NIMENI NU MAI IA CU SUSPENDARE – Inalta Curte a adoptat politica de condamnari cu executare pe banda rulanta in cazurile de coruptie. Gabriela Ghita, fost adjunct al Procurorului General al Romaniei, a primit 2 ani inchisoare in dosarul “Examenelor fraudate la INM”, dupa ce primise 2 ani cu suspendare la fond. 2 ani si 6 luni a primit si fostul judecator ICCJ si membru CSM Gheorghe Bucur. Alti patru procurori vor merge la inchisoare (Minuta)
Fostul adjunct al Procurorului General Romaniei, Gabriela Ghita (foto), a fost condamnat luni, 10 martie 2014, in dosarul “Examenelor fraudate de la INM din 2007” la 2 ani de inchisoare cu executare in recurs, dupa ce la fond primise 2 ani de inchisoare cu suspendare. De asemenea, fostul judecator ICCJ si membru CSM Gheorghe Bucur a primit 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, in aceeasi cauza, iar Eugen Cojocaru, fost procuror PICCJ, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare.
Decizia a fost luata, cu majoritate de voturi, de Completul de 5 al ICCJ, format din vicepresedinta instantei supreme Cristina Tarcea si judecatoarele Ioana Bogdan, Angela Dragne, Cristina Arghir si Silvia Cerbu. Astfel, Completul de 5 a mentinut sentinta Completului de 3, admitand insa apelul procurorilor in ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepselor in cazul inculpatilor Gheorghe Bucur, Gheorghe Cerbeanu, Gabriela Ghita si Sterian Guli.
Asadar, inculpatii din dosarul “Examenelor fraudate la INM” vor executa urmatoarele pedepse:
Eugen Cojocaru – fost procuror PICCJ: 3 ani de inchisoare, cu executare;
Gheorghe Dumitru – fost procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti: 3 ani de inchisoare, cu executare;
Gheorghe Cerbeanu – fost judecator la Tribunalul Valcea: 2 ani si 6 luni de inchisoare, cu executare;
Gheorghe Bucur – notar, fost judecator ICCJ si fost membru al CSM: 2 ani si 6 luni de inchisoare, cu executare;
Gabriela Ghita – fost Procuror General adjunct al Romaniei: 2 ani de inchisoare, cu executare;
Sterian Guli – fost prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni: 2 ani de inchisoare, cu executare.
Iata minuta ICCJ:
“In majoritate, Admite apelul declarat de catre MINISTERUL PUBLIC - PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE – DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE impotriva sentintei penale nr.336 din 02 martie 2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala in dosarul nr.3948/1/2008, doar in ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepselor aplicate inculpatilor BUCUR GHEORGHE, CERBEANU GHEORGHE, GHITA GEORGETA GABRIELA si GULI STERIAN.
Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata si, rejudecand: Inlatura aplicarea art.86/1, 86/2, 86/3, 86/4 şi art.71 alin.5 din Codul penal anterior in ceea ce-i priveste pe inculpatii Bucur Gheorghe, Cerbeanu Gheorghe, Ghita Georgeta Gabriela si Guli Sterian, urmand ca pedepsele aplicate prin sentinta penala atacata sa fie executate in regim de detentie.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale. Respinge apelurile declarate de inculpatii COJOCARU EUGEN, GHEORGHE DUMITRU, BUCUR GHEORGHE, CERBEANU GHEORGHE, GHITA GEORGETA GABRIELA si GULI STERIAN impotriva aceleiasi sentinte.
Obliga apelantii inculpati la plata sumei de cate 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Onorariul partial, cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Cojocaru Eugen, Gheorghe Dumitru, Bucur Gheorghe, Cerbeanu Gheorghe, Ghita Georgeta Gabriela si Guli Sterian, in suma de cate 300 lei, se va suporta din fondul Ministerului Justitiei.
Definitiva.
Pronuntata, in sedinta publica, astazi 10 martie 2014.
Cu opinie separata, in sensul: Admiterii apelului declarat de inculpatul CERBEANU GHEORGHE impotriva aceleiasi sentinte, a desfiintarii, in parte si a achitarii inculpatului pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.48 raportat la art.292 alin.1 Cod penal, in baza art.396 alin.5 raportat la art.17 alin.2 si la art.16 alin. 1 lit. b teza a II –a Cod procedura penala, precum si a respingerii celorlalte apeluri”.
La fond, pe 2 martie 2012, Completul de 3 al ICCJ format din judecatorii Luminita Zglimbea, Ionut Matei si Mirela Sorina Popescu a dispus pedepse cu inchisoare cu executare pentru doi din cei sase inculpati:
Eugen Cojocaru – fost procuror: 3 ani de inchisoare, cu executare (trafic de influenta si instigare la permiterea accesului unor persoane la informatii nedestinate publicitatii);
Gheorghe Dumitru – fost procuror: 3 ani de inchisoare, cu executare (cumparare de influenta);
Gheorghe Cerbeanu – fost judecator: 2 ani si 6 luni de inchisoare, cu suspendare (complicitate la cumparare de influenta);
Gheorghe Bucur – notar, fost judecator suprem si fost membru al CSM: 2 ani si 6 luni de inchisoare, cu suspendare (complicitate la cumparare de influenta)
Gabriela Ghita – fost procuror general adjunct al Romaniei: 2 ani de inchisoare, cu suspendare (permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite)
Sterian Guli – procuror: 2 ani de inchisoare, cu suspendare (instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite).
Gabriela Ghita, Sterian Guli, Gheorghe Bucur si ceilalti inculpati au fost trimisi in judecata in 6 mai 2008, in baza unui rechizitoriu realizat de procurorii DNA Lucian Papici si Elena Botezan. Dosarul este unul extrem de controversat, in conditiile in care nu a fost organizat un flagrant pentru suma despre care procurorii pretind ca a facut obiectul traficului de influenta si nici nu este descris, concret, modul cum au fost dati si primiti banii. De asemenea, este deja stiut cu procurorii Papici si Botezan au facut presiuni asupra unuia dintre acuzati pentru ca acesta sa-si mentina denuntul, printr-o conversatie catalogata chiar de Traian Basescu drept santaj.
Prezentam acuzatiile DNA:
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
COJOCARU EUGEN, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sarcina caruia au fost retinute infractiunile de:
-trafic de influenta;
-instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;
GHEORGHE DUMITRU, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, prevazuta de Legea 78/2000, in forma continuata;
BUCUR GHEORGHE, notar in municipiul Bucuresti (fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru al CSM), in sarcina caruia au fost retinute infractiunile de:
-trafic de influenta;
-complicitate la infractiunea de cumparare de influenta;
CERBEANU GHEORGHE, judecator la Tribunalul Valcea – Sectia Penala, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de complicitate la cumparare de influenta;
GHITA GEORGETA GABRIELA, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sarcina careia a fost retinuta infractiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;
GULI STERIAN, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In baza Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor (adoptat prin Hotararea nr. 320 din data de 27 aprilie 2006 a Consiliului Superior al Magistraturii), a fost anuntata organizarea unui astfel de examen pentru perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007.
Prin Hotararea nr. 708 din data de 18 octombrie 2007 data de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aprobata componenta Comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, organizat in perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007. In cadrul acestei Comisii, inculpata Ghita Georgeta Gabriela, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost desemnata presedinte. Fiecare dintre membrii Comisiei aveau desemnati cate un supleant, numiti la propunerea Institutului National al Magistraturii, supleantul inculpatei Ghita Georgeta Gabriela fiind desemnat inculpatul Cojocaru Eugen, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Examenul propriu-zis consta in trei probe, pe care fiecare candidat la functia de conducere trebuia sa le parcurga, dupa cum urmeaza: testarea psihologica (proba scrisa eliminatorie), sustinerea proiectului de management specifica functiei pentru care se candida (proba orala) si testarea scrisa, cuprinzand elemente de management al parchetelor/instantelor, de resurse umane si de comunicare.
1.In contextul derularii procedurilor de desfasurare a acestui concurs, in cursul lunii noiembrie 2007, inculpatul Cojocaru Eugen a pretins de la inculpatul Gheorghe Dumitru suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenta de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, sa-i determine pe acestia sa-i inlesneasca lui Gheorghe Dumitru, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, promovarea examenului pe care acesta il sustinea pentru ocuparea functiei de procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti. Din suma pretinsa, Cojocaru Eugen a primit efectiv suma de 15.000 de euro, inculpatul Gheorghe Dumitru fiind ajutat, in acest sens, de inculpatii Cerbeanu Gheorghe, judecator la Tribunalul Valcea, si Bucur Gheorghe, notar public (fost magistrat). In cursul lunilor octombrie - noiembrie 2007, inculpatul Gheorghe Dumitru a remis mai multe bunuri (bauturi alcoolice, vin si whisky) inculpatului Bucur Gheorghe pentru ca acesta, prin influenta pretinsa asupra unor magistrati, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, sa-i determine pe acestia sa intervina asupra membrilor Comisiei de examinare in scopul promovarii examenului in functia de conducere vizata. Acest demers al lui Gheorghe Dumitru a fost inlesnit de inculpatul Cerbeanu Gheorghe.
In urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.
2.De asemenea, in cursul lunii noiembrie 2007, inculpatul Guli Sterian, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni, candidat pentru promovarea in functia de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, prin intermediul inculpatului Cojocaru Eugen, a obtinut de la inculpata Ghita Georgeta Gabriela, presedinta Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma a se desfasura in data de 25 noiembrie 2007. In concret, inculpata Ghita Georgeta Gabriela a pus la dispozitia inculpatului Cojocaru Eugen informatii strict confidentiale, continand o parte din subiectele pentru examenul in cauza, pentru ca acesta, la randu-i, sa le furnizeze candidatului Guli Sterian. In aceasta modalitate a fost dezavantajat celalalt candidat pentru functia respectiva, care nu a avut „sansa” sa beneficieze de un astfel de ajutor.
La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Pentru recuperarea sumei de 15.000 euro pretinsa si primita de inculpatul Cojocaru Eugen, acesta a consemnat suma respectiva intr-un cont, la dispozitia D.N.A."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# hai sictir 10 March 2014 15:15 -11
# \"Marele\" avocat 10 March 2014 15:31 +17
# VIKY 10 March 2014 17:16 -11
# jimi 10 March 2014 15:18 -12
# Tepes - Vlad Tepes 27 March 2014 16:24 0
# TITULESCU 10 March 2014 15:18 +16
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 10 March 2014 15:39 +9
# unul din lumea cea mare 10 March 2014 15:54 +4
# VIKY 10 March 2014 17:22 -13
# unul din lumea cea mare 10 March 2014 17:36 +4
# VIKY 10 March 2014 17:44 -12
# unul din lumea cea mare 10 March 2014 18:04 +1
# Goe 10 March 2014 15:49 -5
# UN INOCENT 10 March 2014 15:58 -10
# cucu bau 10 March 2014 16:01 -12
# obiectiva 10 March 2014 16:12 +6
# curiosul 10 March 2014 16:16 -13
# Doru 10 March 2014 16:18 -10
# examen 10 March 2014 16:37 -11
# Hipster 10 March 2014 16:48 -9
# VIKY 10 March 2014 17:24 -5
# Meteorolg de serviciu 10 March 2014 17:38 +6
# unul din lumea cea mare 10 March 2014 18:07 +2
# Meteorologul de Serviciu 10 March 2014 18:35 0
# unul din lumea cea mare 10 March 2014 18:51 +2
# TRAIASCA COMANDANTUL SUPREM, MARIA -SA BASESCU !!!! 10 March 2014 18:35 +2
# unul din lumea cea mare 10 March 2014 18:56 +2
# avi BI oarecare 10 March 2014 19:35 -6
# Avocatul31 10 March 2014 20:42 +4
# balbeck 10 March 2014 21:27 +2
# ockiu 10 March 2014 22:57 -7
# CEDO 11 March 2014 00:21 +1
# Ma intreb cum stabileste un jude 11 March 2014 11:21 +2
# VIKY 11 March 2014 12:00 -11
# unul din lumea cea mare 11 March 2014 12:13 +2
# Pt Vicky 11 March 2014 13:23 +4
# Si apropo de INM 11 March 2014 11:25 -1
# factor lex 11 March 2014 19:13 -1
# Jurisprudenta unitara si nedivergenta 11 March 2014 19:52 +4
# Asprime fara respectarea drepturilor procesuale = abuz 11 March 2014 19:55 +4