Magistratura se revolta! Procurorii din Brasov inceteaza lucrul 15 zile, in semn de protest fata de politica de salarizare (Document)
Procurorii Parchetului Tribunalului Brasov au decis la adunarea generala de miercuri sa reia protestele de anul trecut, concretizate prin incetarea lucrului, pana cand puterea executiva va intelege sa tina cont de revendicarile lor in materia unor legi care afecteaza buna functionare si independenta sistemului judiciar. Zecile de procurori prezenti la adunare au criticat „actuala diminuare a salariului cu 25% si preconizata lege de salarizare ce vizeaza in esenta reducerea drepturilor salariale, apreciindu-se ca pentru celelalte institutii exceptate de actualul proiect de salarizare unica nu exista nici un fel de motivare juridica a exceptarii”.
In procesul verbal al adunarii generale s-a luat act de faptul ca “De la data de 07.09.2010 pana azi, 15.09.2010, desi reprezentantii asociatiilor profesionale respectiv membrii Consiliului Superior al Magistraturii – mandatati prin hotararea Adunarii Generale din 07.09.2010 sa reprezinte punctul de vedere exprimat in cadrul adunarii – au fost invitati de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa dezbata proiectele in materia salarizarii, aceste intalniri nu a avut loc, fiind amanate le cererea reprezentantilor MMFPS la o data neprecizata, Constatand ca nu exista la acest moment un proces real de discutare a proiectelor de lege vizand salarizarea unica si nu exista un dialog real cu reprezentantii puterii executive privind problematica proiectului de salarizare a magistratilor in unanimitate se HOTARASTE:
Reluarea masurilor de protest suspendate la data de 25.09.2009 in urmatoarele modalitati: In perioada 16-30.09.2010 procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov si unitatilor din raza de competenta – Parchetele de pe langa Judecatoriile Brasov, Rupea, Zarnesti, Fagaras – isi vor restrange activitatea la:
-
Instrumentarea de dosare in regim de urmarire penala proprie si supravegherea cercetarilor penale. Adoptarea de solutii in dosarele penale cu arestati in cauza.
-
Participarea in sedinte de judecata – la judecarea dosarelor privind inculpati arestati in cauza si la judecarea cauzelor penale avand drept obiect luarea/discutarea masurilor preventive, perchezitii; solutionarea lucrarilor cu caracter judiciar.
-
Studierea legislatiei in vigoare, a proiectelor de lege puse in dezbatere publica si a practicii judiciare.
In consecinta se suspenda pe perioada determinata: 16.09 – 30.09.2010:
1. Adoptarea de solutii in dosarele penale – altele decat cele cu arestati in cauza.
2. Programul de audiente.
3. Solutionarea de memorii, petitii, cereri, plangeri, sesizari.
4. Participarea in sedinte de judecata - cauze penale – cu exceptia celor vizand arestati preventiv (fond, cai de atac), masuri preventive, perchezitii.
5. Participarea in sedinte de judecata – cauze civile.
6. Realizarea actiunilor cuprinse in programul de activitate.
Se stabileste totodata convocarea Adunarii Generale in data de 30.09.2010 – orele 15.00 – in vederea rediscutarii, functie de stadiul de la acel moment al proiectelor de salarizare si a modului in care acestea respecta statutul de magistrat, oportunitatea suspendarii ori radicalizarii prezentei forme de protest”.
Continutul integral a hotararii procurorilor brasoveni il puteti citi aici.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dr.av.Botomei Vasile 16 September 2010 07:29 +4
Sa se infiinteze institutia judecatorului d instructie, prin asigurarea prin rotatie a unui serviciu de permanenta de catre un judecator desemnat in procedura aleatorie, care sa judece din oficiu orice masura dispusa de procuror intr-un dosar, cu asigurarea respectarii dreptului garantat lam aparare pentru fiecare caz in care procurorii propun inceperea urmaririi penale , asigurarea de masuri asiguratorii sau punerea in misacre a urmariiri penale. Treuie instituita o egalitate a armelor in proces, in asa fel incat drepturile procurorilor sa nu depaseasca drepturile aparatorilor.
In prezent procurorii nu raspund de greselile din dosare. Conceptia gresita este de a se trimite cu usurinta in judecata, pentru ca verifica judecatorul daca legalitatea actelor facute de procuror. Din acest motiv se impune ca procurorul sa nu mai aiba puterea de a dispune, decat solutia de a propune!!! actele care le fac
# Carmen Amza 17 September 2010 14:41 +2
În România ,,Justiţia română e încremenită în comunism ,,am gândit în ultimii 2 ani şi am scris pe blogul meu
http://dictaturajustitiei.wordpress.com încă din 31 august 2010.
Cine credeţi că şi-ar dori astfel de procurori? Cu inscrisuri oficiale ca probe la dosar nu se dau decât N.U.P.-uri.
# Nesvadba 17 September 2010 12:12 +3