neica nimeni în țara lor au venit aici și acum fac valuri PENTRU CĂ LI SE PERMITE. 2. Au de partea lor pe Isărescu, care le face jocul. Prea multe mandate, dăunează. Chiar dacă sunt de președinte de bancă. Ar fi cazul să îi fie ultimul. 3. Băncile din România o duc mai bine decât altele. Ce se făceau dacă apărea și la noi o lege ca în Ungaria, cu rambursarea creditelor DOAR lei și la cursul de la data contractării creditului. Acolo băncile s-au conformat. Doar la noi cârcotesc pentru că ... isărescu (vezi legea cu darea în plată). 4. Doar noi am vândut cea mai mare bancă a țării și acum ne plângem că politica bancară nu mai e românească. Videanu și gașca au câștigat, oficial, câte 25.000 euro pentru că au ”reușit” vânzarea BCR, iar în 10 ani toți foștii salariați au fost ”convinși” să o părăsească. 5. Dacă vorbim de corupție ar trebui sesizat faptul că la noi se vorbeșlte de 30 de arginți. Milioanele sunt la PDL.

# Primarul date 11 July 2016 08:56 -2

Poate invatam si noi sa nu mai semnam ca primarii orice ne pun X si Y in fata. Nu stim de variabilitatea cursurilor, n-am auzit de piata financiara, n-am avut la noi ochelarii potriviti, am fost operati in copilalarie de apendicita, etc. Haideti sa ne trezim din somnul cel de moarte si daca nu stim ceva macar sa cautam pe Goagal ca e plin de orice informatii, daca tot ne e lene sa punem mana pe o carte. Ca poate data viitoare nu ne mai scoate nimeni din putul in care am sarit ca Tanti Roza. Creditarea nu e inginerie aerospatiala. In vest e ceva obisnuit ca muncitorii de rand sa detina portofolii de actiuni, obligatiuni, derivative, pe cand la noi familii de intelectuali nu inteleg o iota dintr-un contract de credit.

# madalina date 11 July 2016 09:01 +2

acum multi ani am lucrat in raifeisen. salariu infim, 12-14 ore de munca zilnica, fara concediu, lucru inclusiv sambata si duminica. se purtau nu noi ca si cu niste sclavi pe plantatie. vrei asa, bine, nu vrei, uite cati stau la usa...in aceeasi perioada in care persoana care se plange acum de abuzuri era presedinte si banca avea profituri imense. de ce oare atunci bancherul cu pricina nu a tinut atat la drepturile legitime ale salariatilor raiffeisen? imi aduc aminte ca erau acordate descoperiri de cont, in cuantum de 3 salarii. In perioada respectiva se monitoriza nivelul viramentelor salariale, daca iti scadea salariul virat in cont, ti se diminua suma acordata ca si credit...scria in contract...am vazut zeci de persoane lasate fara un ban inainte de craciun... veneau si ne intrebau.. eu ce pun pe masa copiilor... le-am promis cadouri, ce fac... si noi spuneam..ati semnat, asta e norma bancara. Dura viata pentru unii.

# Margo date 11 July 2016 10:17 +3

Este o presiune inadmisibila asupra justitiei. Cred ca se impune urgent ca cei in drept sa se sesizeze si sa ia masurile care se impun. Este inadmisibil ceea ce isi permite acest domn si propunerile lui "constructive" trebuie imediat anihilate. Domnilor care trebuie sa aparati democratia si sa starpiti coruptia, treziti-va si apucati-va de treaba! Din banii nostri va primiti salariile, asa ca nu mai pierdeti timpul! Asteptam o reactie adecvata!!

# Adrian date 11 July 2016 18:46 +2

De acord cu dl van gogu asta...ar trebui ca, daca tot exista definitive referitoare la inghetarea cursului, la data acordarii creditului, sa se consacre aceste definitive in legislatie, iar accesul tuturor debitorilor la acest drept sa se faca prin efectul legii :lol:

# Adrian date 11 July 2016 18:58 +2

De acord cu dl van gogu asta...ar trebui ca, daca tot exista definitive referitoare la inghetarea cursului, la data acordarii creditului, sa se consacre aceste definitive in legislatie, iar accesul tuturor debitorilor la acest drept sa se faca prin efectul legii :lol:

# Andrei date 12 July 2016 19:22 +1

Absolut de acord. Practica trebuie să fie uniformă. În toate procesele trebuie să câștige clienții, în special când e vorba de același tip de contract.

# florin date 13 July 2016 13:52 +2

Aceasta actiune este de a pune presiune ca intodeauna pe organele de drept din romania ,este un amestec grav in treburile justitiei ,o incercare frauduloasa de mani******re in favoarea bancilor a tuturor factorilor de decizie din romania ,organele abilitate ar trebuii sa se sesizeze si sa ia masuri ,sa nu se lase intimidati de acesti corbi ai socetatii romanesti . La fel procedeaza si la ei acasa ?sunt convins ca nu .

# bancherul-camatar date 14 July 2016 09:39 +2

Dle .... bancher nemultumit! Nu cred ca va tine cineva cu forta in Romania. Daca sunteti asa de priceput in ..... serviciul dvs si nu va plac conditiile de aici, puteti pleca linistit. De exemplu, puteti pleca in USA. Nu va mai chinuiti in Romania!

# Inna date 31 July 2016 12:45 +1

CE TUPEU PE ASTA! SA-I INVETE PE MAGISTRATI CUM SA JUDECE in FAVOAREA LUI!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva