Magistratul Mihai Betelie acuza posibilul trafic de influenta al CSM prin controlul ordonat la PCAB
Mihai Betelie, prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Sectorului 4 – candidatul la CSM cu cele mai mari sanse pentru locul rezervat parchetelor locale – a lansat miercuri un comunicat de protest la adresa Sectiei de procurori a CSM. Prim-procurorul Mihai Betelie dezvaluie faptul ca de la 1 iulie 2010 Sectia de procurori a CSM a ordonat unui control de fond la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti (PCAB) si unitatile arondate.
Si ca acest control care se suprapune cu perioada alegerilor CSM reprezinta un mijloc de influentare al rezultatelor electorale, cata vreme inspectorii CSM vor lua la puricat activitatea fiecarui procuror si sef in parte. Asta in conditiile in care un membru al actualului CSM – Dan Chiujdea - candideaza in continuare pentru un nou mandat. Pozitia lui Mihai Betelie este cu atat mai convingatoare cu cat acesta reprezinta Parchetul Sectorului 4 – unicul parchet din Capitala care este exceptat controlului ordonat de Sectia CSM, datorita faptului ca aici au avut recent loc doua controale de fond. Mihai Betelie someaza Consiliul sa ia masuri urgente pentru amanarea controlului declansat, pana dupa terminarea alegerilor, pentru a nu exista posibilitatea ca vreun candidat sa fie favorizat de acest control. Publicam in continuare mesajul de protest al prim-procurorului Mihai Betelie.
Protestul prim-procurorului
„Catre Sectia de procurori a CSM: Stimati membri ai Sectiei de procurori: Ati luat decizia in sedinta de plen a CSM din 20 mai 2010 impreuna cu ceilalti membrii ai Consiliului si ati stabilit calendarul de desfasurare al alegerilor pentru noul CSM. Ati hotarat ca in perioada 3 – 14 septembrie 2010 si 21 – 29 octombrie 2010, sa aiba loc intalniri intre magistratii votanti si candidatii pentru viitorul CSM. Cunoscand acest fapt, in sedinta Sectiei de procurori din 1 iulie 2010 ati dispus un control de fond la PCA Bucuresti si unitatile din subordine in perioada 20 septembrie – 29 octombrie 2010. Sustin utilitatea acestui control tinand cont ca aceste unitati nu au fost verificate in ultimii ani, insa momentul ales de dvs. este inoportun intrucat poate afecta si influenta rezultatul votului pentru alegerea viitorilor membri ai CSM, in contextul in care, ulterior hotararii dvs., unul dintre membrii Sectiei de procurori a CSM - Dan Chiujdea – si-a depus candidatura pentru un nou mandat. Mai mult, atat in perioada premergatoare controlului, cat si pe timpul desfasurarii acestuia, plenul CSM a hotarat sa aiba loc intalniri intre candidati si votanti. Apreciez ca pot aparea situatii de incompatibilitate in cazul in care candidatul Dan Chiujdea, membru al CSM, decide sa faca intalniri electorale cu procurorii din Capitala si judetele arondate PCA Bucuresti, in timp ce inspectorii CSM aflati in subordinea lui, urmeaza la scurt timp sa-i controleze pe aceeasi procurori. De asemenea, tot dvs. membrii Sectiei de procurori veti aproba rezultatele controlului de fond, ceea ce poate constitui un act de influentare electorala, in situatia unor colegi a caror activitate ar putea fi evaluata ca necorespunzatoare. Nu trebuie scapat din vedere nici efectul pe care controlul de fond il poate avea asupra procurorilor, a caror interes pentru dezbaterile si proiectele tuturor candidatilor, va scadea cata vreme acestia vor fi preocupati cu precadere cum sa obtina o evaluare mai buna, avand in vedere o situatie de notorietate – volumul imens de lucrari repartizate fiecarui procuror , cu mult peste media pe tara. Fata de cele semnalate, va solicit sa dispuneti amanarea controlului de fond la orice parchet, pana dupa data de 1 noiembrie 2010 stabilita pentru intrunirea adunarilor generale in vederea alegerii membrilor CSM! - 11.08.2010 - Mihai Betelie, prim-procuror al PJS 4”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pompiliu bota 11 August 2010 20:17 -1
# din sistem 12 August 2010 08:29 -2
# ioan visa 16 August 2010 07:50 -1
În esenţă fiind un sistem centralizat anumiţi conducători folosesc inspectorii pentru a-i pune la punct pe magistraţii care nu sunt suficienţi de obedienţi. Rapoartele acestor inspectori,votate în plenul CSM fără o minimă verificare,sunt pline de insulte la adresa acestor magistraţi care nu au dreptul să se apere,nici măcar să dea explicaţii. Cei incomozi care îndeplinesc funcţii de conducere sunt bombardaţi cu inspecţii până pierd susţinerea colegilor. Consider că descentralizarea sau numirea inspectorilor prin alegeri ar putea fi opţiuni pentru depăşirea acestor situaţii.
# Racaceanu Catalin 16 August 2010 11:08 -1
# mihai 11 January 2011 10:42 0